Ugrás a fő tartalomhoz

Hogyan ápoljuk a gyerekek fogait?

Úgy gondolja, hogy a tejfogak úgyis hamarosan kihullanak, ezért nem annyira fontos, hogy gyermeke már fiatalon elsajátítsa a tökéletes fogápolás lépéseit? Ez sajnos tévedés. Csemeténk fogazatáért mi, szülők felelünk, ezért nem szabad alábecsülnünk a megfelelő szájhigiénia fontosságát. Ha a gyermek már pici korában megtanul helyesen fogat mosni, azzal később pénzt is megtakaríthatunk. 
 
 A tejfogak nagy terhelésnek vannak kitéve: harapnak, rágcsálnak, és fontos szerepük van a beszédfejlődésben, valamint a helyes harapásban. Nem is beszélve arról, hogy senki sem szeretné, ha a gyermekének rémisztő, elfeketedett fogai lennének.
 
 Az első fogacska megjelenése igazán nagy esemény. Sajnos azonban álmatlan, átsírt éjszakák előzik meg (a kicsi és szülők részéről is). A fogzás ugyanis nagyon fájdalmas tud lenni, de ma már számos hasznos praktikával segíthetünk a babákon. Ilyen például az ínyolaj és a hűsítő gél használata vagy a rágóka, amelyet néhány órára hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba is tehetünk.

A leggyakoribb fertőzés a fogszuvasodás

Az első fogacskák alapos ápolása anyagilag is megéri. Tudta, hogy a fogszuvasodás a leggyakoribb fertőző megbetegedés? Megterhelő az immunrendszer számára, és a szomszédos fogakat is veszélyeztetheti. A tiszta fog egyben egészséges fog is, amelyet nem fenyeget a szuvasodás. A megelőzés pedig jóval olcsóbb, mint a kialakult fogszuvasodás fogászati kezelése.
Hogyan kell megelőzni a fogszuvasodást? Egyáltalán nem nehéz, mert a gyerekek szájápolása hasonlít a felnőttekéhez. Az eszközök közül viszont válasszunk a gyermekek korának megfelelőt.
Amint kibújnak az első fogacskák, azonnal el kell kezdenünk a rendszeres és alapos fogmosást. Kétéves korig megfelelő az úgynevezett ujjra húzható fogkefe, amely egy ujjra felhúzható, kicsi fogkefe. Legkésőbb kétéves korban azonban eljön a minőségi fogkefe és fogkrém ideje.
Ne véletlenszerűen vegyük meg őket: inkább engedjük meg a picinek, hogy kiválassza a neki tetsző színt és ízesítést. Ugyanis annál szórakoztatóbb számára a folyamat, minél jobban részt vehet benne. Fogmosás közben újra és újra magyarázzuk el, hogy miért olyan fontos tisztán tartani a fogakat. Kaphatóak szájápolási témájú oktatójátékok is.

Fogkefék és a fogmosás technikája

A gyermeknek vegyünk kicsi fejű fogkefét, amelynek a sörtéi egyenesre vágottak és a lehető legpuhábbak. Ugyanakkor a legkisebbeknek még nem lesz szükségük fogköztisztító kefére és fogselyemre. A tejfogak között általában még elegendő hely van, ezért a fogköztisztító eszközökkel várhatunk a fogváltásig.
Hatéves korig még felügyeljük a gyermek fogmosását. A mindig alapos tisztaság érdekében időnként hatéves kora után is mossuk meg a fogát, és ha egy mód van rá, mossunk közösen fogat. Itt is érvényes a bölcsesség, hogy a gyermekek a közös tevékenységekből tanulnak a legjobban.
Nem annyira fontos, hogy milyen szögben mossuk a kicsi fogát. A lényeg, hogy soha ne nyomjuk túl erősen a fogkefét. A legjobb a körkörös mozdulat. A legtöbb ételmaradék az ínyvonalon tapad meg. Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy először a felső, majd az alsó fogsorukat mossák meg. Nem érdemes ugyanis gondosan megtisztítani az alsó fogsort, hogy aztán fentről „rásöpörjük” a többi szennyeződést.
Amint a gyermek magabiztosan használja a klasszikus fogkefét, meglephetjük egy elektromos fogkefével is. Valószínűleg így sokkal szórakoztatóbbnak találja majd a fogmosást.

Fluoridos fogkrém gyermekeknek vagy fluoridmentes?

A kicsinek legyen saját fogkrémje – a gyerekfogkrémnek ugyanis más a fluoridtartalma.
A fluorid jó harcostárs a fogzománc védelmében, ugyanis megerősíti, ráadásul a baktériumok szaporodását is mérsékli. Gondot az okozhat, hogy a gyerekek nem köpik ki a fogkrémet(hiszen finom az íze). A nagy mennyiségű fluorid azonban dentális fluorózist okozhat, amely fehér, majd sárgásbarna foltok formájában jelenik meg. A foltok nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem csökkentik a fogak ellenállását a fogszuvasodással szemben is.
Afluorid ajánlott napi bevitelétugyanakkor gyermekek esetében többnyire gond nélkül fedezik a szokásos élelmiszerek. Elsősorban halakban, gabonafélékben, tejben és tejtermékekben, valamint például a dióban található fluorid.
Tehát ha most szeretné megvásárolni gyermeke első fogkrémjét, gondolkodjon el rajta, hogy ki tudja-e köpni a fogkrémet a fogmosás után.

Legalább naponta kétszer két perc

A gyermekeknek készült szájvizet legkorábban az ötödik életév környékén állíthatjuk csatasorba. Akkor jön el az ideje, amikor Ön már biztos benne, hogy a kicsi nem fogja lenyelni a szájvizet, hanem a teljes mennyiséget ki tudja köpni.
A fogacskákat naponta kétszer, lehetőleg 2 percen átmossuk. És mivel minden trükk jól jöhet, szükség esetén vessünk be egy időmérőtis. Lehet ez egy egyszerű homokóra is, amelyet figyelve gyorsabban telik el az a bizonyos 120 másodperc.
Ne felejtsünk el rendszeresen fogászatra járni. Az első látogatás egyéves kor körül történhet meg, utána pedig járjunk félévente. Soha (de tényleg soha) ne ijesztgessük vagy fenyegessük a gyermeket a fogorvossal. Hiszen a rendszeres fogászati ellenőrzés az egészséges életmód egyik fontos eleme.