TERMÉKTESZT: Chergui niche parfüm a Serge Lutens márkától

A francia Serge Lutens márkától származó Chergui niche parfüm már fogalomnak számít. 2005 –ben mutatták be, és nagyon gyorsan elnyerte a parfüm imádók és kritikusok tetszését is. Erről ad tanúbizonyságot az is, hogy az ismert Fragrantica oldalon megrendezett versenyben a látogatók a TOP 3 niche parfüm közé sorolták be a Chergui illatot. Nálunk is az egyik leginkább forgalmazott és a legkedveltebb niche parfümök közé tartozik a Chergui. Így felmerülhet a kérdés, hogy miért ilyen érdekes ez a parfüm és miért kelti fel az emberek figyelmét? Mi is kipróbáltuk ezt a parfümöt és megosztjuk Önökkel a tapasztalatainkat.

Chergui

Szerény véleményünk szerint az teszi a Serge Lutens márkát érdekessé, hogy képesek a keleti hagyományokat kombinálni a legendás francia, tehát európai eleganciával és bájjal. Úgy is mondhatnánk, hogy közelebb hozza hozzánk, európaiakhoz a keleti világot. Serge Lutens, aki a márka mögött áll, hosszú időt töltött Marokkóban, és éppen innen erednek a tapasztalatai a többféle kultúrák keveréséhez.

A Chergui azt a forró és száraz szelet mutatja be, mely a marokkói sivatagban fúj. Éppen ezt próbálja megjeleníteni a Chergui parfüm. Sikerül is neki. E parfüm megalkotásához, mely nem volt egyszerű, az egyik legtehetségesebb parfümőrt hívták segítségül - Christopher Sheldrake.

Milyen maga az illat?

A parfüm első applikálásakor megcsapott minket egy nagyon erős hulláma az édes és „sűrű“ tónusoknak, melyben leginkább a méz, szárított dohány levelek dominálnak, valamint valahol érezhető a rózsa illata is. Kiemelkedik a kámfor, mely valamilyen orvosi illatra vagy svéd cseppek illatára hasonlít, de ez kb. 15 percen belül teljesen eltűnik.

Egy kis idő elteltével kibontakozik a szárazság, meleg és édes témája, melyet a sivatag ihletett. A szárított dohány levelek illata (melynek semmi köze a cigaretta hamu vagy a pipa dohány aromájához), mintha mézzel lenne leöntve és a különlegesen felhasznált széna illat kombinációja a meleg és a szárazság kellemes hatását kelti. Amíg csak hat a parfüm a nedvesség legapróbb jelét sem érzékelhetjük. A szárazság érzését még inkább felerősíti a nőszirom púderessége, mely egésszé teszi a kompozíciót és elvezeti azt az unisex világába. Ez nem minden – a rózsa és a szantálfa harmonikussá teszi és kisimítja a parfümöt. A Chergui keleties és misztikus hatását a tömjén és a fűszerek erősítik, de ezek az összetevők nem emelkednek ki és nem tartoznak a domináns összetevők közé. Elbűvölő az a tény, hogy minden összetevőt könnyedén felismertünk, de mégis mindegyikük összhangban van. Már mi is tudjuk, hogy miért nevezik remekműnek ezt az illatot. Nemcsak megjeleníti a sivatag száraz és meleg levegőjét, hanem egyidejűleg hihetetlenül melengető, kellemes és elegáns érzést kelt. A parfüm befejezése sem tér el a már fent említett meleg, száraz és édes témától, melyben leginkább a nőszirom púderessége dominál a szantálfa és a fehér pézsma kombinációjában.

Az illat tartóssága valóban nagyszerű – eau de parfüm koncentrációja biztosítja, hogy legkevesebb 10 órán keresztül érezhető marad. A parfüm keletiessége arra utal, hogy leginkább a hidegebb téli vagy őszi időszakra alkalmas, esetleg viselhető valamilyen különleges esti eseményeken. Tényleg nagyszerű, hogy Christopher Sheldrake képes volt megalkotni ilyen absztrakt témát a különleges széna tónusai, szárított dohány levelek és méz segítségével, melyek tökéletesen a közelünkbe repítik a Marokkóban fújó száraz és meleg sivatagi szelet. Folyamatosan rácsodálkozunk, hogy hogyan lehetnek az összetevők ennyire különállóak és mégis tökéletesen harmonikusak. A Serge Lutens márka Chergui illata tökéletesen bemutatja a niche parfümök alapját – a felhasznált kiváló összetevőkön át, az arab témával való munkán és annak bemutatásán keresztül egészen az illat által keltett hatásig. Sok szakember mesterműként és remekműként emlegeti a Chergui illatot. Ezzel a véleménnyel természetesen mi is csak egyetérteni tudunk a több napos próbálgatásaink után.

Eszter