Ugrás a fő tartalomhoz

Tippek és tanácsok leendő anyukáknak

Hogyan vigyázzon magára a terhesség alatt, hogyan készüljön fel a szülésre és mi nem hiányozhat a babafelszerelésből? Tippjeink és tapasztalaton alapuló tanácsaink vannak leendő anyukák számára.

Terhes vagyok

Gratulálunk, pár hónap múlva anyuka lesz! Lássuk hát azokat a fogas kérdéseket, amelyek megválaszolásával nemcsak Ön, hanem a teste is élvezni fogja a terhességet.

Sok nő szenved a striáktól a terhesség alatt, de ennek ellenére nem kell kétségbe esnie az apró hegek miatt. Az Ön teste egyetlen kis sejtből kilenc hónap alatt gyönyörű babát képes kinevelni, legyen büszke magára! Ami pedig a striákat illeti, alapos hidratálással megelőzhetőek. Ezért fordítson maximális figyelmet a folyadékfogyasztásra, és a hegesedésre hajlamos területeket (has, mell, comb és fenék) naponta kétszer kenje be striák elleni krémmel.

 

Égnek áll a haja, ha a gátvágásra gondol? Az ún. epiziotómia egy gyakori eljárás, amely megkönnyíti a baba megszülését. A gyógyulás azonban nem mindig a tervek szerint alakul, így amennyiben a gátvágást inkább szeretné elkerülni, a terhesség alatt masszírozza a gátat speciális masszázsolajjal. Ezzel felkészítheti egy szokatlan gyakorlatra a szülés végén, és elkerülheti a gát átvágását.

Ha terhes nőknek szánt kozmetikumokról van szó, figyelmesebben olvassa el az egyes termékek összetételét. Kerülje a retinolt, amely gyakran megtalálható az aknéra hajlamos arcbőr számára ajánlott termékekben. Magasabb koncentrációja ugyanis negatívan hat a magzat fejlődésére. Nyáron pedig a napon a pocakját inkább ásványi védőszűrővel ellátott krémekkel kenje be.

TIPP! Mikor máskor, mint a terhesség érzékeny időszakában érdemes kipróbálni a minimalista összetételű  natúr kozmetikumokat?

teljes szöveg szöveg elrejtése

Hurrá, irány a szülészet

Elérkezett az utolsó trimeszter, és ez egy dolgot jelent az Ön számára. Ideje összekészíteni a szülészetre bevitelre kerülő holmikat! Íme egy lista azokról a dolgokról, amelyeket magával kell vinnie.

A szülés egyfajta kis bürokratikus buli. Mennyi szükséges okmány! Ne felejtse el:

  • várandósgondozási könyv
  • személyi igazolvány és lakcímkártya
  • egészségbiztosítási (TAJ) kártya
  • házassági anyakönyvi kivonat vagy hitelesített apasági nyilatkozat, ha nem férjezett
  • nyilatkozat a baba nevéről
  • szülési terv (amennyiben van)

 

A saját holmik táskájába a normál higiéniai szerek mellé legalább két csomag kismama betétet és több szellős eldobható bugyit csomagoljon be. Nem minden szülészeten van pihe-puha vécépapír, két tekercs biztosan jól jön. A diszkrét melltartó betétek, amelyek felszívják a kifolyó tejet, szintén nagyszerű dolgok.

TIPP! A bugyik legyenek egy számmal nagyobbak a megszokottaknál. A szülés után nem az esztétikáról van szó, hanem mindenekelőtt a maximális kényelemről.

A szoptatás nagy tudomány. Általában eleinte kicsit fáj, ezért a mellbimbók minőségi ápolást érdemelnek. Rendszeresen kenje hidratáló krémmel, ideális esetben olyannal, amelyet nem kell lemosnia szoptatás előtt. Ha sok a teje, értékelni fogja a mellszívót, amely azonnali megkönnyebbülést jelent, és segít megelőzni a tej felhalmozódása miatti gyulladások keletkezését.

A baba táskájába csomagoljon be elsősorban pelenkát, pelenkázó alátétet, babaruhát és cumit  (hátha véletlenül szükség lesz rá!). Biztosan jó, ha van saját pólyája is, a kórházi változatnak sok a kötője és nem minden anyukának van hozzá türelme. A babaolajat is értékelni fogja, amelyet a nedves bőrre vigyen fel – így jobban felszívódik.

TIPP! Ne vigyen magával olyan babaruhát, amelyet a baba fején keresztül kell felhúzni. 11 nőből 10 egyetért ezzel az ajánlással.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Anyuka vagyok

Végre otthon van a babával, és keresi azokat a megoldásokat, amelyek mindenkinek meg fognak felelni. Ezt a mozgalmas időszakot számos segédeszköz könnyíti meg. 

A pelenkacsere lesz most egy ideig a mindennapi rutinja. A legkíméletesebb és legegyszerűbb dolog, ha a babát a mosdókagylóban, folyó langyos víz alatt tisztítja meg. Az otthontól távol töltött pillanatokra pedig praktikus nedves törlőkendőket vásárolni. A kipirosodásra hajlamos baba popsit hagyja rendszeresen szellőzni és rendszeresen kenegesse. A klasszikus textilpelenkák rendkívül hasznos segítséget jelentenek. Valójában olyan univerzális törölköző-törlőkendők a gyermek számára.

TIPP! A baba finom bőrének letörléséhez jó, ha bambusz pelenkát vásárol. Ezek a pelenkák sokkal puhábbak, mint a pamutból készültek.

 

Amikor a baba alszik, az anyuka megengedheti magának a zuhanyozásnak nevezett luxust! Csak kapcsolja be a babaőrt, és tartsa mindig maga mellett. Nemcsak az első hathetes időszak alatt érdemes olyan intim higiéniai készítményeket használni, amelyek nem csípnek, és ezen túl visszaállítják az intim területek természetes pH-értékét is. És mi legyen a babával? A babát fürdesse olajos vízben, és a fürdetés során figyeljen a redők és ujjacskák közötti, az áll alatti és a fül mögötti hajlatokra.

A szoptatós melltartó már szintúgy határozottan a második otthonává válik. Amennyiben nem szoptat, ne hajtsa le a fejét. Az évszázad találmánya a cumisüveg melegítő, amely a tejtápszer vagy akár az étel optimális hőmérsékletét tartja fenn. Sokáig és gyakran fogja használni. Ráadásul nem csak otthon, hanem utazáskor is praktikus!

teljes szöveg szöveg elrejtése

Nos, mit gondol, egy kicsit felkészültebbnek érzi magát arra, hogy anyuka legyen? Szorítunk Önnek, és a lehető legjobbakat kívánjuk ehhez az új életszakaszhoz.