Nem tart rajtam sokáig a parfüm. Mit tegyek?

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit kapunk, hogy "Mennyi ideig tart a parfüm a bőrömön?". A legtöbb ember feltételezi, hogy a parfüm tartóssága egyenesen arányos az árával. Tehát, hogy minél magasabb az ár, annál tartósabb. Ez az elvárás teljesen logikus és helyes. Mindenki meg akarja találni azt az illatot, ami egész nap kitart. De mit lehet tenni, ha még a drágább, koncentráltabb illat sem tart a bőrön sokáig? Mi az oka? Vannak olyan tippek, amivel el lehet érni, hogy a parfüm a leghosszabb ideig megőrizze az illatát?

parfüm

Miért van az, hogy néhány parfüm nem tartós, és hogyan lehet ezt megváltoztatni?

Ennek a leggyakoribb oka a száraz bőr. A bőrünk által természetesen termelt faggyú, mint egy illat fixáló működik. Egyszerűen fogalmazva, a száraz bőrön nincs ami megtartsa a parfüm illatát.  Azok számára, akiknek száraz a bőrük, vagy azoknak, akiken egyszerűen az illatok nem tartósak, van néhány tippünk:

 

1. A parfüm molekulák a bőrünkből szabadulnak fel - ez az, amit mi és környezetünk érez. Az illat könnyebben szabadul fel, ha a bőr "fűtött". Ezért jó, a parfümöt a test melegebb részein alkalmazni. Ezek a pulzuspontok - csukló, alkar és a nyak (az oldalakon, a fülek alatt). Mindegyik ilyen pontot meg lehet érinteni és kitapintani a pulzust.

2. További lehetőségként szolgálhat a parfüm illatának meghosszabbitására nem illatosított krémet használni közvetlenül a pulzuspontokon, amely szintén mint egy fixáló működik. Nagyon ajánljuk a Vaseline Original terméket. Finoman dörzsölje be a pulzuspontokat, majd alkalmazza a parfümöt. Használjon nagyon kis mennyiséget, mert a krém nagyon zsíros.

Egyéb oka annak, hogy a parfüm bőrünkön nem túl tartós: a szobában lévő száraz levegő (légkondicionált szoba), olyan tevékenység, mely végzése során sokat izzadunk, stresszhatások, stb. Amennyiben ezen tényezők kiküszöbölése nem segít, van még néhány tippünk.

1. A parfümöt ne a bőrre, hanem ruházatra alkalmazza. Igaz, hogy ebben az esetben az illat nem lép reakcióba a bőrrel, és nem hoz létre egyedi illatot, de tartósabb marad. Ez az eljárás nagyon hasznos, különösen a forró nyári napokon, amikor többet izzad az ember, és a parfüm nagyon gyorsan eltűnik a testünkről. A másik lehetőség, ami tényleg működik, a parfüm hajon történő alkalmazása. Az illat a hajon nagyon hosszú ideig tart, de vigyázni kell – a legtöbb parfüm alkoholt tartalmaz, amely szárítja a hajat.

2. Ha a fenti tippek sem segítenek, ez biztosan működni fog. A parfümöt néhány óra elteltével használja újra. Annak érdekében, hogy ne kelljen a nagy üvegű parfümöt magunknál tartani, azt ajánljuk, hogy szerezze be egy kisebb változatát. Ezekre a célokra nagyon alkalmas a kisebb utazási Travalo üveg, ami különféle színekben is beszerezhető.

Egyéb apróbb tanácsok, amik meghosszabbítják a parfüm tartósságát

1. Ne tárolja a parfümöt párás, meleg helységben, közvetlen napsugárzásnak kitéve. Ez a három tényező hátrányosan hat a parfüm tartósságára és minőségére.  Tehát, ha a parfümjét a fürdőszobában tartja, gyorsan helyezze át egy sötét, száraz, hűvös helyre - például egy szekrénybe.

2. Egy nagyon elterjedt technika a parfümöt a csuklóra fecskendezni, majd csuklóval megérinteni a nyakat. De vigyázni kell – a csukló súrlódásával generált energia azt eredményezi, hogy az első illatmolekulák gyorsan elpárolognak, és azonnal a parfüm szív illata aktiválódik. Ezzel nemcsak a parfüm érdekes fej illatát veszítjük el, de ez jelentősen lerövidíti a parfüm tartósságát is.

Ha szeretne tartós  parfümöt, csak Önön múlik, hogy minőségit válasszon. A minőségi parfümök általában magasabb koncentrációban tartalmaznak aromás olajokat és kiváló alapanyagokból állnak. Garantáltan nem nyúl mellé, ha a niche parfümök közül választ. Ezek az illatok nemcsak eredetiek (nem követik a divatirányzatokat), de hihetetlenül tartósak is. Vegyük például,a francia Amouage parfüm márkát, vagy a francia  Montale és Serge Lutens márkákat, amelyek híresek a hosszantartó illatukról. Ezeknél a parfümöknél a magasabb árukat kompenzálja, hogy jelentősen ritkábban kell őket alkalmazni, és ennek értelmében a tartalmuk sokkal tovább kitart. Különben is, ki ne akarni egyedien és különlegesen illatozni…?

Eszter az Notino.hu-tól