Tudja meg az igazat! 10 legérdekesebb tudnivaló a parfümökről

Tudja ki az a Michael Edwards? A világ egyik legelismertebb parfümszakértője, a Fragrances of the World  írója – a legfontosabb könyv a parfümökről. Ez a parfüm forgalmazók, beszerzők és imádók Bibliája. 27 éve foglalkozik a parfümökkel, azóta Michael Edwards több ezer kérdést válaszolt meg. Ezek közül 10 számunkra legérdekesebbnek tűnő kérdést választottunk ki, melyekből mi is tanulhattunk valami újat.

Miért illatozik a parfüm másként a barátnőjén, mint saját magán?

Azt, hogy mindenkin másképpen illatozik egy adott parfüm, azt már mindenki tudja. De tudja azt, hogy miért van ez így? Gének, bőrtípus, étrend, orvosságok (pl. az antibiotikumok nagyban megváltoztatják, az illat hatását), stressz és a bőr hőmérséklete – ezek a legfontosabb tényezők.

Konkrétan hogyan befolyásolja a bőrtípus a parfüm illatát?

Amennyiben száraz a bőre, akkor a parfüm gyorsabban felszívódik, ezért gyakrabban kell applikálni. A zsíros bőrön éppen ellenkezőleg, sokkal tartósabb a parfüm és az illat intenzívebb, mert a bőrben lévő olajok feloldják a parfüm molekuláit, és ezzel megtartják a parfüm illatát.

Miért érezzük másnak a parfümériában próbált illatot, mint az otthon próbált illatot?

Az illat kibontakozását erősen befolyásolja a környezetünk. A parfümériában sok különböző parfüm illata terjeng, általában be van kapcsolva a klimatizáció, és ami a legfontosabb – általában nem várjuk meg azt az időt, ami az illat teljes kibontakozásához szükséges. Ez a különbség az otthonához képest. Amennyiben természetes környezetben szeretné kipróbálni az illatot, akkor egy nem drága minta megrendelésével kipróbálhatja az illatot abban a környezetben, amelyben mindennap használni fogja majd. Így nyugodtan eldöntheti, hogy valóban megfelelő -e az Ön számára.

Mikor nem ajánlott a parfüm használata?

A napon. A parfüm összetevői ugyanis reagálnak az UV sugarakra, irritálják a bőrt és gyakran előfordul, hogy bőrelváltozást okoznak. A napon való tartózkodáshoz használhat alkoholmentes illatot, mely nem káros a bőrére.

Hatással van az illat a közérzetünkre?

Igen, mindenképpen. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy egyes illatok nyugtatóan (levendula vagy kamilla) míg mások serkentően (keserűnarancs vagy bergamott) hatnak ránk.

Hány illatot próbálhat ki egyszerre, mielőtt összezavarná érzékeit?

Pontosan hármat.

Hová a legmegfelelőbb applikálni az illatot a kipróbáláskor?

Az első illatot applikálja a csuklója belső részére, egy pár perc elteltével applikálhatja a másik csuklója belső részére a második illatot. Majd a harmadik, utolsó illatot applikálja a könyökhajlatába.

Meddig lehet érezni a parfümöt?

Ez változó. Átlagosan a parfümöt (eau de parfum) 6-8 órán át, míg a toalettvizet (eau de toilette) kb. 3 órát lehet érezni.

Hogyan érheti el azt, hogy az Ön bőrén tartósabb legyen az illat?

A leghatásosabb módja az, ha az illattal együtt használja annak kiegészítőit is. Tehát kombinálja a parfümöt annak parfümös szappanjával, parfümös tusfürdőjével, krémjével vagy testápoló tejével és  púderével.

Végezetül – mely parfümök tartoznak a legnagyobb parfüm legendák közé Michael Edwards szerint?

Természetesen a Chanel No.5.. A fiatalabb parfümök közül például az Yves Saint Laurent Opium, Giorgio Beverly Hills, Thierry Mugler Angel vagy Calvin Klein One.

parfümök tanácsok a parfümökről

Ön szerint melyik valóban legendás parfüm?