Száraz és sérült haj – adja vissza az életerejét!

Ragyogó fény, selymes tapintás és egészséges kinézet? Ön is ilyen hajat szeretne? Engedje meg, hogy segítsünk egy pár tanáccsal, mi segít a száraz, sérült és fény nélküli hajon és mi adja vissza életerejét.

Száraz és sérült haj

A sérült és száraz haj tünetei

A sérült haj első tünetei közé tartozik a haj fényességének, selymességének és rugalmasságának elvsztése. A sérült hajnál a haj felületi szerkezete károsodik és ez a zsírréteg elvesztéséhez vezet, amely láthatatlan védőrétegként szolgál a hajszálak számára. A haj tapintásra durva, nehezen kezelhető és a hajvégek hasított szárúakká válnak.

A következő fontos tünet a haj nedvességének elvesztése. Minden egészséges hajszál tartalmaz elegendő mennyiségű vizet, nemcsak a haj felszínén, hanem a hajszál belsejében is. A probléma akkor jelentkezik, ha a hajszál kiszárad és elveszíti víztartalmát – akár a nyári nap, a száraz környezet vagy az intenzív hajszárítás hatására. Sok embernek viszont természetesen száraz a haja, mivel a faggyúmirigyek nem termelnek elegendő mennyiségű zsírt, ezáltal a zsírréteg nem nyújt megfelelő védelmet a hajszálak számára. A felsorolt tünetek felhívják figyelmét a problémára, Ön pedig megtehetik a kellő lépéseket, hogy hajának visszaadja életerejét.

Mi káros hajunkra és mi biztosan nem!

Hajunk gyakran ki van téve kedvezőtlen körülményeknek, amelyek rontják természetes szépségét. Javasoljuk, kerüljön el mindent, ami a hajat nagy mértékben száríthatja és igénybe veszi. Például az intenzív és igényes hajszínezés (erős színváltoztatás), melírezés vagy más kémiai beavatkozások. Az említett műveletek hatására a hajszálakból eltűnik a hajzsír, a haj elveszíti védelmét és nedvességét. A hajat károsíthatja még a nem megfelelő bánásmód, például a gyakori hajszárítás, hajvasalás, helytelen fésülés vagy a túl durva hajkefék használata. Hajszárításnál a hideg és meleg levegő váltogatását javasoljuk, továbbá nem megfelelő a hajszárító túl közeli használata sem és túl meleg levegővel szárítani hajunkat, a minimum 15 cm-es távolság betartása ajánlott.

Fontos még a különböző évszakokhoz alkalmazkodni, ami a hajápolást illeti. Nyáron kerülje az intenzív hajszárítást, hagyja haját természetes módon megszáradni. Télen viszont, jó alaposan szárítsa meg a haját, mert a fagy jelentősen károstíhatja a hajszálakat. A stressz és stresszes helyzetek életünkhöz tartoznak és a nem megfelelő táplalkozással együtt az egészségtelen haj egyik fő okozói.

Hogyan érjük el a kívánt hatást

Ahogy minden nap gondoskodunk bőrünkről és körmeinkről, hajunkról sem feletkezhetünk meg. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres hajápolás. Ha hajunk és főként hajvégeink sérültek, látogassunk el egy fodrászhoz, aki eltávolítja a nem egészséges hajvégeket és máris javítottuk hajunk kinézetén. Természetesen, hogy ne rontsunk még tovább hajunk állapotán, fontos a megfelelő termékek használata.

Nagyon sok esetben nem elegendő hajunkat egyszerű samponnal mosni, ezért ne féljen különleges termékeket kipróbálni és használni – tápláló maszkok, fiatalító kúrák, különleges szérumok – amelyek visszaállítják hajunk egészséges szerkezetét. Széles termékskálát kínálnak fel a különböző minőségi hajápolási márkák. Általában nem lehet megmodnani, hogy az ember milyen gyakran mosson hajat, ez egyéntől függ, viszont ha Önnek száraz és sérült haja van, kerülje a nagyon gyakori hajmosást, ugyanis a mosás is terhelést jelent a haj számára. Az ilyen esetben a kondicionáló használata elengedhetetlen. Nemcsak hajunk fényét és lágyságát adja vissza, hanem hajunk könyebben fésülhető is lesz. Ajánlott egy azonos márkától használni a termékeket és egy termékcsaládból, amelyek kiegészítik egymást és az Ön számára teljes ápolást biztosítanak.

Legalább egyszer hetente töltsük fel energiával és regeneráljuk hajunkat tápláló maszkkal vagy kúrával. A legkényelmesebb fürdés közben alkalmazni - elsőként felvinni hajunkra és legvégül leöblíteni. Nem probléma, ha a maszk segítségével akár 20 percen keresztül is regeneráljuk hajunkat. A maszkot ne közvetlenül a fejbőrünkre alkalmazzuk, mert hajunk gyorsan zsírosodhat, hanem hajunkra, mégpedig a hajszálak egész hosszán a hajvégek felé. Ne féljen a maszkot intenzíven a hajába masszírozni. Majd a hatóidő után a maszkot alaposan mossa le a hajáról, mert leterhelheti hajunkat.
A tápláló Kerasilk Ultra Rich Care a Goldwell márkától gyors ápolást biztosít aktív hatóanyagainak köszönhetően és láthatóan visszaadja haja természetes fényét és lágyságát. A különböző maszkok és balzsamok a hajápolási termékek „oszlopos tagjai“, de még mindig népszerűek a házi készítésű avokádós, banános és mézes maszkok is.


Léteznek olyan termékek is, amelyeket hajmosás után kell alkalmazni és nem kell leöblíteni. Ezek a termékek különböző állagúak lehetnek – szérumok, emulziók vagy tejek, amelyek védik a hajat és visszaadják rugalmasságát. Alkalmazhatóak száraz hajra is, bármikor a nap folyamán, hogy folyamatos védelmet biztosítsanak. Hajunknak a megfelelő ápolásra és védelemre van szüksége, főként ha gyakran használjuk hajvasalónkat. A magas hőmérséklet formálja a hajat, de egyben károsítja is. Ajánlatos hajvasalás előtt például a következő terméket Liss Ultime szérumot a meleg által károsult hajra a L´Oréal Professionnel-től használni. Védi a hajszálat magas hőmérsékletekkel szemben is, például hajvasalásnál vagy hajszárításnál. Reflexium technológiát tartalmaz, amely táplálja a hajat, növeli féynét és bársonyos simaságát. Érintésnél haja hihetetlen könnyedségét fogja tapasztalni.

Száraz és sérült hajra használjon speciális styling készítményeket, amelyek visszaadják a haj természetes fényét – például a Catwalk Session Series hajwax (True Wax) a Tigi márkától, amelyet a hajvégekre kell felvinni és haja ragyogni fog. A minőségi styling készítmények olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek segítik védeni és hidratálják a hajat. Ügyeljen a megfelelő styling készítmény kiválasztására. Nem ajánlatos extra erős fixállású termékeket vásárolni, hajunk végső fixállására használjunk gyengébb hatású készítményeket.

Ne feledje – hajunk sosem sérült véglegesen. Ha odafigyelünk rá és gondoskodunk hajunk megfelelő ápolásáról, már néhány hét alatt látható javulást érhetünk el.