Ugrás a fő tartalomhoz

Az arcbőr exfoliálása: Hogyan hámlasszunk?

Az exfoliálás, azaz az elhalt bőrsejtek eltávolítása, egyszerűbben kifejezve az arcbőr hámlasztása egyike a bőr ragyogásáért és fiatalításáért felelős fontos kezeléseknek. Ha nem szeretné kozmetikusra bízni magát, próbálja ki az otthoni archámlasztást, amely ugyanolyan remek eredményeket kínál. Az archámlasztásnak 3 alapvető típusa van – mechanikus, kémiai és enzimes. Melyik illik az Ön bőrtípusához, és milyen gyakran használja?

Miért használjunk archámlasztót?

 • A hámlasztó hatékonyan tisztítja meg az arcbőrt, megszabadítja a felesleges faggyútól, ráadásul megelőzi a pórusok elzáródását és a pattanások kialakulását .
 • Eltávolítja a bőr felszínén felhalmozódott elhalt bőrsejteket, ezzel meggátolja a pikkelyesedést.
 • Felgyorsítja az arcbőr regenerációjának folyamatát és az új sejtek képződését, kisimítja és ragyogóvá teszi az arcbőrt.
 • Lehetővé teszi, hogy a bőr lélegezzen, és megkönnyíti az arcszérumok, pakolások és arckrémek felszívódását.
 • Javítja a bőr vérrel való ellátottságát, stimulálja a kollagénképződést, fiatalítja a bőrt, és fellép a ráncok kialakulása ellen.

Enzimes archámlasztó

Ha gyengéd archámlasztót keres, az enzimes hámlasztótól biztosan nem kell tartania! Ez a legjobb hámlasztó érzékeny arcbőrre, és a száraz bőrnek is jó barátja. Gyümölcssavak (például papaja vagy ananász) természetes enzimjeit tartalmazza, amelyek fokozzák a természetes hámlasztást. Az enzimek maguktól megtalálják és elnyelik az elhalt sejteket, ráadásul hidratálják és megtisztítják az arcbőrt. A hatások általában már az első használat után szemmel láthatók.

Az enzimes hámlasztás hatásai:

 • Kisimítja a finom ráncokat.
 • Javítja az arcbőr szerkezetét és tónusát.
 • Segít mérsékelni a sebhelyek kialakulását.
 • Csökkenti a bőrszárazság tüneteit.
 • Pattanásokra és problémás bőrre is remek hámlasztó.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Az enzimes hámlasztásra alkalmas bőrtípus

Az enzimes hámlasztást általában minden bőrtípuson végezhető – de mindig kövesse a gyártók ajánlásait. Különösen jót tesz a kipirosodás, a hajszálerek, a mitesszerek és az elszarusodott bőr ellen. A menopauza utáni, érett bőr hámlasztására is ez a leginkább ajánlott.

 

Hogyan vigyük fel az enzimes hámlasztót?

 1. Az enzimes hámlasztót hetente legfeljebb 2× (vagy a csomagoláson látható ajánlás szerint) használja tiszta, smink nélküli és száraz bőrre.
 2. Cseppentsen kis mennyiséget a tenyerébe, oszlassa el az arcon az ujjbegyekkel, és a gyártó ajánlását követve hagyja hatni.
 3. Ezután langyos vízzel mossa le a hámlasztót, és ápolja utána az arcbőrt.

Kémiai archámlasztó

A kémiai hámlasztó az elöregedett sejtrétegek eltávolításának elvén működik. A hámlasztó gyümölcsök AHA- és BHA-savait tartalmazza, amelyek mélyre hatóan indítják el a megújulás és fiatalítás folyamatát. Az otthoni kémiai hámlasztás kímélőbb, mint amilyet kozmetikus végez. A hámlasztás hatásai fokozatosan jelennek meg, amellyel elkerülhető az intenzív hámlás, a pirosodás vagy a varasodás.

A kémiai hámlasztás hatásai:

 • Fiatalítja az arcbőrt, mérsékli a finom ráncokat és a pigmentfoltokat.
 • Támogatja a bőr megújulását.
 • Javítja az arcbőr textúráját és kisimítja az arcbőrt.
 • Összehúzza a tág pórusokat.
 • Fellép a pattanások és a mitesszerek ellen.

teljes szöveg szöveg elrejtése

A kémiai hámlasztásra alkalmas bőrtípus

Zsíros bőr hámlasztására vagy pattanások ellen is ajánlott, azonban általában nem kifejezetten ajánlott száraz vagy érzékeny bőrre. Jól elbánik a finom ráncokkal, a megereszkedett bőrrel, a tág pórusokkal, a pigmentációval és a pattanások utáni sebhelyekkel.

 

Hogyan használjuk a kémiai hámlasztót?

A kémiai hámlasztót mindig a gyártó utasításai szerint vigye fel tiszta, smink nélküli és száraz arcbőrre. Közvetlenül a bőrre vigyen fel kis mennyiséget, néhány percig hagyja hatni, majd öblítse le az arcot. Soha ne feledkezzen meg a kémiai hámlasztást követő minőségi bőrápolásról és a napsugárzás elleni védelemről.

Mechanikai archámlasztás

A mechanikai hámlasztás, azaz a bőrradír géles vagy krémes állagú, és olyan apró részecskéket (például kávét, cukrot vagy sót) tartalmaz, amelyek mechanikus úton távolítják el az elhalt sejteket. Az arcradír nemcsak az arcbőrre, hanem a nyak hámlasztására vagy a könyök és a sarok elszarusodott bőrének leradírozására is kiváló.

A mechanikai hámlasztás hatásai:

 • Kisimítja és finomítja az arcbőrt.
 • Mélyre hatóan tisztít és eltávolítja a szennyeződéseket.
 • Csodásan felkészíti a bőrt az önbarnító krém felvitelére.

teljes szöveg szöveg elrejtése

A mechanikai hámlasztásra alkalmas bőrtípus

A bőrradír kiválasztása során tartsa be a bőrtípusra vonatkozó ajánlásokat a csomagolásokon. A bőrradírt melegen ajánlják kombinált vagy zsíros típusú, illetve érett bőrre. Nagyon hatékony az elszarusodott bőr, a pikkelyesedés vagy az eltömődött pórusok ellen, azonban száraz bőr radírozására nem ajánlott. Érzékeny bőrre csak extra kímélő bőrradírt vásároljon, a lehető legapróbb részecskékkel. Pattanások radírozása során is legyen nagyon óvatos.

 

Hogyan használjuk a mechanikai hámlasztót?

A mechanikai hámlasztást hetente egyszer vagy kétszer végezze. Nedves bőrre vigye fel, majd masszírozza a bőrradírt nagyon gyengéd, körkörös mozdulatokkal, és kerülje ki az érzékeny szemkörnyéket. Főleg a T-zónára vagy a problémás helyekre koncentráljon. Soha ne fejtsen ki túl erős nyomást.

Arcápolás hámlasztás után

Az arcbőr hámlasztása eltávolítja az arcbőr felső rétegét, így használata után közvetlenül a bőr érzékenyebb lehet a külső hatásokra. Ne feledkezzen meg a megfelelő bőrápolásról, hogy elkerülhesse a hámlasztás esetleges kellemetlen következményeit:

 • Hidegebb vízzel mossa az arcát.
 • Táplálóbb hidratálókrémet használjon a hidratálásra.
 • Növelje a folyadékbevitelt.
 • Védekezzen a napsugárzás ellen! Használjon legalább SPF 30-as faktorú krémet.
 • Kerülje a szaunázást és a párás helyen való tartózkodást.
 • Tartsa be a két hámlasztás között ajánlott időtartamot.