Nyári előkészületek - napozó termékek választása

Lassacskán már itt a nyár, és már alig bírjuk kivárni, hogy süttessük a hasunkat és relaxáljunk valahol a víz mellett. Amennyiben Ön is így van vele, és szeretne gyönyörűen napbarnított lenni, akkor nem szabadna elfeledkezni a jó minőségű napozó termékek beszerezéséről, melyek megvédik a bőrét a leégéstől és a veszélyes UV sugaraktól.

Kevésbé leszünk barnák, ha nagyobb UV faktorú készítményt használunk?

Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy nagyobb UVA/UVB faktorú készítménnyel kevésbé barnulunk le. A faktorszám csak azt jelzi, hogy hány percen keresztül lehetünk biztonságban a napon. Ezek a készítmények nemcsak UVA és UVB szűrőt tartalmaznak, hanem olyan ásványi anyagokat is, melyek visszaverik a káros sugarakat. A napozó termékek szintén tartalmazhatnak antioxidánsokat, melyek semlegesítik a nem kívánatos szabad gyököket.

Milyen faktorszámú készítményt használjunk?

A védőfaktor rövidítése SPF azt mutatja, hogy milyen magas védelmet biztosít a készítmény a káros sugarakkal szemben. A bőr természetes védekezőképességének és a használt készítmény védőfaktorának szorzata meghatározza azt az időintervallumot, amelyet biztonságban tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk vagy megterhelnénk a bőrt.

A megfelelő faktorszámú napozó termék kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy milyen fototípusú a bőrünk.

3 alap csoportba soroljuk a bőrt a fototípusok szerint.

napozó krémek
  • Világos bőr, mely szeplősödésre hajlamos, és védőkrém használata nélkül maximum 5-10 percig lehet a napon.
  • Közepesen barna bőr – 10-20 perc
  • Nagyon sötét bőr akár 25-35 percet is tölthet a napon, és gyakorlatilag sosem ég le.


Tehát a megfelelő SPF faktorú készítmény kiválasztása úgy működik, hogy pl. ha Önnek világos a bőre, mellyel maximum 10 percig lehet a napon, és 12 -es védőfaktorú krémmel keni be magát, akkor a napon eltölthető idő 120 percre hosszabbodik. Éppen ezért érdemes nagyobb faktorú napozó készítményeket használni.

Hogyan használjuk megfelelően a krémet/olajat?

A napozó krémet naponta többször kell használnunk. A napozó készítményekkel már 20 perccel a napozás előtt érdemes bekenni magunkat. A krémezésnél ajánlott odafigyelni a test azon területeire, melyek leginkább ki vannak téve a napsugaraknak, ilyen pl. az orr, száj, fülek, váll, hát és a mellkas. Ezekre a területekre használhatunk speciális készítményeket, melyek kifejezetten az arcon lévő vékonyabb bőrre készültek, ennek alapján természetesen nagyobb faktorszámúak.

Szintén nem szabad elfelejtenünk, hogy ha hosszabb ideig fürdünk a tengerben vagy szappannal mosakodunk, akkor újra be kell kennünk magunkat még akkor is, ha előtte vízálló készítményt használtunk. Továbbá arra is kell gondolnunk, hogy a káros napsugarak áthatolnak a felhőkön és a napernyőkön is, ezért ezen körülmények közt is védenünk kell a bőrünket.

A napozó termékek fajtái

A napozó termékek több variációban érhetőek el. A krémek általában sűrűbb konzisztenciájúak, tartósabbak a bőrön és általában az arcbőrre használandóak. Amennyiben Ön napallergiában szenved, pattanásos lesz és érzékennyé válik a bőre a napon, akkor használja például a Vichy márka krémjeit, melyek hipoallergének, parabén- és parfümmentesek, valamint nem tömik el a pórusokat.

A napozó olajoknak, melyek spray formában is elérhetőek, az a nagy előnyük, hogy nagyon könnyű a használatuk. Egyszerűen rápermetezzük a bőrünkre a megfelelő mennyiséget, és szétkenjük. Sőt, már olyan készítmények is kaphatóak, melyeket már szét sem kell kenni. Ezeket a tulajdonságokat főleg azok az emberek értékelik, akik nem szeretik krémezni magukat.

A napozó tejek is jól kenhetőek, valamint nagyon finomak és könnyen beszívódnak a textúrájuknak köszönhetően. Általában folyékonyabbak, mint a krémek, de sűrűbbek, mint az olajok. A tejek általában a testünkre ajánlottak, hisz megfelelően hidratálják és táplálják azt.

A védő készítmények használatával megakadályozzuk a káros UV sugarak bőrbe jutását, valamint megfelelően hidratáljuk és ápoljuk a megterhelt bőrt. Nagyon jó minőségű napozó kozmetikát kínál a Vichy, La Roche-Posay vagy a Piz Buin márka. A Piz Buin készítmények még Tanimel, azaz tövises iglice, összetevőt tartalmaznak, mely segít lebarnulni.

Speciálisan a gyermekeknek készült napozó termékeket a dermokozmetikai Bioderma márkától ajánlott vásárolni.

Felesleges napozás utáni készítmények használata?

Semmiképpen. A bőrünk, az egész napos napozást követően dehidratált és túlmelegedett. A megfelelően megválasztott napozás utáni tej megnyugtatja a bőrt (lehűti a megszokott hőmérsékletre). A hidratáló összetevőknek köszönhetően hidratálja a bőrt.

Nincs más hátra, mint nagyon kellemes nyaralást kívánni Önöknek, melyről megfelelően hidratált csokibarna bőrrel tér majd vissza!