Ugrás a fő tartalomhoz

Pattanás

A pattanás egy gyulladásos betegség, és leggyakrabban kamaszkorban jelentkezik, amikor a szervezetben egész sor változás zajlik le, amelyek jellege elsősorban hormonális. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pattanás nem jelenik meg felnőttkorban is, vagy épp ellenkezőleg, a legkisebbeknél, az újszülöttek és csecsemők esetében.

Mik a pattanások okai?

A pattanás egyik fő oka az eltömődött szőrtüsző (komedó), amelyben gyulladás jelenhet meg. A komedó természetes módon, fokozatosan jön létre aszerint, ahogy a bőrsejtek szaporodnak a bőrben. Nem mindig okoz pattanást, az egészséges bőrben a komedó magától feloldódik.

Az immunrendszer baktériumokkal, lipidekkel vagy androgénekkel (férfi nemi hormonokkal) való reakciója következtében viszont mikrogyulladás jöhet létre a bőr alatt, amely kezdetben szabad szemmel nem látható. A gyulladás a túlzottan nagymértékű bőrfaggyú termelés következtében azonban eljuthat egészen addig a pontig, hogy a pattanás jelei láthatóvá válnak a bőrön.

teljes szöveg szöveg elrejtése

A hormonok pattanások keletkezésére gyakorolt hatása

A pattanások keletkezése és a hormonális változások szoros összefüggésben állnak. Éppen ezért a nők gyakran a felnőttkor elérése után sem feltétlenül szabadulnak meg teljesen a pattanások okozta problémáktól, szemben a férfiakkal, akiknél a pattanások képződése a kamaszkor után stabilizálódik. A nőknél megjelenő pattanásokra azonban hatással vannak az olyan hormonális ingadozások, mint a terhesség, a menopauza vagy a menstruáció.

A hormonokon és az öröklődésen kívül a pattanások keletkezését a bőrápolás és a felhasznált kozmetika, a stressz mértéke, az életstílus, a pórusokban lévő baktériumok, az anabolikus szteroidok vagy a lítiumot, barbiturátokat vagy androgéneket tartalmazó gyógyszerek használata is befolyásolja.

Mik a pattanás tünetei és formái?

A faggyúmirigyek természetes módon faggyút termelnek. Hogyha a mirigyek el vannak zárva, akkor fekete vagy fehér pöttyök vagy pattanások alakulhatnak ki.

 • A fekete pöttyök, vagyis nyitott komedók, kis sötét felületek, amelyek akkor keletkeznek, amikor a faggyúmirigy elzáródik.
 • A fehér pöttyök olyan típusú pattanások, amelyeknél a kerek lézió, tetején fehér sapkával, kiemelkedik.
 • A pattanások általában fájdalmas, elvörösödött és kiemelkedett, gennyel teli léziók.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Hogyan szabaduljunk meg a pattanásoktól

A pattanásokat nagymértékben a genetika befolyásolja, és nem létezik garantált módszer, amellyel teljesen ki lehetne azokat gyógyítani. Tüneteit azonban jelentősen csökkenthetjük és a sebhely jellegű hatásokat is csillapíthatjuk. Mi segít a pattanások ellen?

A problémás bőr ápolása

A pattanások elleni harcban segít, ha betartjuk az arcbőrápolás megfelelő szokásait:

 • A legjobb alap a jól megtisztított bőr, amelyben nincs helye a gyulladást okozó nemkívánatos baktériumoknak. A tisztítást végezze el naponta kétszer: reggel és este. Szerezzen be jó minőségű micelláris pattanás elleni vizet vagy pattanás elleni tisztítógélt. Használjon alkoholmentes tisztító és sminklemosó készítményeket, amelyek nem irritálják és nem szárítják ki a bőrt, mivel a kiszáradt bőr hajlamos még több faggyút termelni.
 • A megtisztított arcbőrnek szüksége van megfelelő mennyiségű hidratálásra. Használjon olyan kenőcsöt vagy pattanás elleni krémet, amely felgyorsítja a pattanások gyógyulását, és ezen felül harcba száll az új pattanások keletkezése ellen.
 • Az éjszaka folyamán alkalmazzon közvetlenül a pattanásokra olyan helyi ápolást, amely felgyorsítja a gyógyulásukat.
 • Heti egy alkalommal alkalmazzon peelinget a problémás arcbőrre, amely eltávolítja a bőrről az elhalt sejteket, vagy mélyreható pattanás elleni bőrmaszkot, amely megtisztítja és mattosítja az arcbőrt.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Pattanás elleni kozmetikumok

A problémás bőrnek speciális ápolás kell, mert a szokványos kozmetika még tovább súlyosbíthatja a pattanásos tüneteket. Éppen ezért bízza magát a speciális pattanás elleni termékekre, amelyek olyan bevált márkák bőrgyógyászainak közreműködésével készültek, mint a Vichy, La Roche Posay, Avène, Eucerin, Bioderma vagy az A-Derma.

Kipróbálhatja a természetes pattanás elleni kozmetikumokat is, amelyek maximálisan kímélik nemcsak arcbőrét, hanem a természetet is.

A pattanás gyógyítása

Hosszantartó pattanásos panaszok esetén keresse fel bőrgyógyászát. Az ő tanácsa alapján – a csúnya pattanások elleni harcban – kipróbálhat gyógyszereket is, amelyek segíthetnek a pattanások gyógyításában. A nőknek gyakran írnak elő hormonális fogamzásgátlót. A látható eredményekre viszont néhány hetet várnia kell. A pattanások állapota néha rövid időre akár súlyosbodhat is, amíg a szervezet meg nem szokja a gyógyszereket.

További tippek a pattanások kezelésére

A pattanásokra befolyással lehet a személyes higiénia, az étrend és a stressz is. Próbálja ki ezért a következő tanácsokat is:

 • A nap folyamán ne érintse meg a kezével az arcát! A kézen található szennyeződések csak súlyosbítják a gyulladást.
 • Ne nyomja ki és ne piszkálja a pattanásokat! Így csak kiterjesztené a pattanást, sőt, ezzel tartós sebhelyeknek teremtene alapot.
 • Rendszeresen tisztítsa meg mobiltelefonja képernyőjét és gyakran mossa ki ágyneműjét, főleg a párnahuzatokat! Megszabadul így olyan szennyeződésektől és baktériumoktól, amelyek hozzájárulnak a pattanások keletkezéséhez.
 • Törekedjen a jó közérzetre és mellőzze a stresszt, ami a faggyúmirigyek működését negatívan befolyásolja!

teljes szöveg szöveg elrejtése

  • Tartson kiegyensúlyozott étrendet és ne feledkezzen meg a testmozgásról, a helyes életvitel ugyanis hatással lehet a pattanások kialakulására! A pattanásokat okozó élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek és a magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint az édességek vagy a fehér lisztből készült ételek, ezért ezeket inkább csak mértékkel fogyassza.
  • Kerülje az erős napsütést és minden alkalommal óvja bőrét magas védőfaktorú napozókrémmel!

Hogyan takarjuk el a pattanásokat?

Jól szeretne kinézni, de nincs ideje várni, amíg a pattanások elmúlnak? Rejtse el a pattanásokat a megfelelő sminkkel. Válasszon olyan, hatóanyagokat tartalmazó, problémás arcbőrre szánt sminket, amely javítja a pattanások állapotát. Egyúttal keresse a nem komedogén termékeket, ezek ugyanis nem tömik el a pórusokat és nem adnak esélyt további pattanások kialakulásának.

Korrektor vagy smink a pattanásokra

 • Az egész arcon csupán egy pár pattanás gyötri? Használjon pattanás elleni korrektort, amely elfedi azt a néhány kis hibát, amelyek megakadályozzák a tökéletes megjelenést.
 • Össze szeretné hangolni a teljes arc színárnyalatát? Válassza a minőségi, pattanás elleni fedő make-up-ot, amely eltakarja az összes pattanást és pattanás utáni sebhelyet is.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Hogyan szabaduljunk meg a pattanások okozta sebhelyektől?

A pattanások okozta sebhelyek ellen a csipkebogyó vagy a ligetszépe olaj segíthet, vagy pedig az aloe verából készített gél, amely pompásan regenerálja a bőrt. Kipróbálhatja a kémiai peelinget vagy az IPL lámpás kezelést is. A pattanások utáni sebek elleni harc alapja azonban azok kialakulásának megelőzése, éppen ezért sohase nyomja ki vagy kapargassa a pattanásokat! Ehelyett használja a helyi SOS pattanás elleni ápolást, amely elősegíti a pattanások begyógyulását.