PÉZSMA PARFÜM

A pézsma, avagy mósusz, az egyik legrégebbi, állati eredetű illatanyag, mely a mai napig a leggyakrabban használt és legkedveltebb alapanyaga a parfümkészítésnek. A pézsmaillat kedvezően hat a pszichére, segíti az ellazulást, élénkít és jó kedvre derít, ezért az orvoslás és az aromaterápia is előszeretettel alkalmazza. Ugyanakkor rendkívül erős afrodiziákumnak is tekintik.

 

A pézsma lággyá és érzékivé teszi az illatkompozíciót, és kiváló fixáló tulajdonságának köszönhetően meghosszabbítja a parfüm illatának a tartását a bőrön, így kis mennyiségben szinte minden parfümben megtalálható. Jellegzetes tisztaságillata miatt gyakran a szappan vagy a gyermekhintőpor sem nélkülözi.

A pézsmaillat jellege:

A pézsmaillat a tisztaság illataként ismert. Rendkívül intenzív, érzéki, édes és púderes. Néha akár fűszeres és fás alapjegyek is érezhetők benne.

A pézsmaillat kinyerése:

A természetes pézsmaillatot Marco Polo fedezte fel kasmíri utazásai során. Az eredeti pézsma állati eredetű. A szibériai pézsmaszarvasok mirigyváladéka, amivel általában párzási időszakban a nőstényeket csalogatják magukhoz. Azonban a természetes pézsma rendkívül drága, sőt még az aranynál is értékesebb, és az állati eredetű pézsma előállítását 1979-ben teljes mértékben be is tiltották. Napjainkban a pézsmaszarvas veszélyeztetett fajként védelem alatt áll, a természetes pézsmát pedig mesterséges anyagokkal helyettesítik.

A parfümipar a mesterségesen előállított pézsmán kívül növényi eredetű pézsmát is használ, aminek az illata ugyanolyan, mint az eredeti pézsmáé. Előállításához leggyakrabban angyalgyökér, illatos ábelfű vagy pézsmaillatú bohócvirág szolgál alapanyagként.

Ősi hagyomány szerint az arab világban a mecsetek vakolatába pézsmaesszenciát is kevertek, hogy amikor rávetülnek a nap sugarai, kellemes illatot árasszon. A pézsmaillat valóban az egész világot meghódította, és a tudósok ennek a vonzó és állati eredetű anyagnak a még intenzívebb élményéért egyre újabb és újabb pézsmaesszenciákat fejlesztenek ki. Találja meg ön is saját egyedülálló pézsmaparfümjét!

teljes szöveg szöveg elrejtése

Pézsma parfüm
Szűrő
Bestsellerek