Pigmentfoltok

Lehet, hogy észlelt a bőrén annak árnyalatánál sötétebb, apró foltokat. Nagy valószínűséggel hiperpigmentációról, azaz öregségi vagy nap okozta pigmentfoltokról van szó. Tudja, hogy miért keletkeznek, és hogyan távolíthatók el?

Hogyan keletkeznek a pigmentfoltok?

Pigmentfoltok keletkezéséért mindenekelőtt a magasabb melanin-szint okolható. Ez egy természetes pigment, melynek köszönhetően van saját színe a hajnak, a szemnek és magának a bőrnek is. A melanin-felesleget több tényező befolyásolhatja:

 • Mértéken felüli napon tartózkodás, SPF-es készítmények használata nélkül.
 • Hormonális változások: gyakran jelennek meg foltok hormonális fogamzásgátlót használó, terhes vagy a változás korában lévő nőknél.
 • Kor: a korral csökken a melanociták száma, de egyben növekszik aktivitásuk és térfogatuk.
 • Bőrgyulladások és bőrsérülések, melyek következményeként melanin szabadul fel.
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok) és gyógynövények (pl. orbáncfű).

A konkrét okok szerint azután a pigmentfoltok néhány alaptípusát különböztetjük meg.

Pigmentfolt-típusok

Melasma

A hiperpigmentáció különös, jobbára ártalmatlan típusa a melasma (chloasma). Leggyakrabban az orcákon, az orron és a felső ajak fölött jelenik meg. Főleg nők szenvednek tőle, pontosan azért, mert az ilyen fajtájú foltok keletkezésében a melanin mennyiségét befolyásoló hormonok, illetőleg azok szintjének változása játszik szerepet.

Melasma akár a terhes nők 15%-ánál is jelentkezik, ezért az ilyen típusú pigmentfoltokat „terhességi maszk"-nak nevezik. A terheseken kívül perorális hormonális fogamzásgátlót használó nők is találkoznak ezekkel a foltokkal. Jó hír, hogy a melasma – szülés vagy az ösztrogén-adag csökkentése után – magától is eltűnhet.

Öregségi foltok és napfoltok

Mindenekelőtt napsugárzás hatására keletkeznek, ezért leggyakrabban a napsütésnek kitett helyeken találkozhatunk velük. A pigmentfoltok megtalálhatók az arcon, a nyakon, a dekoltázson vagy a kézen. Az említett hiperpigmentáció viszont ártalmatlan. Ezen apró, sötétebb foltok keletkezésére az öregség és a bőrszín is hatással van. A sötétebb bőrű emberek jobban szenvednek pigmentfoltoktól, mint a világosabb bőrűek. Utóbbiak ugyanis kevesebb melanin pigmenttel rendelkeznek.

Gyulladást követő pigmentfoltok

Amint elnevezésük is jelzi, ez a PIH-ként is ismert hiperpigmentáció-típus gyulladás vagy sérülés következtében keletkezik. A gyulladást követő hiperpigmentáció gyakran jelenik meg akné után.

Amint a bőr begyullad, melanin kezd felszabadulni, és a pigment-többlet hiperpigmentációt okoz. A bőrön lapos, rózsaszínű, piros vagy barna foltok maradnak. Bár a napsütés nem vált ki gyulladást követő hiperpigmentációt, fokozhatja annak tüneteit. Ezért tartózkodjon a közvetlen napsütéstől, és tartsa be azokat a további szabályokat, amelyek a gyulladás utáni foltok állapotának romlása ellen hatnak! A napsugárzás korlátozásán kívül próbáljon ki további módszereket az arcán található pigmentfoltok eltávolítására!

Hogyan előzhető meg a hiperpigmentáció

A napsugárzás hatással van a pigmentfoltok intenzitására. Ezért a megfelelő napvédelem csökkenti a pigmentfoltok előfordulásának valószínűségét.

 • Használjon jó minőségű napozókrémet, és korlátozza a közvetlen napon való tartózkodást!
 • Ne feledje, hogy a nap süt önre akkor is, ha éppen nem napozik! Használjon hát rendszeresen SPF-es napozókrémet és SPF-es sminket, melyek meggátolják pigmentfoltok keletkezését az arcán!

Hogyan szabadulhatunk meg a pigmentfoltoktól

A pigmentfoltok eltávolítása azok nagyságától és az elszíneződés intenzitásától függ. Kipróbálhat pigmentfoltokra javasolt kozmetikai készítményeket, szakorvosi kezelést, de egyszerű házi fogásokat is.

Pigmentfoltokra való kozmetikumok

 • A világosabb pigmentfoltokat jól kezeli egy intenzív szérum vagy pigmentfoltok elleni fehérítő krém.
 • Szintén hatásos a kémiai peeling, mely mélységében újítja meg a bőrt, és eltávolítja az elhalt sejteket. Fordulhat ezért dermatológushoz, vagy kipróbálhatja a finom kémiai peelinget otthon.

A pigmentfoltok gyógykezelése

Amikor a kozmetikai készítmények már nem segítenek, szakember segítségét kell kérni.

 • A lézerterápia hasonló hatású, de pontosabb, mint a kémiai peeling. A bőrgyógyász célba veszi a konkrét pigmentfoltos területet, amely fölött nagy energiájú fényt járat át, eltávolítva ezzel a pigmentfoltokat.
 • A hidrokinon olyan gyógyszer, amely képes mérsékelni a pigmentfolt-képződést. Irritálhatja viszont a bőrt, és szélsőséges esetekben gyulladást követő hiperpigmentációt okozhat. Csak korlátozott ideig használja!

Mit tegyünk a pigmentfoltokkal? Egyszerű házi fogások

A pigmentfoltok kezelése néha egyáltalán nem szükséges. Amennyiben azonban a napfoltok zavarják szépségét, eltávolításukra próbáljon ki valamilyen házi tippet:

 • Keverjen össze citromlevet (1 kiskanálnyit) egy kiskanálnyi mézzel és fehér joghurttal. Ezt a hiperpigmentáció eltávolító pakolást 15 percre hordja fel arcbőrére, majd mossa le.
 • Keverjen össze kurkumát (½ kiskanálnyit) egy pohár friss tejszínnel, és hordja fel az arcán lévő pigmentfoltokra. 15 perc múlva mossa le.
 • Keverjen össze mandulaolajat, mézet és szétmixelt mandulát. Hagyja arcán egy órán át hatni, majd mossa le. Vagy külön masszírozzon be arcbőrébe mandulaolajat, és egész éjjel hagyja hatni.

Hogyan takarjuk a pigmentfoltokat

Nem sikerül az arcán lévő pigmentfoltok eltávolítása? Vagy csak épphogy elkezdett a pigmentfoltokra fehérítő krémet használni, és az eredmény egyelőre csak kevéssé észrevehető? Takarja őket korrektorral vagy fedősminkkel, amely egységesíti arcbőr-tónusát és önbizalmat ad!

Választott már
 • Pigment foltok ellen
Szűrő
árfolyamkülönbség

akár

Ajándékok és akciók
Értékelés
 •   16
 •   3
 •   3
 •   2
Bestsellerek