Fogfehérítés otthon? Nem csak egy álom

Bestsellerek

Gyönyörű mosoly egy-kettő, avagy fogfehérítés házilag!

A kávé, a tea, a cigaretta, a színezett italok, de még a nagyobb savassággal rendelkező gyümölcsök is mind-mind okozhatnak színelváltozást a fogon. A fogak természetes fehérsége genetikailag kódolt. Minden embernek más a természetes fogfehérsége. Ezt a színt két módon lehet megőrizni. Kihagyunk minden olyan terméket az étrendünkből, ami elszínezheti a fogakat vagy használhatunk olyan fogfehérítő termékeket, melyek megújítják a fogak természetes fehérségét. A fogfehérítés történhet fogkrémmel, géllel, ún. fogfehérítő tollal akár matricával.

A három legismertebb fogfehérítő:

  • Fogfehérítő fogkrém
  • Fogfehérítő toll
  • Fogfehérítő matrica

Fogfehérítő fogkrém

Rengetegünk álma a ragyogó, hófehér fogsor, sajnos azonban nem mindenki engedheti meg magának a fogorvos által végzett fogfehérítő beavatkozást, ami jó párezer forintba kerül. A fogfehérítés fogpasztával az egyik legkönnyebb megoldás az otthoni fogfehérítésre. Bár a fogkrém nem fehéríti a fogakat látványosan, mégis hatékonyan távolítja el a kávé vagy a cigaretta okozta elszíneződést. A megfelelő fogkefe, fogpaszta és szájvíz segítségével megelőzheti a fogak elsárgulását. Legyen mindig a szeme előtt, hogy a fogfehérítő paszta nem változtatja meg a fogak színét, csak eltávolítják a felületi szennyeződéseket, amik a fogsárgulás okozói lehetnek. A fogfehérítő fogkrém hatása pár hét után jelentkezik és még hatékonyabb, ha leszokik a sárgulást okozó szokásokról.

Fogfehérítés abrázió nélkül

A fogfehérítő paszta keresésekor biztosan ráakad az abrázió kifejezésre. Ezt magyarra fogkopásként fordíthatnánk, ami a kemény fogszövetek gyengülését jelenti. Az abrázióhoz a durva részecskék mechanikus hatása vezet. Ilyen durva részecskék sokáig részei voltak a fogfehérítő fogkrémeknek is. A legújabb készítmények azonban már nem a mechanikus tisztítás elvén alapszanak, hanem a vegyi anyagok és a természetes enzimek hatékonyságát használják ki. Ezért nincs oka az aggodalomra.

A legjobb fogfehérítő fogkrém

Akárcsak a legtöbb készítménynél itt sincs egyértelmű válasz. Az, hogy melyik fogfehérítő a legjobb függ a vásárló igényeitől, ami mindenkinél más. Így csak pár tippet szeretnénk megosztani, szerintünk, melyek a legjobb fogfehérítők.

A legjobb és leghatékonyabb fogfehérítő paszták aktív szenet és hidroxilapatitot tartalmaznak. Az aktív szén feketévé teszi a fogkrémet, így könnyen felismerhető. A BlanX márka termékei sarki zuzmót tartalmaznak. A BlanX White Shock szett fogfehérítő gélt és egy LED applikátort tartalmaz a még intenzívebb fogfehérítéshez.

Fogfehérítő toll

A fogfehérítő toll a fogfehérítéshez használatos aktív hatóanyagokat egyenesen felviszi a fogakra. Ennek köszönhetően a fogfehérítő anyag koncentráltabb, mint a fogpasztában. Ezzel a módszerrel hamarabb érhet el látványos eredményt.

Fogfehérítő matrica

Sokan fogfehérítő tapasz néven ismerhetik. Ez a termék egy nagyon vékony fólia, ami be van vonva a fogorvosok által fogfehérítésre használt anyaggal. A matricát a fogra kell ragasztani, és a csomagoláson feltüntetett ideig fent hagyni. A fehéredés mindennapi használat mellett az ötödik napon kezd látható lenni.

Mit kell tudni a fogfehérítésről?

  • A fogfehérítéskor a fogaknak és az ínynek egészségesnek kell lennie. Ellentétes esetben a fogfehérítés fájdalommal járhat és megsértheti az érzékeny fogínyt, akár ronthat is a jelenlegi állapoton.
  • A fogfehérítő termékek csak a felületi szennyeződések okozta sárgulást távolítják el, amit az élelmiszerek és az italok okoznak.
  • A fehérítés ideje alatt megfelelő szájhigiéniát kell alkalmaznia és ne fogyasszon olyan élelmiszert, ami befesti a fogakat.
  • A fehérítés ideje alatt érzékenyebb lehet a kezelt fog, ez azonban pár napon belül elmúlik.