Ugrás a fő tartalomhoz

Milyen a helyes eljárás fog, fogköz és nyelv tisztításához

Helyesen mossa a fogait? És nem feledkezik meg a fogközökről, a nyelvről vagy az ínyről sem? Valljuk be őszintén, hogy a fogorvoshoz járás nem tartozik a kedvenc tevékenységeink közé. A megelőzés pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy a fogorvosi látogatások száma minimálisra csökkenjen. A legtöbb embernek van tapasztalata a fogszuvasodással. Ennek nem az az oka, hogy nem mosnak fogat, hanem az, hogy nem úgy mosnak fogat, ahogy kellene. Próbálja meg velünk lépésről lépésre kiszűrni a hibákat.

Milyen gyakran kell fogat mosni


Az ideális az lenne, ha minden étkezés után fogat mosnánk. De őszintén, kinek van erre ideje? Naponta kétszer – reggel és este – ez hát a minimum! Ugyanis egy tökéletesen megtisztított fog nem szuvasodik. Reggelente jobb, ha reggeli előtt mos fogat, mert egyes ételek, különösen a savasabbak (mint a gyümölcs, a gyümölcslé vagy akár a joghurt) felpuhítják a zománcot és Ön, a reggelit követően, ezt feleslegesen lesúrolja a lepedékkel együtt..

TIPP! Egy kis fogkrémet, fogkefét és tisztítópálcát fogselyemmel a táskájában tartani a fogközök tisztításához nagyszerűen megoldható feladat egy olyan hölgy számára, aki minden körülmény között szeretné környezetét ragyogó mosollyal elkápráztatni.

Mennyi ideig kell fogat mosniLegalább 3 percig, de akár tovább is lehet. Kezdetben állítson be egy stopperórát, vagy szerezzen be egy egyszerű homokórát. A jól megtisztított és sima fogak érzése felbecsülhetetlen.

TIPP! Fogmosás közben hallgassa kedvenc dalát. Ez jó módszer ahhoz, hogy a fogápolás élvezetesebbé váljon és a fogmosás hosszúsága is elegánsan beidegződjön.

Hogyan válasszunk fogkefét

Már régóta nem igaz, hogy minél keményebb a fogkefe, annál jobb. Ezzel pont ellentétben, a lágyabbak kíméletesebbek az egész szájüreghez. A fogkefének egyenesre vágott sörtékkel és kényelmesen fogható markolattal kell rendelkeznie. Sikerült eldönteni magában, hogy a klasszikus vagy az elektromos fogkefe a jobb? Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A klasszikus kézi fogkefék kíméletesebbek a fogakhoz és az ínyhez. Még ha nem is sajátítja el 100%-osan a helyes technikát, akkor sem okozhat alapvetően önmagának kárt.


Amennyiben azonban Ön nem túl jó a fogmosásban, és tudja, hogy a gondosság nem az erős oldala, akkor válassza inkább az elektromos fogkefét.
Az elektromos fogkefe a munka nagy részét elvégzi Ön helyett, mert úgy működik, mint egy gép – percenként több tízezer mozdulatot is képes megtenni! Ha azonban helytelenül használja, fenyegethet a fogzománc leköszörülése, irritálhatja és akár meg is sértheti az ínyét. Az elektromos fogkefék közül válassza a szónikus működésűeket, amelyek finoman vibrálnak. Kíméletesen és hatékonyan tisztítanak.

TIPP! A fogkefét vagy a cserefejeket optimális esetben 3 havonta cserélje le. Hogy könnyebben emlékezzen erre, minden új évszak beköszöntével cserélje le a fogkefét.

Hogyan kell helyesen fogat mosni

Akár kézi, akár elektromos fogkeféje van, mindig a felső fogak tisztításával indítson. Helyezze a fogkefét a fogak és a felső íny közötti határra, mivel itt tapad meg a legtöbb ételmaradék. Finom körkörös mozdulatokkal alaposan tisztítson meg minden fogat. Először kívülről, majd belülről, végül a rágófelületeken. Ismételje meg ugyanezt az alsó fogaknál is. A hosszabb markolatú, egyszálas sörtéjű kefék alkalmasak az ínyt a fogaktól elválasztó vonal alapos tisztítására és jól használhatóak a kisebb fogak, a hátsó zápfogak és a fogszabályzó tisztítására is.

TIPP! Amennyiben a fogkefe olyan szőrös, mint egy seprű, akkor túl nagy nyomást gyakorol a fogaira. A fogkefének még több hónapos használat után is meg kell őriznie eredeti formáját.

Hogyan kell használni a fogköztisztító kefét

Egyetlen nagy fogkefe sem tisztítja tökéletesen a fogközöket. Ezekhez apró sörtékkel ellátott fogköztisztító keféket kell használnia, amelyek minden helyet tökéletesen megtisztítanak. Valószínűleg több méretrelesz szüksége, mivel kevés embernek van minden foga ugyanolyan távolságra egymástól. Ha az ínye vérzik, amikor fogköztisztító kefét használ, ez azt jelenti, hogy az ínye begyulladt


Semmiképpen se hagyja abba a fogközök tisztítását, a vérzés idővel meg fog szűnni. De ez még mindig nem elég! A legkeskenyebb fogközökhöz használjon fogselymetpálcikát feszített fogselyemmel vagy szájzuhanyt, amely a nyomás alatt álló vízsugárral kimossa a megrekedt szennyeződést.

Hogyan kell megtisztítani a nyelvet

A hírhedt sárkányleheletet általában a nyelv felszínén lévő baktériumok okozzák, amelyek a foglepedék tenyésztőhelyeit jelentik. Egy speciális kaparóval gyorsan és hatékonyan le lehet küzdeni ezeket a baktériumokat. A nyelvet fogkefével is letisztíthatja, de minden egyes tisztítás után a fogkefét alaposan öblítse le forró vízzel.

 

A fogápolást fejezze be egy adag szájvízzel! Frissíti a leheletet, leöblíti a szennyeződéseket és csökkenti a lepedékképződést. Korlátlanul és hosszú ideig használhatja. És bátran hozzáadhatja a szájzuhanyhoz a 2 az 1-ben élményért.

teljes szöveg szöveg elrejtése

TIPP! Úgy gondolja, hogy eléggé alapos a fogmosása? Ellenőrizze az indikátortablettákkal, amelyek színükkel kiemelik az eltávolítatlan lepedéket, és még a régi lepedéket is megkülönböztetik az újaktól.

Túl soknak tűnik mindez Önnek? Valójában ez nem más, mint egy begyakorolt és jól végrehajtott rutin tevékenység. A tökéletesen megtisztított fogak érzetéért mindez mindenképpen megéri. Arról nem is beszélve, hogy időt és pénzt takarít meg a fogorvosi látogatások ritkulása révén.