Ugrás a fő tartalomhoz

Napallergia

Meglepték a viszkető pattanások vagy a bőrpír, melyek amint kimegy a napra azonnal jelentkeztek? Pont így nyilvánul meg a napallergia, amellyel az emberek körülbelül egyötöde küszködik. Némelyeknél a napfény okozta csalánkiütés gyakran és ismételten jelentkezik, másoknál életük során csak néhányszor. Amint a napallergia egyszer előfordult, annak tüneteit a jövőben is könnyedén felismeri.

Mit okoz a napallergia?

A napallergiás reakciókat mindenekelőtt a bőrbe hatoló és a bőrsejteket károsító, túl erős UVA – de ugyanúgy UVB – ultraibolya sugárzás váltja ki. A bőr immunreakcióval védekezik a napsugárzás ellen. Bepirul és begyullad.

A napkiütések keletkezésére hatással lehetnek bizonyos összetevőket tartalmazó kozmetikumok, de bőrérzékenységet növelő fotoszenzitív gyógyszerek használata is. Ezek közé tartoznak bizonyos antibiotikumok kemoterapeutikumok, az orbáncfű, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek vagy a hormonális antikoncepció. A lehetséges napérzékenységre vonatkozó információkat keresse mindig a gyógyszer betegtájékoztatójában!

Hogyan néz ki a napallergia?

A napallergia jelentkezhet bőrpírként, nap okozta, viszkető pattanásokként vagy a háton, vállakon, karokon, dekoltázson és rüsztökön megjelenő, nedvező hólyagokként. Bár leggyakrabban a 20-40 éves korú vagy érzékeny bőrű nőket veszi célba, megjelenhet bárkinél, nemtől és kortól függetlenül.

A bőrreakciók a napsugárzás intenzitása és további tényezők szerint különféle formákban jelentkezhetnek. A napallergia leggyakoribb formái közé tartozik a polimorf fénydermatózis, a Mallorca-akné és a fotoallergiás reakció.

teljes szöveg szöveg elrejtése

A nap hatására kialakuló bőrreakciók leggyakoribb típusai

Polimorf fénydermatózis (PLE)

A napra megjelenő allergiás reakció leggyakoribb formája. Esetében általában az ugyanazt jelentő napallergia vagy nap megjelenő ekcéma elnevezéssel szoktunk találkozni. Az allergia jobbára tavasszal, napozás után szokott megjelenni, amikor a bőr még nem készült fel a napsugarakra. Napkiütéssel ezért gyakrabban találkozhatunk tavasszal, mint nyár végén, amikor – a hardening jelenség révén – bőrünk már hozzászokott a napsütéshez.

A PLE leggyakoribb jelenségei közé tartozik a bőrpír, a viszkető pattanások, vagy a nedvedző hólyagok. A tünetek legtöbbször néhány órán belül, néha viszont csak több nap elteltével jelentkeznek. Ez mindenkinél más és más. Azonban ha egyszer már megjelent az allergia, mindig azonos formában mutatkozik meg, ami a felismerését és gyógyítását sokkal egyszerűbbé teszi.

Mallorca-akné

Megjelenésében a klasszikus akné vagy PLE gyulladásos pattanásaira emlékeztet. Az effajta reakció létrejöttét nemcsak a napsugárzás intenzitása, de a kozmetikában használatos emulgeáló- és konzerváló-szerek is befolyásolják.

Fotoallergikus és fototoxikus reakciók

Ezeket az UV sugárzás intenzitása befolyásolja, de különböző gyógyszerek – antibiotikumok, orbáncfű tartalmú antidepresszívumok – vagy különféle ételek (citrusfélék, zeller, füge) is hatással lehetnek rájuk. A bőrön gyulladt és viszkető helyekként jelentkeznek.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Mi segít napallergia esetén? A megelőzés!

A napsütést soha nem kerülheti el teljesen, és nem is szabad, hiszen fontos a D-vitamin szintéziséhez. Ahhoz viszont, hogy az erős tavaszi napsütés ne lepje meg kellemetlenül, védekezzen a túlzott napsugárzás ellen! Erre vonatkozóan több tanácsot is adhatunk:

 • Használjon magas UVA és UVB sugárzás elleni szűrőképességgel rendelkező napozókrémeket! Bízzon a La Roche-Posay, Eucerin, Avène vagy Bioderma bevált márkák bőrgyógyászok által tesztelt, napallergiára specializált napkrémjeiben!
 • Az allergia elleni napozókrémet a napon tartózkodás minden két-három órájában használja, és ne feledje, hogy a víz csökkentheti annak védőképességét!
 • Ne feledkezzen el a napozás utáni krémekről sem, és hidratálja bőrét! A legjobb választást az aloe vera vagy panthenol tartalmú készítmények jelentik.
 • Ne feledkezzen meg a hidratálásról – ideálisan aloe verás hidratáló készítményekkel, de megfelelő folyadékbevitellel is!
 • Iktasson be étrendjébe olyan ételeket vagy táplálékkiegészítőket, melyek kalciumot, szelént, cinket és béta-karotint tartalmaznak!
 •  
 •  
 • Korlátozza a napon való tartózkodást 11 és 16 óra között!
 •  
 • A napon való tartózkodás időtartamát fokozatosan növelje. Bőre így – akár az edzettség fokozásánál – könnyebben hozzászokik a napsütéshez.
 •  
 • Válasszon ruhatárából nap ellen védő – tehát sötétebb és ne túl vékony – öltözéket!
 •  
 • A jobb lebarnuláshoz próbáljon ki béta-karotin, E- vagy C-vitamin tartalmú készítményeket!

teljes szöveg szöveg elrejtése

Mit tegyünk, ha megjelenik a napallergia?

Jelentkeztek már önnél pattanások, hólyagok vagy bőrpír? Az irritált bőr kellemetlenül tud viszketni, és nem túl szép látvány. Érdekli, hogy hogyan lehet megszabadulni a napallergiától? Próbáljon ki néhány tippet a napallergia jegyei elleni küzdelemre:

 • A felégett helyekre használjon hideg borogatást!
 • A nedvedző hólyagokat hintse be gyermek púderrel!
 • A sérült bőr felületeit védje megfelelő ruházattal!
 • Tengeri fürdés után öblítse le magát édesvízzel!
 • Napkiütés ellen, de annak megelőzésében is segítenek a különféle allergiafajtákra javasolt gyógyszerek. Vény nélkül kapható például a Claritine, a Zodak, a Zyrtec vagy az Analergin.

teljes szöveg szöveg elrejtése