Ugrás a fő tartalomhoz

Pattanásos hegek eltüntetése

A pattanások nem csak kamaszkorban okoznak problémát: bármilyen életkorban megjelenhetnek. A pattanások esztétikai problémát jelentenek, és súlyosbítja a helyzetet, ha a bőrön feltűnő hegek vagy vöröses-barnás foltok (ún. hiperpigmentáció) is kialakulnak. Olvassa el, hogyan történik a pattanás utáni foltok eltüntetése, és hogyan előzhető meg a kialakulásuk, hiszen a megelőzés mindig a legjobb gyógymód.

Miért alakulnak ki a pattanások után hegek és foltok?

Pattanás utáni heg – A hegek a bőr felső rétegének sérülése, valamint az alsóbb rétegek megzavarása miatt alakulhatnak ki, de megjelenésüket kiválthatja a pattanások erős nyomkodása vagy más módon történő bolygatásuk. Az így károsodott bőr ugyanis már nem tud úgy regenerálódni, hogy visszanyerje a pattanások előtti állapotát. A sérülések helyén ezért kollagénrostokból új szövet alakul ki, amelynek feladata, hogy kitöltse a sérülést, és támogassa a bőr gyógyulását. Az új szövet ugyanakkor a gyógyulás után is láthatóan eltérhet a körülötte lévő bőrtől.

Hiperpigmentáció pattanások után – A hegek mellett a gyulladt pattanás helyén barna vagy vörös foltok is megjelenhetnek az egyes bőrrétegek sérülése után.

 • A pattanások utáni vörös foltokat a pattanás helyének fokozott vérkeringése okozza, a foltok az akné eltűnése után is a bőrön maradhatnak.
 • A pattanások utáni barna foltok a gyulladás lezajlása után keletkeznek, amikor a bőrben nagyobb mennyiségű melanin, azaz pigment gyülemlik fel, és így kellemetlen pigmentfoltok jelennek meg. A pigmentfoltok állapotát a káros UV-sugárzás is rontja.

Miben különbözik a gyógyult szövet az egészséges bőrtől?

 • A pattanás utáni heg területén a faggyú- és izzadságmirigyek nem jelennek meg újra.
 • A bőrben kevesebb rugalmas rost lesz, amit az arcbőr durva szerkezete jelez.
 • Ezeken a helyeken csökkent mértékű a vérkeringés és a hidratálás, ezért a bőr gyorsabban szárad ki.
 • A heges területen nem nő szőrzet vagy haj.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Pattanás utáni hegek típusai

A pattanás utáni hegek hatékony eltávolításához fontos, hogy tisztában legyünk a típusukkal, tulajdonságaikkal, formájukkal és méretükkel. A mély és nagy kiterjedésű hegekről érdemes orvossal konzultálni, aki az Önnek megfelelő módszert ajánlja. A kevésbé súlyos akne utáni hegek eltüntetése azonban otthonunk kényelmében is lehetséges. Milyen alapvető hegtípusokat különböztetünk meg?

 • Az atrófiás hegek mélyebb, besüppedt hegek, amelyek akkor keletkezhetnek, ha az akné utáni sebesülés nem gyógyul megfelelően, vagy ha túl kevés kötőszövet van az adott helyen. Ez a fajta heg vastag tűszúrásokra emlékeztet, ezért „ice pick” hegnek, azaz jégcsákányhegnek is nevezik. Eltávolítása viszonylag összetett.
 • A hipertrófiás hegeket a hegesedett bőr kiemelkedése jellemzi, amit a pattanás helyén kialakuló szövet rossz minősége okoz. Ez a szövet más szerkezetű és merevebbnek tűnik, mint a körülötte lévő bőr.
 • Keloid akkor jön létre, ha egy hipertrófiás heg megnő, és a bőr más területein is elterjed. A kezdetben vöröses-lilás, kiemelkedő hegek lassan elhalványulhatnak. Keloidok égési sérülések gyógyulása során is keletkezhetnek.

Hogyan előzhetőek meg a pattanás utáni hegek?

 • Próbálja meg a nap folyamán nem megérinteni az arcát, hogy ne juttasson baktériumokat az érzékeny, irritált területekre.
 • Az arcon és a test más területein akkor is kialakulhatnak hegek, ha ujjal vagy kozmetikai eszközökkel megsértjük a komedókat vagy pattanásokat, ami a pattanás környezetében lévő erek, mirigyek és szövetek károsodását okozhatja. Ezért ne kaparja le és ne nyomja ki az arcon vagy testen található pattanásokat.
 • Az arcbőr tisztítására használjon kíméletes készítményeket, erős akné esetén az arctisztító szappant és a hámlasztót cserélje habzó arctisztítóra vagy micellás vízre.
 • Kizárólag problémás bőrre ajánlott, nem komedogén kozmetikumokat válasszon. Nappalra használjon mindig fényvédős krémeket, hogy ne keletkezzenek sötét foltok a pattanások után.
 • Otthoni használatra ne válasszon nagy koncentrációban AHA-savat tartalmazó készítményeket, mert irritációt okozhatnak.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Hogyan lehet eltávolítani a hegeket az arcról és a testről?

A pattanások utáni hegek gyógyításáról lehetőleg egyeztessen bőrgyógyászával, aki az Ön bőrének legjobban megfelelő megoldást fogja javasolni. Ne feledje, hogy egyes hegek nem tüntethetőek el teljesen, de megfelelő ápolással jelentős mértékben elhalványíthatóak. A kevésbé súlyos hegek idővel akár teljesen is eltűnhetnek, és házilag is kezelhetőek. Általánosságban elmondható, hogy a pattanás utáni hegek elhalványítása csak az akné gyógyulása után kezdhető meg.

Hogyan szabaduljunk meg a pattanások okozta sebhelyektől otthon?

 • A rendszeres masszázs remek otthoni megoldás az arcon és testen található hegek otthonunk kényelmében történő kezelésére. Ez az eljárás fokozottan hatásos lehet a kevésbé súlyos hegek és foltok eltüntetésére, mert javítja a bőr vérkeringését, a heges területen pedig fokozza a bőr rugalmasságát és hidratáltságát. A masszázshoz számtalan masszázseszközt használhatunk, köztük arcmasszírozó rollert vagy gua sha eszközt.
 • Szérum pattanások utáni hegekre – A gyógyult pattanások után maradt foltok mérséklésére használt tápláló szérum tartalmazzon olyan hatóanyagokat, amelyek gondoskodnak az arcbőr egységesítéséről, a pigmentfoltok elhalványításáról és a bőr általános helyreállításáról a gyulladást követően. Mi igazán hatásos a pattanások utáni hegek ellen? A C-vitamin, a niacinamid, a szalicilsav és a retinol.
 • Krém pattanások utáni hegekre – Válasszon nem komedogén krémeket, amelyek nem tömítik el a pórusokat, így nem járulnak hozzá az akné kiújulásához. Ha még mindig van néhány makacs pattanása, használjon különleges, pattanások elleni készítményeket, amelyek támogatják a pattanások gyógyulását, zsíros filmréteg nélkül is intenzíven hidratálják a bőrt, és megelőzően hatnak a pattanások utáni pigmentáció ellen.
 • Hámlasztó pattanások utáni hegekre – Kerülje a mikrorészecskéket tartalmazó bőrradírokat, amelyek tovább fokozhatják az irritációt, és bízza magát inkább a gyengéd enzimes hámlasztókra, amelyek egységesítik az arcbőr árnyalatát. Házilagos használatra is léteznek hatékony kémiai hámlasztók, de használja őket nagyon óvatosan, és inkább egyeztessen róluk bőrgyógyászával. Hámlasztás után ne feledkezzen meg az erős UV-szűrő használatáról, mert enélkül tovább romolhat az akné utáni foltok állapota.
 • Ha pattanások utáni foltokkal küzd, használjon pigmentfoltokat elhalványító készítményeket.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Esztétikai bőrgyógyászat – akné utáni hegek és hiperpigmentáció kezelése

Ha az Ön bőrén igazán nagy kiterjedésű hegesedés jelent meg a pattanások után, javasoljuk, hogy konzultáljon bőrgyógyásszal, aki az Önnek megfelelő kezelést fogja ajánlani. Egyes módszerek, például a LED-es, ultrahangos vagy mikrotűs arckezelések már otthoni használatra is elérhetőek. A bőrgyógyászok a leggyakrabban az alábbi kezeléseket használják pattanások utáni hegek eltávolítására:

 • A pattanások utáni hegek kémiai hámlasztása nem invazív módszer, amely hatékonyan mérsékli a hegeket és a tág pórusokat, emellett elhalványítja a pattanások utáni vörös foltokat. A kémiai hámlasztók hatóanyaga általában a glikolsav.
 • A mikro-dermabrázióhoz használt nagy sebességű elektromos fej segít kisimítani a hegeket és az arcbőr más egyenetlenségeit, valamint puhítani a bőrt, és eltávolítani a pattanások után maradt szöveteket.
 • A krioterápia olyan gyógymód, amely a keloidok kezelésére ajánlott. A bőrt „megfagyasztják”, majd kortizont juttatnak bele.
 • A LED-maszk, más néven fotonterápia nem invazív, és teljesen fájdalommentes. A fény behatol a sejtekbe, ahol a különféle hullámhosszok (eltérő színű fények) stimulálják a bőr megújulását és mérséklik a pigmentfoltok láthatóságát.
 • A villanófény (IPL) elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat, leggyakrabban az arcon, vállon és háton található akné gyógyítására használják.
 • A mikrotűs applikátor, azaz dermaroller olyan eszköz, amely számtalan 0,2 mm és 2 mm közti méretű apró tűt tartalmaz. Ezek átszúrják a bőr felső rétegét, és a kollagén-, elasztin- és hialuronsav-termelés fokozásával serkentik a természetes gyógyulási folyamatokat.
 • A pattanásos hegek lézeres eltávolítása elsősorban friss pattanásos tünetek esetén ajánlott, mivel a pórusok eltömődését előzi meg azzal, hogy a faggyúmirigyek túlzott aktivitását mérsékli – tehát a pattanások megelőzésére való. Ugyanakkor a pattanások utáni hegekre alkalmazott lézer a sérült bőrben aktiválja a spontán gyógyulás természetes folyamatát.
 • Az ultrahangos készülékek támogatják a hegek gyógyulását és elhalványítását.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Pattanásos hegek eltüntetése – házi gyógymódok

Szeretné természetes anyagok segítségével elhalványítani a pattanások utáni foltokat? Bátran kísérletezhet a házi gyógymódokkal is, ugyanakkor ezeket az anyagokat se alkalmazza a nyílt sérüléseken, csak a gyógyult bőrön. A méz hozzájárul a heges bőr puhításához és hidratálásához. Az Aloe vera zseléje is hidratálja a bőrt, és kissé világosíthatja is. A teafaolaj megnyugtatja a bőrt, és elhalványítja a foltokat, a kókuszolaj pedig használható masszírozásra és intenzív hidratálásra is.