Ugrás a fő tartalomhoz

A helyes szoptatás

Milyen pozíciót, milyen technikát válasszunk, milyen gyakran és mit együnk ebben az időszakban? Tanuljon meg mindent a szoptatásról és nézzük meg mire lesz hozzá szüksége.
A legtöbb első gyermekes anyuka már alig várja a szoptatást. Az az igazság, hogy a legkülönfélébb elképzeléseik vannak a szoptatásról, és gyakran megijednek, amikor a szoptatás során nem sikerül minden úgy, ahogyan azt elképzelték.

A kezdetek

Ajánlatos az újszülöttet közvetlenül a szülés után a mellre tenni, ilyenkor a baba szopási reflexe nagyon erős, és jó esély van arra, hogy a baba gond nélkül rátapad a mellre. Ne lepődjön meg, ha az első napokban (néha hetekig is) a szoptatás fájdalmas, a mellek egyszerűen nem szokták még meg, és időre van szükségük az alkalmazkodáshoz. Ezért szerezzen be tartalékba gyógyító krémet a mellbimbóra, ennekaz olcsóbb verziója lehet tiszta lanolin, amely kapható minden gyógyszertárban.

Kezdetben a tejcsatornák kolosztrumot termelnek, egy egyedülálló vitaminokkal teli koktélt pontosan a kisbaba szükségleteinek megfelelően. Néhány nap múlva megindul az anyatej termelése, amely a legtermészetesebb táplálék a gyermek számára életének első hónapjaiban.

 

Kezdetben helyezze a babát 2 óránként a mellekre, kb. 10-30 percre mindkettőre. Valóban teljesen normális dolog eleinte akár naponta 12-szer szoptatni. Ami a szoptatás közbeni pozíciót illeti, minden anyuka mást részesít előnyben. Van aki ülve szeret szoptatni szoptató párnával, amely alátámasztja a babát, van aki oldalt fekve.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Mi van akkor, ha kevés a tej?

Bármennyire is stresszes lehet ez Önnek, ha nincs elég teje, ne essen pánikba. Próbálja meg sokat ölelgetni, hozzábújni a babához, mivel gyakran az anya-baba kapcsolat az, ami beindítja a szoptatást. Nyugodtan hívjon fel egy szoptatási tanácsadót is, és kérjen tőle segítséget, biztosan szívesen segít majd.

Mégis előfordul néha, hogy nem indul meg a tej, vagy egyszerűen kevés van. Ebben az esetben manapság nagyon sokféle jó minőségű mesterséges tej áll rendelkezésre. Ne aggódjon feleslegesen emiatt, próbálja meg lazán kezelni a helyzetet. A legfontosabb úgyis az, hogy ne éhezzen a gyermeke.

Mit ehet és mit nem, amikor szoptat?

Eleinte próbálja meg kiiktatni azokat az élelmiszereket, amelyek felfúvódást okoznak. Lehet, hogy az Ön kisbabájának nem okoz gondot a brokkolileves, amit sárgaborsó főzelék és friss kenyér követ, de inkább valószínű, hogy a szélgörcsök miatt egy álmatlan sírással töltött éjszakájuk lesz.

A puffasztó élelmiszereket fokozatosan iktassa be az étrendjébe, és hamar felismeri Ön is, mi a legjobb a gyermekének.

Étkezés közben gondoljon arra, hogy amit Ön eszik, azt eszi közvetve a kisbabája is. Ezért fogyasszon jó minőségű fehér és vörös húsokat, halakat, gyümölcsöt és zöldséget, rizst, burgonyát vagy zabpelyhet. Igyon szoptató teákat, szénsavmentes vizet vagy friss gyümölcsleveket.

Meddig szoptasson?

Erre a kérdésre senki nem tud Önnek választ adni. Találkozni fog olyan véleménnyel, hogy az első fogak növekedésével a természet jelzi, hogy itt az ideje átállni a szilárd táplálékra, és egy év elteltével fokozatosan abba kell hagyni a szoptatást. Más anyukák akár három, öt évig is szoptatnak, és ők is elégedettek.

Nem kevésbé fontos megemlíteni azt is, hogy az is teljesen rendben van, ha nem akar szoptatni. Ez kizárólag az Ön döntése, senki másnak nincs joga beleszólni és ítélkezni emiatt. A szoptatás ugyan természetes dolog, de ugyanakkor lehet melankolikus, akár depressziós érzések forrása is. Mindig döntsön saját belátása szerint, és ne féljen kiállni a véleménye mellett.

A szoptatás megkönnyítése

Az újszülöttel töltött első napok és hetek érzelmileg általában nagyon feszültek. Ha például meghall egy síró csecsemőt (akár a saját, akár más gyermekét), meghallgat egy megható történetet egy kiskutyáról, vagy lát egy idillikus családot egy mosóporreklámban, a teje spontán elkezd folyni. Ilyenkor jó ha van a melltartójában egyszer használatos vagy mosható melltartóbetét, amely felszívja a tejet és nem ázik át a pólója.

A szoptatós melltartó egy másik nagyszerű találmány, amely jelentősen meggyorsítja és megkönnyíti a szoptatást. Hasonlóan a mellbimbóvédők is, amelyek képesek csillapítani a szoptatás okozta fájdalmat, vagy segítenek a befelé forduló vagy lapos mellbimbók esetén is.

Ha túl sok a teje, akkor leggyorsabban a mellszívók segítenek. Ugyanakkor általában érvényes az a szabály, hogy a kínálat a keresletre reagál, tehát minél gyakrabban pumpál, annál több tejet fog termelni. A mellszívó tehát paradox módon megoldást nyújthat kevés tej esetén is.