Ugrás a fő tartalomhoz

Atópiás ekcéma

A világ népességének körülbelül 30%-a küszködik vele. Az atópiás ekcéma első jegyei a csecsemőknél, életük első néhány hónapjában jelennek meg. Az atópiás ekcéma épp gyermekeknél a leggyakoribb. 10 éves korig az atópiás dermatitisz jelei jobbára eltűnnek, előfordul azonban, hogy ez a krónikus gyulladásos bőrbetegség néha egészen a felnőttkorig elhúzódik.

Hogy néz ki az atópiás ekcéma?

Az atópiás ekcéma leggyakrabban már a csecsemőknél jelentkezik. A nagyon száraz bőrön vörös, néha nedvedző hólyagocskák jelennek meg, amelyek a beteget állandó vakarásra késztetik. Így azonban az ekcéma állapota csak romlik.

A betegség kiterjedése minden embernél más és más – jelentkezik homlokon, szemöldökön, nyakon, törzsön, de kézen és lábon is. Különösen térd- és könyökhajlatban. Amennyiben szeretné tudni, hogyan lehet biztonsággal felismerni csecsemőnél az atópiás ekcémát, az első megnyilvánulásokat követően a lehető leggyorsabban forduljon orvoshoz vagy dermatológushoz! Az atópiás ekcéma ugyanis hosszú idejű ápolást igényel.

A kellemetlen, viszkető hólyagocskák nem kínozzák állandóan a beteget. A betegség két fázisa váltakozik – a nyugalmi (látens) időszak és a begyulladás időszaka, amikor is a bőr állapota romlik. Okozhatja ezt például stressz vagy hideg, száraz időjárás, ezért a nyári meleg, nedves idő enyhítheti az atópiás bőr állapotát.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Az atópiás ekcéma okai

A betegség nem ragályos, de gyakran az allergiás reakciókhoz – mint az asztma, a szénanátha vagy a kötőhártya-gyulladás – kapcsolódó genetikai hajlam idézi elő.

 • Atópiás dermatitisz azon gyermekek kb. 50%-ánál fordul elő, akiknek legalább egyik szülője allergiás.
 • Amennyiben mindkét szülő allergiás, a valószínűség 80%-ra emelkedik.

Az örökletességen kívül a környezet is hatással van az atópiás ekcémára. Az erősen szennyezett városokban nagy a dermatitisz valószínűsége.

Az atópiás bőrre annak rossz védőfunkciója a jellemző. A bőrkorlát nem véd megfelelőképpen, s így a bőr érzékennyé (fragilissé) válik. Ez okból is lehet az atópiások számára egy megszokott dolog – például fürdés – is kellemetlen. Nemcsak fürdés, de mindennapos tevékenységek során is hatolnak be allergének a bőrbe, gyulladást és viszketést okozva. Ez ismételt vakaráshoz és a bőrkorlát károsításához vezet.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Mi segít az atópiás ekcémára

Ha az atópiás ekcéma teljesen nem is gyógyítható, létezik néhány lehetőség tüneteinek mérséklésére, vagy a nyugalmi időszak meghosszabbítására. Ezek közé tartozik a kortikoidok és immunoszupresszívek segítségével történő gyógyítás, a tenger melletti tartózkodás, az atópiások számára rendelt alapszabályok betartása, és – természetesen – a napi bőrápolás.

Kozmetikumok atópiások számára, és a megfelelő bőrápolás

Az atópiás bőr mindenekelőtt erős kiszáradástól és a rákövetkező viszketéstől szenved. Ezért fontos hidratálásáról gondoskodni, mégpedig a begyulladás során, de a nyugalmi időszakban is, amely így meghosszabbítható. Próbáljon ki atópiás ekcémára javasolt hidratáló krémet vagy kenőcsöt, mely gyermekek számára is alkalmas, valamint gondoskodik a bőr puhításáról és hidratálásáról. Bízzon az Omega 6 zsírsav és a licochalcone A hatóanyagban, s őrizze meg bőrét rugalmasnak és puhának!

Fürdési szabályok atópiások számára

 • A fürdővíz 33 °C-nál ne legyen melegebb!
 • Az ideális fürdési idő körülbelül 3 - 5 perc.
 • Fürdésnél használjon szappanmentes készítményeket! Legjobb, ha egyenesen atópiásoknak szánt, fiziológiai pH-jú kozmetikumokat használ. Törékeny bőrre ajánlott mosóolajokat és zseléket válasszon!
 • Ne használjon mosakodó szivacsot vagy kesztyűt, melyek izgatják a bőrt!
 • Fürdés után jól öblítse le magát, és bőrét dörzsölés nélkül szárítsa meg!
 • Közvetlenül fürdés után kenje be magát atópiás ekcémára ajánlott testtejjel, és hidratálja arcát atópiásoknak szánt arckrémmel!

teljes szöveg szöveg elrejtése

Az atópiás ekcéma gyógykezelése

A lehetőségek egyikét arra, hogy – legalább részben – hogyan szabaduljunk meg az atópiás ekcémától, a kortikoidok jelentik, melyeket orvos ír elő a betegnek. A kortikoidok gyógyítják a bőr gyulladását, de mindig csak rövid ideig, akut gyulladás esetén használhatók.

A kortikoidoknál kímélőbbek a lokálisan ható immunoszupresszívumok, amelyek az érintett helyen nyomják el a nem kívánatos immunreakciókat. Az utóbbi években a tudósok olyan új gyógyszereket fejlesztenek ki, amelyek gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt segíthetnek az atópiás ekcéma gyógyításában.

Az atópiás ekcéma természetes gyógyítása

Az atópiás ekcéma elleni, természetes úton folytatott harchoz iszapfürdőket, búzakorpa borogatásokat, Holt-tengeri sót, kenderolajat vagy tőzeget javasolnak. Ajánlott továbbá tenger melletti tartózkodás és az alapszabályok betartása minden nap.

teljes szöveg szöveg elrejtése

További tippek az atópiás ekcéma megszüntetésére

Tenger mellet tartózkodás

A tengervíz áldásosan hat az atópiás dermatitiszre. A tenger melletti tartózkodásnak ideálisan tizennégy naposnak kellene lennie, hogy az atópiás bőr hozzászokjon a tengervízhez. A tenger mellett – még jobban, mint máshol – ne feledkezzen meg a nap elleni védelemről! Segítségére lehet például egy atópiás ekcémára ajánlott gyermek napozókrém, mely maximálisan kíméletes a bőrhöz.

Alapelvek atópiások számára:

 • Vágja le körmeit! A hosszú körmök vakarásra sarkallnak, és elősegíthetik fertőzések kialakulását.
 • Kerülje a port és az atkákat! Szőnyegekben, matracokban vagy függönyökön fordulhatnak elő. Szellőztessen gyakran!
 • Ne használjon szintetikus anyagokat és ágyneműt – a bőr izzad és viszket! Inkább természetes anyagokat válasszon, mint a pamut!
 • Használjon finom mosószereket, és kerülje az öblítőszereket!
 • 11 és 16 óra között ne menjen közvetlenül napra! Napon tartózkodás előtt használjon magas védőfaktorú készítményt!
 • Korlátozza a tejtermékeket, a diókat és a tenger gyümölcseit! Elindíthatják a begyulladást.
 • Kerülje a cigaretta- és szivarhamut, valamint az alkoholt!
 • Aludjon eleget és próbálja elkerülni a stresszt!

teljes szöveg szöveg elrejtése