Tudjuk, mi segít az atópiás ekcémán

Atópiás ekcéma

Aki atópiás ekcémától, avagy atópiás dermatitisztől szenved, az jól ismeri a szélsőségesen száraz, kipirosodott bőr látványát vagy a zavaró viszketés érzését. Ezek a kellemetlen tünetek ugyanis rendszeres kísérőtársaink lesznek, ha ettől a krónikus bőrbetegségtől szenvedünk. Mi mindent tehetünk azért, hogy bőrünk ilyenkor is fellélegezhessen?

Mi az atópiás ekcéma?

Ha Ön is atópiás ekcémától szenved, ez azt jelenti, hogy bőre nem termel kellő mennyiségű lipidet, ami a bőr védőgátjának megbomlásához vezet. Ilyenkor bőre nem tudja megvédeni magát a különféle allergének vagy akár a baktériumok hatásaitól. Az eredmény szélsőségesen száraz bőr, amely képtelen megtartani a nedvességet, gyakran kipirosodik, repedezik vagy hámlik.

Ahogyan felnőtteknél, úgy gyermekeknél is jelentkezhet az atópiás ekcéma. Az atópiás ekcémára való hajlam velünk született, de formája számos belső és külső faktortól függ, és a testen lényegében bárhol megjelenhet: az arcon, de akár a fejbőrön is. Ha egyszer megjelenik, nem könnyű tőle ismét megszabadulni, azonban a mérsékléséért sokat tehetünk.

Amire figyeljünk

Ha nem szeretné előidézni az atópiás ekcéma fellángolását, több dolgot is érdemes elkerülnie. Természetesen ez is kimondottan az egyéntől függ, és mindenkinél más fog hatni. Gyakran csak idővel derül ki, hogy az Ön bőre mire reagál és mire nem.

  • Az ekcémát a túlzott mértékű stressz is előidézheti. A lelki béke ebben az esetben igazán fontos, és szerepet játszik abban, hogy az ekcéma megjelenik-e. Ezért fontos, hogy próbálja a minimumra csökkenteni a stresszt.
  • Kerülje az élelmiszerekben található allergéneket. Lehetőleg vizsgáltassa ki magát, és tudja meg, mely összetevőkre allergiás, hogy ehhez igazíthassa étrendjét.
  • A többi ismert allergén gyakran csak nehezen kerülhető el, de jó legalább tudni róla, hogy ezek is kiváltó okok lehetnek.
  • Figyeljen oda a tisztítószerekre is, és viseljen kesztyűt, ha ezekkel dolgozik.
  • Az atópiás bőr rosszul reagál az illatosított kozmetikumokra is – ezért minden terméket figyelmesen kell megválasztania, a parfümöktől egészen a sminkekig, ha az Ön arcán is van atópiás ekcéma.

Mi hat az atópiás ekcéma ellen

Ha egyszer megjelenik az ekcéma, a tünetek enyhítéséért meg kell harcolnunk. A legalapvetőbb dolog a bőrgyógyász rendszeres látogatása és az előírt gyógymód betartása, amit az atópiás bőrre való kozmetikumokkal is kiegészíthetünk.

Az atópiás bőr megnyugtatásának alapjai az ún. emolliensek – olyan testápoló tejek, olajok vagy krémek, amelyek hidratálják és puhítják a bőrt. Ezeket a termékeket minden nap használni kell.

Milyenek tehát azok a termékek, amelyeket naponta bátran használhatunk, és jól megértik egymást az ekcémával is? Van néhány tippünk: ezek azok a megmentők, amelyeket akkor is használhat, ha atópiás ekcéma van a kezén, az arcán vagy a teste más területein.

Már a zuhany alatt kezdje el használni a Bioderma Atoderm olajtusfürdőt, amely hidratálni fogja a bőrt és megvédi a további irritációtól.

Ha atópiás ekcémával küzd, a La Roche-Posay Lipikar Huile AP+ tusfürdőolajjal vett fürdőt is élvezni fogja. Ez a termék szinte univerzális, ezért a teljes testre és az arcra is használja, hogy összetételével támogassa a bőr védőrétegének megerősítését.

Mivel kenjük a bőrt atópiás ekcéma esetén

Fürdés után azonnal vigye fel a teljes testre a Bioderma Atoderm Intensive Baume atópiás ekcéma elleni krémet, amely megnyugtatja az irritált és viszkető bőrt és mérsékli a viszketést. A viszkető, feszülő vagy akár égető érzést az A-Derma Exomega testápoló tej atópiás ekcéma ellen vagy a Topicrem AD Emollient Balm balzsam is megelőzi.

Biztonsági tartalékként jól jöhet, ha van a táskájában egy praktikus kiszerelésű Eucerin AtopiControl krém, amellyel bárhol és bármikor kezelheti az atópiás ekcémát a kezén. Ugyanezért fogja szeretni az Avène XeraCalm A.D. lipidpótló krémet is.

Hogyan mérsékeljük azonnal az atópiás ekcéma tüneteit

Azt mondják, a kitartó viszketés bármilyen fájdalmat felülmúl: ezzel a gondolattal az atópiás ekcémával küzdő emberek határozottan egyetértenek. Hogy mindig készen álljon a bőrviszketés legyőzésére, tartsa kéznél az azonnali védelmet.

Használja a La Roche-Posay Lipikar Stick AP+ SOS stiftet, ha úgy érzi, vakaróznia kell. A stift azonnal megkönnyebbülést nyújt a viszkető bőrnek, ráadásul a bőr védőgátját is megerősíti.

Az Eucerin AtopiControl azonnali enyhülést nyújtó spray-nek egyetlen perc szükséges az irritált bőr megnyugtatására, hűsítő hatású, és ami a legfontosabb: 6 órán át hatásos!

Az atópiás ekcémával vívott harc néha megterhelő és végtelennek tűnhet. Amennyiben Ön is tüneteket tapasztal, ne feledje, a legfontosabb bőrgyógyász segítségével kezelni a problémát. Ezeknek a megbízható készítményeknek köszönhetően pedig legalább valamennyire könnyebb lesz az élet atópiás ekcémával.