Ugrás a fő tartalomhoz

Ceramidok

A ceramidok olyan lipidek, azaz zsírmolekulák, amelyek a zsírsavak és a bőr sejtmembránjait alkotó sphingosine vegyületei. Bár természetes módon előfordulnak a bőrben, mennyiségük a kor előrehaladtával csökken, negyvenéves kor után pedig a ceramid termelés szinte teljesen leáll.

A ceramidok segítenek megelőzni a bőröregedést és a ráncok megjelenését, ezért fontos, hogy negyvenéves kor után pótolni kezdjük őket, például bőrápoló készítmények útján. A ceramidok hiányát a bőr kellemetlen viszketéssel, feszüléssel és az irritáció tüneteivel jelezheti. A ceramidok védőréteget képeznek és segítik megőrizni az arcbőr és a haj nedvességtartalmát. Ezért gyakran megtalálhatók a száraz bőrre vagy hajra vagy az ekcéma, dermatitisz és pikkelysömör kezelésére alkalmas termékek összetevői között is.

 

A ceramidok tulajdonságai

A ceramidok nagymértékben befolyásolják a bőrképet, a bőr általános egészségét és a káros külső hatásokkal szembeni ellenálló képességét (stresszfaktorok és kórokozók). A ceramidoknak köszönhetően a bőr feszessé, egységessé és jól hidratálttá válik, mert akár molekuláris szinten is képesek megújítani a bőrt.

A ceramidok arcbőrre gyakorolt hatásai

  • Védik az arcbőrt a környezeti hatások okozta szárazságtól (fűtés, klíma, légszennyezés, UV sugárzás).
  • Megújítják a bőr szerkezetét, megelőzik elvékonyodását és elaszticitása csökkenését.
  • Regenerálják a bőrt, és megelőzik a ráncok, illetve a bőröregedés más jeleinek megjelenését.
  • Védőrétegük nem engedi a bőrbe jutni a káros hatású szabadgyököket, a mikroorganizmusokat és az allergéneket.

A ceramidok hajra gyakorolt hatásai

  • Regenerációs folyamatokat indítanak el a haj külső rétegeiben, így megújítják a sejtek közti kötéseket. Ezzel a hajszál teljes hossza egységesebbé válik.
  • Ápolják a fejbőrt és a hajtöveket, védőréteget képeznek a kiszáradás és a káros külső hatások ellen.
  • Rugalmassá, erőssé és ragyogóvá teszik a hajat, megszüntetik a korpásodást.

Ceramidok a kozmetikában

Az évek múlásával a bőr hidrolipid védőrétege meggyengül, és csökken az előállított ceramidok mennyisége. A ceramidok úgy töltik ki a sejtek közti üres teret, hogy az arcbőr fiatalosnak hasson, az öregedés látható jelei nélkül. A ceramidokat tartalmazó kozmetikumok megelőző jellegűek, ezért rendszeres használatukat harminc éves kor felett kimondottan ajánljuk. Negyvenéves kor felett a bőrből már a ceramidok körülbelül 60%-a hiányzik, így a bőr durvább hatású, a ráncok látványosabbá válnak.

A ceramidok a bőrben természetesen is megtalálható anyagok, ezért használatukat minden bőrtípusra ajánljuk, beleértve a nagyon érzékeny, aknéra hajlamos bőrt is. Próbálja ki a ceramidos szemkörnyékápolókat a szemkörnyék finom bőrének ápolására és a sötét karikák megelőzésére vagy a ceramidokkal gazdagított hidratáló szérumokat és krémeket száraz bőrre.

A ceramidos hajápolók (intenzív hatású pakolások, kúrák és kondicionálók) támogatják a megviselt hajszálak regenerálódását, emellett megóvják a haj épségét a gyakori festés és hőkezelés hatásaitól.

Kellemetlenül feszülő bőr, viszketés, látható ráncok, élettelen haj? Ezek azt jelzik, hogy a testben ceramidhiány lépett fel. A notino.hu-n ceramidos arcbőr- és szemkörnyékápolókat, illetve hidratáló test- és lábápolókat is talál. Próbálja ki őket ön is, hogy minél tovább élvezhesse a fiatalos bőr érzetét!

teljes szöveg szöveg elrejtése