Ugrás a fő tartalomhoz

Kipállás kezelése

Mi a kipállás?

A kipállás szakkifejezése intertrigo. A bőr olyan kipirosodott, kivörösödött területe, amely nem kellően szellőzik és kipállott. Jellemzően a kisbabák szenvednek tőle, de olyan túlsúlyos emberek esetén is gyakori, akiknél a kipállás a bőrredőkben alakul ki. Csecsemőknél leggyakrabban a lágyékon, a popsin, a hónaljban, illetve a nyaki redőkben találkozunk vele.

Szabadítsa meg a kisbabáját a kellemetlen kipállástól, és ismerje meg a kipállás megszüntetésére és megelőzésére vonatkozó tippeket.

Miért lett kipállás a kisbabámon?

A legtöbb anyuka úgy gondolja, hogy 100%-ban felismeri a kipállást a babán. Ugyanis a bőrön lévő csúnya vörös folt képe rögzült be náluk. Az igazság az, hogy semmilyen kipirosodás sem normális. A kissé kipirosodott bőr is kipállás, így amennyiben nem biztos abban, hogy a babáján kipállás van-e, hasonlítsa össze a sérült hely bőrének színét például a kezecskék színével.

A kipállást leggyakrabban az okozza, hogy a bőr nem tud szellőzni. Eldobható pelenka használata esetén, gyakran, lehetőleg közvetlenül az első bepisilés után cserélje azt le. A kakis popsit ne nedves törlőkendővel törölgesse le, hanem langyos folyó víz alatt mossa le. A tiszta pelenka felhelyezése előtt hagyja a bőrt mindig átszellőzni és alaposan, ugyanakkor gyengéden szárítsa meg a bőrt. Az enyhén nedves bőr is hajlamos a gyors kipállásra.

 

Amennyiben textilpelenkát használ, mindig parfümmentes, hipoallergén, gyermek mosószerrel mossa ki.

A nem megfelelő méretű pelenka is okozhat kipállást. Nem kell nagyobb méret a babájának? Ne a csomagoláson javasolt súly alapján, hanem a saját megítélése szerint döntsön. Ugyanez érvényes a ruházatra is. A lazább sokkal jobban szellőzik.

A szintetikus anyagok, amelyek elasztikussá teszik a ruhát, szintén hozzájárulhatnak a kipálláshoz. Olyan ruhácskákat válasszon, amelyek nagyrészt pamutból vagy lenből készülnek, és csak 5% körül van bennük elasztán.

A babáknál hasmenés esetén rendszerint elkerülhetetlen a kipállás. Ilyenkor fokozott higiéniai szabályok bevezetésére van szükség. Minden pelenkázáskor le kell öblíteni és be kell védőkrémmel kenni a bőrt.

teljes szöveg szöveg elrejtése

A kipállás helyes kezelése

Egyáltalán nem szégyen, ha kipállás van a babán, ez minden anyukánál előfordulhat. Az lenne a szégyen, ha csak legyintenének rá. Mit tegyen, ha kibontja a pelenkát és rájön, hogy a gyermekének pelenkakiütése, kipállása van?

1. Mossa le gyengéden, ugyanakkor alaposan langyos vízzel, esetleg parfümmentes szappannal a babát. A fürdővízbe tehet kamillát vagy körömvirágolajat, ezek ugyanis segítenek megnyugtatni a bőrt. Amennyiben szárított gyógynövényeket tart otthon, elég néhány percig kiáztatni, majd a fürdetővízbe önteni őket.

2. Utána pamut-, vagy lehetőség szerint bambuszpelenkával gyengéden nyomkodva szárítsa meg a bőrt. Igaz, hogy a bambusz- és amuszlin- pelenkák drágábban, viszont sokkal selymesebb a textúrájuk, így jobban kímélik a bőrt.

 

3. Kezelje a kipirosodott helyeket pelenkakiütés elleni krémmel is. Lehet, hogy többfélét is ki kell majd próbálnia, hogy rájöjjön, melyik működik majd az Ön kisbabájánál. A babahintőpor használatát a karcinogén anyagtartalommal kapcsolatos vitatott okok miatt inkább nem javasoljuk. Ráadásul nagyon sok anyuka állítja, hogy hajlamos a bőrredőkben összecsomósodni.

4. Kulcsfontosságú! Ne pelenkázza be a babát, hanem hagyja a lehető legtovább pelenka nélkül rugdalózni. Amennyiben hideg van, húzzon a lábára zoknit, adjon rá pólót és takarja be egy könnyű pléddel. Bármennyire is légáteresztők a mai pelenkák, a bőr sokkal jobban szellőzik nélkülük.

A kipállás eltüntetése néha több napig is eltarthat. Alapvető fontosságú a bőr szárazon és tisztán tartás és jó szellőztetése. Amennyiben egy hétnél hosszabb ideje küzd már a kipállással, keresse fel a gyerekorvost. A kipálláshoz olyan gombák is csatlakozhattak, amelyek esetén kizárólag receptre kapható kenőcs segíthet.

teljes szöveg szöveg elrejtése