Ugrás a fő tartalomhoz

Túlzott izzadás

Az izzadás képes jól meggyötörni az embert, pedig az emberi test egy teljesen természetes funkciójáról van szó, amely még egészséges is – hacsak nincs belőle túl sok.

Megszokott vagy túlzott izzadás

Az eredendően szagtalan verejték 99% vízből valamint 1% sóból áll, és ekrin mirigyek választják ki. Hőségben vagy fizikai tevékenységnél így hűti magát a test. Izzadsággal stresszhelyzetekben is találkozhatunk. Ez esetben úgynevezett emocionális izzadásról beszélünk, amikor is az apokrin mirigyek az aktívak.

Néha azonban olyankor is jelentkezik erős izzadás, amikor teljes nyugalomban vagyunk, és a hőmérséklet is ideális – tehát külső okok nem állnak fenn. Pont ilyenkor beszélünk túlzott izzadásról, azaz hiperhidrózisról.

teljes szöveg szöveg elrejtése

A túlzott izzadás okai

A túlzott izzadás fő okaként az ekrin izzadságmirigyek túlműködése nevezhető meg. A hiperfibrózis két fajtájával találkozhatunk, ezek a primer (fokális) és a szekunder hiperfibrózis.

  • A primer hiperfibrózis nagyon gyakran örökletes és első jelei már a pubertás korban megjelennek. Olyan állapotról van szó, amikor az izzadást szabályozó agyrész jelzést küld az ekrin mirigyeknek, akkor is ha nincs oka, és izzadni kezdünk.
  • Ezzel szemben a szekunder hiperhidrózis okai különfélék lehetnek. Azt egész életünk során – terhesség, menopauza, szív- vagy egyéb betegségek, elhízottság, függőséget okozó szerek vagy gyógyszerek használata – a legkülönbözőbb állapotok és tényezők okozzák.

Hogyan akadályozhatjuk meg a túlzott izzadást

Túlzott láb- vagy hónaljizzadással küszködik? Próbáljon egy pár dolgot megváltoztatni az életében! Egyetlen kis változás is váratlan eredményeket hozhat. Mi tehát a teendő túlzott izzadásnál:

  • Fogyasszon kevesebb fűszeres ételt, kávét és alkoholt!
  • Hordjon természetes anyagokból – például pamutból vagy lenből – készült ruházatot!
  • Ne felejtsen el kellő mennyiségű cukormentes folyadékot fogyasztani!
  • A reggeli tusolással is jótékony hatást érhet el.
  • Lehetőleg ne tartózkodjon közvetlenül a napon!
  • Bízza magát egy jó minőségű, túlzott izzadás elleni izzadásgátlóra, amely blokkolja a verítékképződést!

teljes szöveg szöveg elrejtése

Túlzott izzadás elleni izzadásgátló

Megfelelő megoldást kínálhat egy túlzott hónaljizzadás elleni izzadásgátló, amennyiben magát a verítékképződést kívánja korlátozni. Olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek az ekrin és az apokrin izzadságmirigyekre hatnak, részben blokkolva azok működését. Kínálatunkban olyan hatékony izzadásgátlókat is talál, amelyek hatása akár néhány napig is megmarad. Ez nem azt jelenti, hogy ez idő alatt nem kellene zuhanyoznia, hanem azt, hogy az izzadságmirigyek blokkolása hosszabb ideig kitart.

Túlzott izzadás elleni dezodor?

Az izzadásgátlótól eltérően, a dezodor nem blokkolja magát a verítékképződést. Meggátolja viszont a bőrön – leggyakrabban a hónaljban – található baktériumok kellemetlen szaggal jelentkező reakcióit a verejtékkel. Az izzadást tehát nem korlátozza, de megfelelő kiegészítője az izzadásgátlónak.

A túlzott izzadás gyógyítása, amikor az izzadásgátló már nem elegendő

Egyetlen normál izzadásgátló módszer sem hat önnél? A megoldást szakorvosi segítség jelentheti. Az izzadságmirigyek működésének korlátozására használt, legismertebb módszerek közé tartozik a botulotoxin A, az iontoforézis (elektromos kezelés) vagy antikolinergikus gyógyszerek bevetése. Ezeket a módszereket mindig csak orvossal történt konzultálás után használja!