Ugrás a fő tartalomhoz

Maskne: Hogyan tüntethetők el a szájmaszk alatti pattanások

Nedvesség, meleg, kevés levegő és az arcbőr kellemetlen irritációja. A szájmaszk alatti környezet remek táptalaj a különféle bőrproblémák megjelenéséhez. Nem csak a szájmaszk vált korunk szimbólumává, de a maskne, vagyis a szájmaszk alatti pattanások is. Hogyan lehet küzdeni a maskne ellen és megelőzni a kialakulását?

Mi a maskne és hogyan alakul ki

A maskne a szájat és orrot védő eszközök, vagyis a szájmaszkok és légzésvédők hosszú ideig történő viselése által kiváltott állapota a bőrnek. Leggyakoribb típusa az ún. acne mechanica, vagyis mechanikus hatások által kiváltott akné.

A mechanikus dörzsölés, meleg, rossz szellőzés, valamint az izzadás, légzés, beszéd okozta nedvesség kombinációja miatt a maszk alatt ideális környezet jön létre a mikroorganizmusok szaporodásához és a pórusok eltömődéséhez. Az arcon a szájmaszk dörzsölődése miatt keletkező apró horzsolások megkönnyítik a szennyeződések és baktériumok bőrbe jutását. A pórusok eltömődnek, így az arcon megjelennek az akné különböző formái, ami akár apró pattanás, mitesszer vagy komoly cisztás akné is.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Hogyan előzhető meg a maskne kialakulása

A sikerhez vezető út első lépése a megelőzés. Tartsa be a helyes maszkviselés alapelveit és csökkentse a maskne megjelenésének veszélyét a minimumra:

 • Csak ott viselje a maszkot, ahol az szükséges. Szabad levegőn tartózkodva, ahol nem érintkezik más személyekkel, vegye le és hagyja lélegezni az arcbőrét.
 • Gátolja meg a baktériumok szaporodását a maszk alatt azzal, hogy rendszeresen lecseréli a szájmaszkot - akár naponta többször is. A papír szájmaszk már úgy 20 perc viselés után nedves lesz, így ideje kidobni és újra cserélni. Amennyiben lehetősége van rá, engedje az arcát az új szájmaszk felhelyezése előtt egy kicsit „szellőzni“.
 • Ha textilmaszkot visel, minden használat után mossa vagy főzze ki, majd vasalja ki. Használjon kímélő mosószert és ne használjon öblítőt, mert az irritálhatja a bőrét és hozzájárulhat a pórusok eltömődéséhez.
 • Kellemes anyagú, ha lehet 100%-ban pamut textilmaszkot szerezzen be. Olyat, ami pont illik önre, sehol nem szorítja, nem dörzsöli vagy irritálja feleslegesen az arcát. Első használat előtt mindig mossa ki és vasalja ki.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Hogyan tüntethető el a maskne

Már megjelentek a maszk alatt az első pattanások? Úgy itt az ideje lecserélnie a szokásos arcápolóját speciális maskne kozmetikumra, valamint új arcápoló rutint bevezetnie.

Szájmaszk alatti arcápolás

Mielőtt reggel felhelyezi a maszkot, az arcőrnek tökéletesen tisztának és a dörzsölés ellen védettnek kell lennie. Tartsa be a következő szabályokat a napi rutinjakor:

 • Mossa meg az arcát vízzel és speciális akné elleni habbal, emulzióval vagy géllel. Finom tonikkal utólagos tisztítást is végezhet.
 • Tisztítás után vigyen fel rá hidratáló krémet, ami egy vékony védőréteget képezve az arcbőr és a szájmaszk között megakadályozza a mechanikus dörzsölést.
 • Olyan finom textúrájú, nem mitesszerképző arckrém jó erre a célra, ami nem tömíti el a pórusokat és nem terheli meg feleslegesen az arcbőrt. Remek szolgálatot tesznek ilyenkor a géles krémek, de a könnyű arcszérumok is.
 • Bízza magát az antioxidáns tartalmú ápolókra, melyek védik majd az arcbőrt a külső káros hatásoktól.
 • Viszont hagyja ki a sűrű tápláló krémeket, a vazelint, a túl zsíros termékeket, valamint azokat is, melyek támogatják a faggyú termelődését.
 • Napközben a retinolt, vagy más potenciálisan irritáló anyagot tartalmazó készítményeket is kerülje. A maszk a zártsága miatt fokozza a hatóanyagok hatékonyságát, ezáltal negatívan hathat a bőrére.
 • A maskne elleni krémet legalább a szájmaszk felhelyezése előtt 15 perccel hordja fel, hogy az kellőképpen fel tudjon szívódni és a maradványait ne törölje le a maszk.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Maskne elleni esti rutin

Este megint mélyrehatóan tisztítsa meg az arcát, majd használjon olyan maskne elleni készítményeket, melyek hozzájárulnak a maszk alatt kimerült arcbőr regenerálódásához:

 • Amint hazaér, tisztítsa meg az arcát. Napközben a maszk alatt felhalmozódott rajta az izzadtság, a faggyú és a szennyeződések, amiket a lehető leghamarabb el kell róla távolítani és meg kell gátolni a pórusokban történő lerakódásukat.
 • Az esti rutinjába iktassa be a problémás arcbőr kezelésére szolgáló anyagokat, azaz benzoil-peroxidot, szalicilsavat és más AHA savat tartalmazó maskne elleni készítményeket. Ugyanakkor legyen óvatos az alkalmazásukkal, főleg, ha az arcbőre a maszk viselése után erősen irritált. Ebben az esetben alacsonyabb koncentrációt válasszon, vagy legalább átmenetileg helyettesítse azokat lágy nyugtató és hidratáló készítményekkel.
 • Az irritáció elkerülése érdekében ne használjon egyszerre több maskne elleni hatóanyagot tartalmazó terméket. Az akné kezelésére szolgáló intenzívebb helyi ápolókat csak magukra a pattanásokra alkalmazza, ne az egész arcára. Amennyiben megszokta a retinol tartamú termékek használatát, egyik este a retinolost, a következő este pedig a helyi ápolót hordja fel, ne mindkettőt egyszerre.
 • Hetente legalább egyszer kényeztesse az arcbőrét olyan nyugtató arcpakolással, ami felfrissíti és regenerálja.

teljes szöveg szöveg elrejtése

A lehető legjobb eredmény eléréséhez tartsa be a Hogyan szabaduljunk meg a pattanásoktól többi tanácsát is: ne nyomkodja a pattanásokat, ne nyúljon a kezével az arcához, igyon megfelelően, étkezzen egészségesen és főleg maradjon nyugton.

Maszk alatti smink és a maskne

A bőrgyógyászok nem javasolják az alapozót a maszk alá. Hozzájárulhat a pórusok eltömődéséhez, így ronthatja a maskne állapotát. Ezért a maszkviselés ideje alatt érdemes minimumra korlátozni a használatát. Azonban, ha mégis kénytelen elmaszkírozni a maskne-t alapozóval, tartsa szem előtt, hogy a kevesebb több, és tartsa be azt a néhány alapvető szabályt, ami minimalizálja az arcbőrére gyakorolt esetleges negatív hatását:

 • Mindig megfelelő idővel a maszk felhelyezése előtt hordja fel a megtisztított és hidratált arcbőrre az alapozót.
 • Az alapozó felhordása előtt mosson kezet. Ha az alapozó felhordásához ecsetet vagy szivacsot használ, rendszeresen mossa azt is ki.
 • Válassza a nem mitesszerképző alapozót, aminek az összetétele nem tömíti el a pórusokat. Ha teheti, a dermokozmetikai gyártók problémás arcbőrre készült olyan speciális alapozóját válassza, aminek az összetétele egyben az aknés arcőrt is ápolja.
 • Púderezze be az alapozót olyan fixáló púderrel, ami meggátolja az alapozó bedörzsölődését a maszkba.
 • Amennyiben csak a maskne mérsékelt tüneteit kell eltüntetnie, az arcbőrt kevésbé megterhelő könnyű BB krém is megfelelő rá.
 • Amint teheti, azonnal távolítsa el az alapozót, hogy a bőre minél hamarabb ismét levegőhöz jusson. Utána alaposan tisztítsa meg az arcbőrét.

teljes szöveg szöveg elrejtése