Ugrás a fő tartalomhoz

Pigmentfoltok

Lehet, hogy észlelt a bőrén annak árnyalatánál sötétebb, apró foltokat. Nagy valószínűséggel hiperpigmentációról, azaz öregségi vagy nap okozta pigmentfoltokról van szó. Tudja, hogy miért keletkeznek, és hogyan távolíthatók el?

Hogyan keletkeznek a pigmentfoltok?

Pigmentfoltok keletkezéséért mindenekelőtt a magasabb melanin-szint okolható. Ez egy természetes pigment, melynek köszönhetően van saját színe a hajnak, a szemnek és magának a bőrnek is. A melanin-felesleget több tényező befolyásolhatja:

 • Mértéken felüli napon tartózkodás, SPF-es készítmények használata nélkül.
 • Hormonális változások: gyakran jelennek meg foltok hormonális fogamzásgátlót használó, terhes vagy a változás korában lévő nőknél.
 • Kor: a korral csökken a melanociták száma, de egyben növekszik aktivitásuk és térfogatuk.
 • Bőrgyulladások és bőrsérülések, melyek következményeként melanin szabadul fel.
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok) és gyógynövények (pl. orbáncfű).

A konkrét okok szerint azután a pigmentfoltok néhány alaptípusát különböztetjük meg.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Pigmentfolt-típusok

Melasma

A hiperpigmentáció különös, jobbára ártalmatlan típusa a melasma (chloasma). Leggyakrabban az orcákon, az orron és a felső ajak fölött jelenik meg. Főleg nők szenvednek tőle, pontosan azért, mert az ilyen fajtájú foltok keletkezésében a melanin mennyiségét befolyásoló hormonok, illetőleg azok szintjének változása játszik szerepet.

Melasma akár a terhes nők 15%-ánál is jelentkezik, ezért az ilyen típusú pigmentfoltokat „terhességi maszk"-nak nevezik. A terheseken kívül perorális hormonális fogamzásgátlót használó nők is találkoznak ezekkel a foltokkal. Jó hír, hogy a melasma – szülés vagy az ösztrogén-adag csökkentése után – magától is eltűnhet.

Öregségi foltok és napfoltok

Mindenekelőtt napsugárzás hatására keletkeznek, ezért leggyakrabban a napsütésnek kitett helyeken találkozhatunk velük. A pigmentfoltok megtalálhatók az arcon, a nyakon, a dekoltázson vagy a kézen. Az említett hiperpigmentáció viszont ártalmatlan. Ezen apró, sötétebb foltok keletkezésére az öregség és a bőrszín is hatással van. A sötétebb bőrű emberek jobban szenvednek pigmentfoltoktól, mint a világosabb bőrűek. Utóbbiak ugyanis kevesebb melanin pigmenttel rendelkeznek.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Gyulladást követő pigmentfoltok

Amint elnevezésük is jelzi, ez a PIH-ként is ismert hiperpigmentáció-típus gyulladás vagy sérülés következtében keletkezik. A gyulladást követő hiperpigmentáció gyakran jelenik meg akné után.

Amint a bőr begyullad, melanin kezd felszabadulni, és a pigment-többlet hiperpigmentációt okoz. A bőrön lapos, rózsaszínű, piros vagy barna foltok maradnak. Bár a napsütés nem vált ki gyulladást követő hiperpigmentációt, fokozhatja annak tüneteit. Ezért tartózkodjon a közvetlen napsütéstől, és tartsa be azokat a további szabályokat, amelyek a gyulladás utáni foltok állapotának romlása ellen hatnak! A napsugárzás korlátozásán kívül próbáljon ki további módszereket az arcán található pigmentfoltok eltávolítására!

Hogyan előzhető meg a hiperpigmentáció

A napsugárzás hatással van a pigmentfoltok intenzitására. Ezért a megfelelő napvédelem csökkenti a pigmentfoltok előfordulásának valószínűségét.

 • Használjon jó minőségű napozókrémet, és korlátozza a közvetlen napon való tartózkodást!
 • Ne feledje, hogy a nap süt önre akkor is, ha éppen nem napozik! Használjon hát rendszeresen SPF-es napozókrémet és SPF-es sminket, melyek meggátolják pigmentfoltok keletkezését az arcán!

teljes szöveg szöveg elrejtése

Hogyan szabadulhatunk meg a pigmentfoltoktól

A pigmentfoltok eltávolítása azok nagyságától és az elszíneződés intenzitásától függ. Kipróbálhat pigmentfoltokra javasolt kozmetikai készítményeket, szakorvosi kezelést, de egyszerű házi fogásokat is.

Pigmentfoltokra való kozmetikumok

 • A világosabb pigmentfoltokat jól kezeli egy intenzív szérum vagy pigmentfoltok elleni fehérítő krém.
 • Szintén hatásos a kémiai peeling, mely mélységében újítja meg a bőrt, és eltávolítja az elhalt sejteket. Fordulhat ezért dermatológushoz, vagy kipróbálhatja a finom kémiai peelinget otthon.

A pigmentfoltok gyógykezelése

Amikor a kozmetikai készítmények már nem segítenek, szakember segítségét kell kérni.

 • A lézerterápia hasonló hatású, de pontosabb, mint a kémiai peeling. A bőrgyógyász célba veszi a konkrét pigmentfoltos területet, amely fölött nagy energiájú fényt járat át, eltávolítva ezzel a pigmentfoltokat.
 • A hidrokinon olyan gyógyszer, amely képes mérsékelni a pigmentfolt-képződést. Irritálhatja viszont a bőrt, és szélsőséges esetekben gyulladást követő hiperpigmentációt okozhat. Csak korlátozott ideig használja!

Mit tegyünk a pigmentfoltokkal? Egyszerű házi fogások

A pigmentfoltok kezelése néha egyáltalán nem szükséges. Amennyiben azonban a napfoltok zavarják szépségét, eltávolításukra próbáljon ki valamilyen házi tippet:

 • Keverjen össze citromlevet (1 kiskanálnyit) egy kiskanálnyi mézzel és fehér joghurttal. Ezt a hiperpigmentáció eltávolító pakolást 15 percre hordja fel arcbőrére, majd mossa le.
 • Keverjen össze kurkumát (½ kiskanálnyit) egy pohár friss tejszínnel, és hordja fel az arcán lévő pigmentfoltokra. 15 perc múlva mossa le.
 • Keverjen össze mandulaolajat, mézet és szétmixelt mandulát. Hagyja arcán egy órán át hatni, majd mossa le. Vagy külön masszírozzon be arcbőrébe mandulaolajat, és egész éjjel hagyja hatni.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Hogyan takarjuk a pigmentfoltokat

Nem sikerül az arcán lévő pigmentfoltok eltávolítása? Vagy csak épphogy elkezdett a pigmentfoltokra fehérítő krémet használni, és az eredmény egyelőre csak kevéssé észrevehető? Takarja őket korrektorral vagy fedősminkkel, amely egységesíti arcbőr-tónusát és önbizalmat ad!