Tippek az illatos háztartáshoz

illat

Közeledik az ősz, itt az ideje, hogy haza is vigyünk egy cseppnyi színes, őszi hangulatot.  Adunk néhány tippet, hogyan lehet háztartásukból kellemes, meghitt helyet varázsolni, ahová öröm visszatérni. Mi lehet jobb annál, mint amikor az ajtó benyitása után egy kellemesen illatozó környezetben találjuk magukat? Szinte semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, mint amikor hazaérkezünk, és minden nemcsak a tisztaságtól ragyog, de pompásan illatozik is. És mély elégedettséget érzünk, hogy a családunk vagy a vendégek kellemesen érzik magukat a harmonikus, illatozó környezetnek köszönhetően. A megfelelő illat kiválasztása az egyik fontos lépés azon az úton, hogyan varázsoljunk otthonunkból melengető, kellemes helyet. Ezért összeállítottuk a legjobb tippek listáját a különböző illatok otthoni használatáról.

Minden helyiséghez más-más illat

Míg valaki az egész házban egy adott illatot vagy illatkeveréket szeret használni, mi azt a nézetet valljuk, hogy különböző illatokat is használhatunk otthon. Már az is szórakoztató lehet, ha minden szobához megpróbáljuk megkeresni a megfelelő illatot! Mielőtt azonban belevágnának a beltéri illatok világának felfedezésébe, bemutatjuk szakembereink néhány általános tanácsát.

  • Előszoba: Kényeztesse családját és a vendégeit rögtön a házba lépésnél - valamivel ami „virágzik”! A virágillatok, mint a gardénia, a rózsa és a jázmin csodálatos aromájúak, s ez a friss, vágott virágok illatát idézi. Nagyszerű választás, ha nincs időnk, vagy nem akarunk pénzt költeni, és rendszeresen friss virágot vásárolni az előszobai asztalra.
  • Konyha: Konyhánk gyakran az a hely, ahol a legtöbb nem kívánatos szag fordul elő, ezzel pedig tenni kell valamit. Attól függően, hogy milyen gyakran és milyen típusú ételeket főzünk, a szagok órákig vagy napokig is megmaradhatnak. Amennyiben ki szeretné „tisztítani” a konyháját, hogy saját, egyedi jellege legyen, és ne érződjön egész nap, hogy mi volt ebédre, próbáljon olyan illatanyagokat használni, mint a kakukkfű vagy a bazsalikom, melyek általában jól egyesülnek az ételek illataival! Amennyiben konyhájából ki szeretné „űzni” a nem kívánatos aromákat, először kapcsolja be az elszívót és nyisson ki néhány ablakot, hogy a levegőt kitisztítsa! Ezután használjon „szaftos” gyümölcsillatokat, mint például az alma és a citrusfélék, amelyek segítenek semlegesíteni a levegőt, és eközben felülemelkednek az ételek többi, megmaradó aromaprofilján.   
  • Hálószoba: A hálószoba a pihenés és az erőgyűjtés helye, és, mintha csak a „zen” aromaanyagok kipróbálására teremtették volna. Mindenképpen próbálja ki azokat a háztartásba szánt illatokat, amelyek levendulát, ilang-ilangot, szantálfát vagy kamillát tartalmaznak. Ha melegebb, erősebben érzéki tónusra vágyik, próbálja ki az olyan jellegzetes, gazdag profilú, háztartásba szánt illatokat, mint a vanília, a pézsma és az ámbra! Ezek különösen a téli hónapokban kellemesek, amikor szeretnénk magunkat meghitten és kellemes melegben érezni.
  • Fürdőszoba: Ez az a hely a háztartásban, ahol majdnem mindig kéznél van a nem kívánt szagok semlegesítésére számos szolgáló szer. Akár légfrissítőket, gyertyákat vagy szobasprayeket használ, a fürdőszoba ideális hely a citrus illatok bevetéséhez. Kiválóak a szagok gyors semlegesítéséhez s ezen felül az egész teret felfrissítik. Főleg a narancs, a citrom és a grapefruit nagyon kedvelt.

A háztartási illatok felhasználásának módja

  • Gyertyák: A gyertyagyújtás az otthon illatosításának hagyományos, ősidők óta használt módja . A gyertyaláng visszafogott fénye intim és magával ragadó, otthonukat kellemes aroma járja át, sőt a gyertya - helyezzék el bárhol - finom és bensőséges légkört teremt.

  • Aroma diffúzorok: Az aroma diffúzor használata biztonságos és hatékony módja annak, hogy otthonukban állandó legyen az illat-áramlás, anélkül, hogy nyílt lángra kelljen ügyelniük. Ezek a diffúzorok - melyekbe egyszerűen behelyezzük a pálcikákat, s ezután már nem kell figyelni rájuk - tökéletes választást jelentenek az elfoglalt családok számára, vagy olyan helyekhez, amelyeket néhány napig vagy hétig szeretnének illatosítani, anélkül, hogy azzal foglalkozni kellene. Ráadásul sokoldalúak is, mivel az illatos olaj gyakorlatilag bármilyen üvegedénybe önthető, ami nagyszerű választás azok számára, akik magas esztétikai igényekkel rendelkeznek.
  • Szoba- és ruhaillatosító spray-k: Amennyiben gyorsan szeretné felfrissíteni a helyiséget, bútorokat, vagy ruhaneműket, ez a spray a legjobb és legpraktikusabb választás. Míg a gyertyáknál és a diffúzoroknál a kibocsátott illat intenzitásának szétterjedése időt vesz igénybe, a szoba- vagy ruhaillatosító spray másodperceken belül tölti meg illattal a levegőt, amikor csak kívánja, vagy igény van rá.
  • Illatszeres zacskók: A kész, gyakran zacskóknak nevezett csomagok illatosított keverékkel vannak megtöltöltve, s azok fehérneműs vagy ruhásszekrényben használhatók, hogy a ruha megőrizze üde illatát. A tiszta pamut vagy fehérnemű illatú keverékek hosszabbítják meg legjobban azt az időt, ami alatt ruhái frissek maradnak.
  • Tömjén: Akár hagyományos vagy modern kockákat használunk füstölővel, a helyiségnek olyan jellegzetesen kellemes aromaprofilt adhatunk, amely az adott helyzetben a legyszerűbb megoldást nyújtja.
  • Potpourri: A potpourri nemcsak nagyszerű választás otthonuk szezonális illatosítására, de bevált díszítési módszer is, amely jól működik dísztálakban vagy üvegekben, művirágok között és zöld alapként is.