Ugrás a fő tartalomhoz

Gyakran ismétlődő kérdések

1. Mi a különbség a parfüm, a toalettvíz és a kölnivíz között?

Az illatszereket a bennük lévő illóolajak mennyisége ill. töménysége szerint osztályozzák. Minél magasabb az olajtartalom az adott llatszerben, annál erősebb, annál hosszabb ideig tart, és ettől függően, árban is magasabb. A parfüm rendelkezik a legmagasabb illóolaj koncentrációval, melynek aránya 15-30%. Előnye, hogy nagyon kevés mennyiség is elég a használatakor, és akár 6 órán át is érezhető. Az Eau de parfum vagy parfümös víz, a parfümhöz képest ugyan kevesebb, de még mindig viszonylag magas 8-15%-os az illatanyag tartalma. Különösen estére, alkalmakra ajánlható. Tartóssága 3-5 óra.
Rendkívül közkedvelt az Eau de toilette vagyis toalettvíz, amely 4-8% illatanyagot tartalmazó parfüm, mely főleg mindennapos használatra, illetve nyárra ideális. Tartóssága 2-4 óra. AZ Eau de cologne - magyarul kölni víz: 3-5% illatanyagot tartalmazó, rendkívül könnyű, többnyire frissítő hatású parfüm. Tartóssága kb. 2 óra.

2. Hogyan válasszuk ki a megfelelő parfümöt?

A választásnál hallgasson érzékeire. Minél több parfümolajat tartalmaz a kompozíció, annál hosszabban tart az illata. A parfüm illata a legerősebb, lassabban tárulkozik fel és hosszabban tart.. Soha ne döntsön egy darabka tamponra, illatcsíkra spriccelt „minta” alapján, mely órákig a levegőn állt. Az ilyen „minta” illata nem egyezik meg a becsomagolt termék illatával. A parfümöt mindig a bőrünkön próbáljuk ki, és hagyjunk neki időt, hogy kibontakozhasson, hiszen az idő múlásával jelennek csak meg a külömböző illatjegyek.

3. Igaz az az állítás, hogy ugyanannak a parfümnek különböző felhasználónál más az illata?

Igen, igaz. Minden embernek sajátos, specifikus illata van. A bőr tulajdonságaitól, a táplálkozásától és életvitelétől is függ. Az a parfüm, mely az egyik felhasználón fantasztikus illatot áraszt, a másiknál teljesen másképp nyilvánulhat meg.

4. Változik-e az illat, ha használója pl. pikáns ételt fogyasztott?

A parfüm illata nem változik, viszont változik a felhasználó bőrének illata. Befolyásoló tényező a savegyensúlyunk és étkezésünk, valamint a bennünket körülvevő hőmérséklet és a páratartalom is. Ez okozza, hogy a bőr és a parfüm együttes illata másképp hat a felhasználóra.

5. Hatással lehet az illat a kedvünkre?

Igen, nagyon is. Az illatok közvetlenül hatással vannak a lelki egyensúlyunkra. Egy kellemes illat nagyon gyorsan javíthat a kedvünkön, viszont a nagyon intenzív, átható illat nyugtalanít és rossz hatással van ránk.

6. Vannak erotikus érzéseket kiváltó parfümök?

Alapjában véve nincsenek, legalábbis nem közvetlenül afrodiziákumként ható illatok. Viszont a kellemes illat, melyet kedvese, illetve „érdeklődésének tárgya” használ, izgatóan hathat. Minél frissebbek, üdébbek, gyümölcsösebbek a használt illatok, annál kevésbé izgatóan hatnak.

7. Léteznek szabályok a parfümök használatára?

Igen. A parfüm nem zsarnokoskodhat a környezetén. Itt még inkább érvényes a szabály, hogy „a kevesebb néha több”. Napközben ajánlatosabb a könnyebb toalettvíz, vagy a kölni víz használata. Parfümöt csupán különleges alkalmakkor használjunk. Ajánlatos az évszakhoz is választani az illatot. A meleg nyári napokra ideálisak az üde, virág, illetve citrus illatok, és azok módozatai. A hideg évszakokban használatosabbak az orientális illatok. Ez természetesen nem vasszabály. Minden hölgy illatválasztéka a saját egyedi ízlésén és életstílusán alapul.

8. Miért ne használjunk egyszerre több illatot?

Minden parfüm egy harmonikus egészet képez. Ha keverjük egy másik, teljesen más illattal, diszharmónia jöhet létre az illatok közt, mely kellemetlen érzéshez vezethet.
 

9. Hol és hogyan használjuk a parfümöt?

A töményebb illatszerekből elég csupán a fül mögé, nyakra, mellek közé, csukló belső részére, kar- vagy térdhajlatba, sőt akár a boka belső részére tenni, és a hatás tökéletes lesz. A régi módszer szerint a parfümöt oda érdemes cseppenteni vagy permetezni, ahol a bőr a legmelegebb, és vérrel legjobban ellátott. Újabban inkább a hajat, tarkót, nyakat és a kulcscsont tájékát nevezik meg ajánlott bőrterületként. Természetes alapanyagból és bőrből készült ruhák is jó illathordozók, de nem ajánlott fehér ill. világos ruhára, és főleg nem természetes selyemre alkalmazni az illatot.

10. Mennyi ideig használható a parfüm, hogyan ismerem fel, hogy már nincs teljesen rendben?

A tárolás komoly figyelmet igényel, mert a levegő, a hő és a fény is árthat neki. A felbontott parfümben ugyanis kárt tesz a levegő, a legjobb, ha hűvös és sötét helyen tároljuk. Szerencsére a permetezőfejjel ellátott üvegekben minimális a levegővel való érintkezés. Ha a megkezdett flakon nincs közvetlen napfénynek kitéve, és a helységben nincs több 20 celziusz foknál, az illat több mint fél évig használható. Eredeti bontatlan csomagolásban több mint egy évig is kibír. Az a parfüm, melynek megváltozott a színe, többnyire sötétebbre, és a kupaknál kristályos gyűrű alakul ki, általában már elöregedett. A parfüm savanykás illata is jelzi, hogy a terméknek már lejárt a szavatossági ideje.

Összetétel:

Parfüm (extrakt) - 15 - 30 % illatos parfümkompozíció sűrített alkoholban.
Toalettvíz ( Eau de Parfum, EdP) - 8 - 15 % illatos parfümkompozíció kb. 85 - 90 % alkoholban.
Toalettvíz (Eau de Toilette, EdT) - 4 - 8 % illatos parfümkompozíció kb. 80 % alkoholban.
Kölnivíz (Eau de Cologne, EdC) - 3 - 5 % illatos parfümkompozíció kb. 70 % alkoholban.

A parfüm (illat) különböző párolgási idővel rendelkező anyagokból tevődik össze.
Az alapelemek(illat akkord) és a többi elem alkotják az illatkompoziciót .

A parfüm teljes illata három fázisból áll össze:

   FEJ az 1. fázis  - tartalmazza a legillékonyabb összetevőket,talán csak percekig  fejtik ki hatásukat.
   SZíV a  2. fázis  - ide tartoznak a parfüm legfontosabb illatai,legkevesebb 4 órán keresztül érezhetőek.
   ALAP a 3. fázis - ez az illat tart a legtovább,akár egy napig  vagy tovább.

A parfümök családfája

A nemzetközileg legelterjedtebb H&R (Haarmann és Reimer) osztályozási rendszer a következő kategóriák szerint csoportosítja az illatokat. A különböző márkák parfümjeit 7 főcsoportba és alcsoportokba osztjuk.

1) Floraux /Virágok/ illatok
    (főként női illatok)

 • virágos zöld (pl. Chanel No.19)
 • virágosan gyümölcsös
 • virágosan üde 
 • virágos - fantázia (pl. N.RicciL´Air du Temps, Anais)
 • virágos aldehides (pl. Chanel No.5)
 • virágos édes

2) Orientális illat
    ( női és férfi illatok )

 • orientális édes - ámbrás
 • orientális fűszeres (pl.YSL-Opium)

3) Chypre/ciprusok/ illat
    (női és férfi illatok)

 • chypre gyümölcsös (pl. Joop femme)
 • chypre virágos animális
 • chypre virágos (pl. Paloma Picasso)
 • chypre friss (pl. Halston)
 • chypre zöld 
 • chypre fás
 • chypre bőr
 • chypre dohány
 • chypre fenyő

4) Fouger/páfrányok/ illat
    (főként férfi illatok)

 • fouger üde (pl.Davidoff Cool Water-férfi illat)
 • fouger virágos (pl. Paco Rabanne Pour Homme)
 • fouger fás (pl. YSL Kouros)
 • fouger édes - ámbrás (pl. Brut)

5) Citrusos illat
    (főként férfi illatok)

 • citrusos virágos
 • citrusos fantázia (pl. Armani Pour Homme)
 • citrusos zöld (pl. Guy Laroche-Drakkar)

6) Levendulás illat
    (főként férfi illatok)

 • levendula üde, friss (pl. Yardley,Avon,Shiseido)
 • levendula fűszeres (pl. Halston 101)

7) Mósuszos illat - univerzális illat,bármely kategóriában használatos

A képek csupán illusztrációk

A termék mellett megjelenő képek csupán illusztrációk. A fényhatás miatt a valóságban a csomagolás, a flakon lehet más árnyalatú, némiképp eltérhet a honlapon láthatótól.

Időnként a gyártó is megváltoztatja a flakon alakját, a csomagolás színezését, miközben a flakon tartalma és a termék neve nem változik. Ilyen esetben bizonyos ideig mindkét csomagolás árusítható. Emiatt az új csomagolás nem egyezik meg a weben látható képpel

Egyéb

A Notino rendelkezik a CZ-BIO-004 ellenőrző szervezet által kiállított, a bioélelmiszerek értékesítésére vonatkozó érvényes tanúsítvánnyal

Kérdése van? Írjon nekünk.
A Notino s.r.o. /Kft./ részére történő elküldéssel, az Ön személyes adatai, az Ön által küldött kérés ügyintézése céljából, jogos érdek alapján kerül feldolgozásra. Önnek jogában áll kifogást emelni. Bővebb információkat a személyes adatkezelési alapelvek tartalmaznak.​