Textilpelenkák

Textilpelenka gyermeke kényelméért

A textilpelenka kíméli a baba bőrét, a környezetet és a pénztárcáját is. A textilpelenka igazi klasszikus, amely újra egyre népszerűbb. Mi alapján válasszunk, és hogyan derítsük ki, hogy a textilpelenka megfelel-e az Ön kisbabájának?

A textilpelenka választásának előnyei

  • A baba kényelme: Nincs szükség az „összetétel“ vizsgálatára, amely az egyszer használatos pelenkáknál sokszor elég hosszadalmas, és tele van olyan megnevezésekkel, amelyet nem ismer és nem tudja, hogyan fog rá reagálni a baba bőre. A textilpelenka egyszerűen csak textil, és legnagyobb valószínűséggel nem fogja irritálni a baba érzékeny bőrét.
  • Környezetkímélő: Az egyszer használatos pelenkákkal ellentétben nem képződik nagy mennyiségű hulladék, amely megterhelné a környezetet. A textilpelenka a használat után kimosható, és nagyon sokáig bírja.
  • Pénzt takarít meg: Számos kalkuláció igazolja, hogy a textilpelenka használata jelentősen olcsóbban jön ki, mint az eldobható pelenkák ismételt megvásárlása – beleértve a rendszeres mosás költségeit is. Ezenkívül kistestvér esetén is újra használhatja majd őket.
  • Gondtalan: Megszűnik az akciós pelenkák állandó hajkurászása, vásárlása, a cipekedés és a tárolás. De a gyakori szemeteskuka-ürítés is és a szagosabb termékek, amelyek az eldobható pelenkákkal vannak összefüggésben.

A textilpelenka használata

A textilpelenka fajtái két fő csoportba sorolhatók, és mindkettőnek megvannak a sajátosságai.

  • Az első fajta „minden egyben“ (az AIO rövidítés használatos, azaz all in one) és szinte nem különbözik az egyszer használatos pelenkáktól. A pelenka minden része egy darabban van, és mosni is egyben kell.
  • A másik fajta a külső pelenka nadrág + belső pelenkabetét kombinációja. Mindkét rész többfajta anyag, rögzítési módszer és formák kínálatát nyújtja. Külön lehet őket beszerezni, és a pelenkázás is mindig két lépésből áll.

Textilpelenkák (belső pelenkabetétek) az anyag típusa szerint

A nadrágpelenkák nedvszívó részét különféle anyagokból lehet beszerezni, mindegyiknek megvannak a saját előnyei és hátrányai. Az adott anyag szövete lehet frottír, fleece, velúr vagy krepp.

  • Pamutpelenkák – a leggyakoribb típusú anyag (gyakran más anyagokkal is keverik). Nagyszerű nedvszívóképességük van, szakítószilárdságuk kiváló, a többihez hasonlítva olcsóbbak, és gond nélkül bírják a gyakori mosást. Hátránya maga a pamut alapanyaga a gyapot mint nyersanyag – termesztése nagy mennyiségű rovarölő szer használatával jár és nagyon vízigényes. Erre megoldást kínálnak a biopamutból készült pelenkák. A mi tippünk: A mintás pamutpelenkákkal való pelenkázás egyből sokkal vidámabb lesz.
  • Bambuszpelenkák – a gyártásukhoz használt rost feldolgozása eltérő módon történik és ezáltal puhábbak, fényesebbek. Nedvszívóképességük még hatékonyabb, mint a pamutból készülteké. A bambusz ráadásul gyorsan nő, nincs szükség a vegyi kezelésére, és nem túl vízigényes.

A textilpelenka alakja

Most nézzük meg, hogy milyen nedvszívó rétegeket választhatunk.

  • Négyzet alakú pelenka: A leggyakoribb választás a legkisebb csecsemőknek. Beszerzési költségük alacsony, és a nedvszívóképességük a kisebb babáknál elegendő. Ezenkívül nagyon gyorsan száradnak. Egyszerűen behelyezi a négyzet alakú pelenkákat a külső pelenkanadrágba, és a baba szárazon marad.

Tippünk: A négyzet alakú pelenkák használhatók előke helyett is, szájtörlésre, a babakocsi árnyékolásához vagy pelenkázó alátétnek.

  • Pelenkabetétek: A nedvszívás növelésére szolgálnak, amikor a négyzet alakú pelenka nem elégséges, és általában a többi textilpelenkával is kompatibilisek. Többféle formájú és méretű pelenkabetét kapható – a rövidebb a kisebb babának, a hosszabb a nagyobbaknak. Ami az anyagát illeti, a bambusz pelenkabetétek a leggyakoribbak.

A textilpelenka garantáltan a kedvence lesz Önnek és a babájának is. Bármilyen okból is választotta, a pamut- vagy a bambuszpelenkák nem fognak csalódást okozni. Ráadásul, ha mintás textilpelenkát választ, akkor a pelenka cseréje, de a mosása is annál vidámabb lesz. Környezetbarát módszert keres, de nincs lehetőség a pelenkák mosására? Akkor az ökopelenkák jelentik a keresett ideális kompromisszumot. Szerezze be a baba felszerelését a notino.hu-n!