Pattanások okozta pigmentfoltok az arcon: hogyan lehet őket legyőzni?

Pigmentfoltok a pattanások helyén

Végre sikerült megszabadulni a pattanásoktól? Ezt az örömet senki nem tudja úgy átélni, mint a problémás bőrűek. Gyakran azonban a helyzet bonyolultabb. Ugyan a pattanásokról szóló fejezetet lezárhatjuk, de ott maradnak a bőrön a kellemetlen emlékeztetőik, a hegek vagy a pigmentfoltok. Egy másik kihívás előtt állunk, de azért képesek vagyunk győzni sima és szépen egységesített arcbőrrel. Mi az, ami valóban hatékony a pattanások okozta pigmentfoltokra?

Miért alakulnak ki pigmentfoltok a pattanások után?

A pattanásos időszakunkra emlékeztet az úgynevezett gyulladást követő hiperpigmentáció, ami valójában a pattanások utáni hegek egyik fajtája. Ez a hiperpigmentáció egyik fajtája, amely csak eredetében különbözik, ebben az esetben ez a bőr gyulladt állapota.

Akkor keletkeznek pigmentfoltok az arcon, amikor a bőr megsérül – vagyis abban a pillanatban is, amikor kinyomunk egy pattanást. Egy ilyen beavatkozás után a bőr kezd visszahúzódni, megváltozik az állaga és a színtónusa is.

Hogyan előzzük meg a pattanások nyomait?

Ahhoz, hogy megelőzzük a pattanások utáni foltokat és hegeket, elég betartani néhány alapszabályt, de kell egy kis önfegyelem is. A bőre azért ennyit megérdemel!

  • Ne nyúlkáljunk hozzá és ne nyomjuk ki. Akár hosszú ideje küzd a pattanásokkal vagy csak néha-néha, ne próbálja meg az arcán kialakult állapotot így javítani. Ez a gyulladást tovább súlyosbíthatja, és arcbőre még rosszabb állapotba kerülhet, mint a kézzel végzett beavatkozás előtt.
  • Ne irritálja arcbőrét felesleges készítményekkel és eljárásokkal, amelyek még jobban károsíthatják a bőrét, mint például a mechanikus peeling.
  • Használjon SPF-es arcápolást, még akkor is, ha éppen nem a tengerparton van. Védőfaktorra egész évben szükség van, bármikor, ha kilép a házból. Az UV-sugárzás ugyanis tovább rontja a hegek és pigmentfoltok állapotát, az arcbőrt pedig éppen akkor kell a legjobban védeni, amikor friss sebek vannak rajta. Ezért fontos, hogy a nappali krémje tartalmazzon védőfaktort, vagy használjon napozáshoz javasolt készítményeket is.
  • Rendszeresen hidratáljon. A pattanásos bőr igazán igényli a hidratálást, enélkül újra, még sokkal erősebben gyulladna be.

Hogyan világosítsuk ki a pattanások okozta foltokat?

Olyan aktív hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokat keressen, amelyek csökkentik a pigmentációt. Akár szérumról, arcpakolásról vagy pigmentfoltok elleni krémről van szó, összetevőiben keresse a C-vitamint, a niacinamidet vagy mondjuk a retinolt. És hogy mely kozmetikumok tartalmazzák az olyan anyagok szuper kombinációját, amelyek segítenek megszüntetni az arcán lévő foltokat?

Használja a foltok elleni harcban alapvető segítségként a Bioderma Pigmentbio Daily Care SPF 50+ pigmentfoltok elleni nappali krémet. A C- és E-vitaminoknak köszönhetően gondoskodik az arcbőr egységesítéséről, eltávolítja a foltokat és véd a szabad gyökök ellen. Ráadásul nagyszerűen hidratál, és alapozó primerként is használhatja.

Shiseido White Lucent Brightening Gel Cream krém is segít a pattanások okozta pigmentfoltok eltávolításában a speciális ReNeura™ technológiának köszönhetően. Gyönyörűen egységesíti az arcbőr általános tónusát, képes nagyszerűen hidratálni és regenerálni is! A foltok (és a ráncok is) lehet, hogy abban a pillanatban eltűnnek, amikor ezt a krémet a kezébe veszi, mert egyértelmű lesz, hogy ezt a harcot már előre elveszítették.

Éjszakára szerezze be ezt a jól ismert segítőtársát mindazoknak, akik a tökéletes arcbőrt szeretnék minél tovább megőrizni: a Lancôme Génifique krémet! Nemcsak a pigmentfoltokra hat az éjszaka során, hanem az anti-aging hatásának köszönhetően olyan arcbőrrel ébred, amely mintha elfelejtette volna az elmúlt néhány évet. Amíg Ön alszik, aktiválja a géneket, amelyek a fehérjeképződést segítik elő, és ezzel segíti arcbőre feszességét.

A pigmentfoltok elleni szettjét egészítse ki szérummal is, amely segíti a krémek munkáját, és erősíti a hatékonyságukat. Rábízhatja magát a Revolution Skincare Dark Spot Corrector szérumra – a C-vitamin, a niacinamid és a szalicilsav kombinációjának köszönhetően a pattanások utáni foltoknak esélye sem marad.

Az Eucerin Anti-Pigment világosítószérum összehozta a hialuronsavat a thiamidollal. Együttes erővel csökkentik a pigmentfoltok kialakulását, hidratálnak, és megőrzik arcbőre fiatalságát hosszabb időre, mint valaha is gondolta. Használhatja a szérumot reggel és este is, de biztosan vegye kézbe mindennap, hogy az aktív hatóanyagoknak legyen esélyük elvégezni arcbőrén a munkájukat.

TIPP: Minden héten szenteljen egy kis időt magára, és kényeztesse magát a Vichy Liftactiv Hyalu Mask arcpakolással is. Fő hatóanyaga a hialuronsav, és már akár 5 perc hatóidő után is kellően hidratálja arcbőrét. A ragyogó eredmény szinte azonnal a szemmel látható!

Még ha meg is jelenik a hiperpigmentáció a pattanások után, ne adja fel. Nem olyan nagy akadályról van szó, és a kiváló minőségű készítmények képesek minimálisra csökkenteni őket, vagy segítenek teljesen megszabadulni tőlük.