Nagy nyári teszt: ismeri a saját fotótípusát?

napozás

Mielőtt kitenné magát a napsugarak hatásának, egy jó napozókrémre szüksége lesz. Azonban a kiválasztásához azt is tudnia kell, hogy ön milyen fotótípusba tartozik - vagyis, hogy a bőre milyen mértékben reagál a napsugárzás UV összetevőjére. Ez az érzékenységi fok dönti el, hogy mivel lesz a legjobb kennie magát.

fototipus

A fotótípus skálát 1975-ben Thomas B. Fitzpatrick harvardi bőrgyógyász állította össze, éppen ezért Fitzpatrick skálának is hívják. Abból a megállapításból indul ki, hogy a genetikailag adott haj-, szem- és bőrszín (ill. a bennük lévő melanin mennyisége) meghatározza a napozás eredményét (annak intenzitását, de az egészségügyi kockázatokat is). A skálájába belefoglalta von Luschan előző kromatikus skáláját is, mely a bőrtípust annak napozás előtti összehasonlításával, 36 egymást követő színárnyalatú matt üveglapocska alapján határozta meg. Ma elég öt különböző kérdésre válaszolnia, és azonnal tudni fogja a fotótípusát.

A. Milyen az (eredeti) hajszíne?

 1. nagyon világos vagy vörös
 2. szőke vagy világosbarna
 3. sötét szőke, barna vagy gesztenyebarna
 4. sötétbarna, már szinte fekete

B. Milyen színű a szeme?

 1. világoskék
 2. sötétebb kék, zöld vagy szürke
 3. barna, zöldes-barna
 4. barna vagy barnás-fekete

C. A bőre napozás előtt:

 1. nagyon világos
 2. világos, enyhén rózsaszínes
 3. közepesen világos, bézsszínű
 4. világosbarna, olivás árnyalattal

D. Vannak szeplői?

 1. igen, nagyon sok és gyakorlatilag mindenhol
 2. elég sok
 3. itt-ott talán néhány
 4. nem igazán

E. A bőre a napon:

 1. azonnal erősen vörös lesz, soha nem tud szépen lebarnulni
 2. gyakran leég, csak nagyon ritkán (vagy csak a test egyes részein) barnul le egy kicsit
 3. általában nem okoz gondot a napon való tartózkodás, szépen lebarnul, csak kivételes esetbe ég le, akkor is enyhén
 4. bronzbarna lesz, amit mindig mindenki irigyel öntől

A válaszok többsége „1.“ = I. fotótípus

A nap az ön ellensége, ezért nagyon fontos, hogy jó barátságban legyen a napozókészítményekkel. Mindig csak a legmagasabb faktorral rendelkezőt válassza közülük, és nélkülük 10 percnél tovább ne tartózkodjon a napon. Még mielőtt a tóhoz vagy a kertbe menne, akkor is kenje le magát SPF 50 vagy 50+ napvédővel. A tengernél, ahol a nap még intenzívebben süt, kizárólag az árnyékban tartózkodjon.

A Notino ajánlata ennek a fotótípusnak: Bioderma Photoderm Max védő permet SPF 50+, La Roche-Posay Anthelios felfrissítő és mattító spray az arcra SPF 50, Vichy Idéal Soleil Capital védő tej a testre és az arcbőrre SPF 50+.

A válaszok többsége „2.“ = II. fotótípus

Önre is érvényes, hogy óvatosnak kell lennie a nappal. Védőkrém nélkül a bőre legfeljebb 20 percet bír ki a napon. A tengernél maradjon az árnyékban és használjon SPF 50 vagy 50+ készítményeket. Otthon, munkában, munkába menet, és ha a nap nem parázslik, legalább SPF 30-ra lesz szüksége. Egyébként sem tud egyenletesen lebarnulni.

A Notino ajánlata ennek a fotótípusnak: Piz Buin Tan & Protect napozást elősegítő védő olaj SPF 30Bioderma Photoderm Bronz védő száraz olaj spray változatban SPF 30Vichy Dermablend korrekciós make-up SPF 35.

I. fotótipus

A válaszok többsége „3.“ = III. fotótípus

Az ön bőre jó kapcsolatban áll a napozással. A Közép-Európában szokványos napsütést közel 30 percig gond nélkül elviseli. Azonban, ha célzottan napozik, le tud barnulni. Egy párszor már sikerült leégnie, de leginkább extrém esetekben. Az SPF 30 teljesen rendben lesz. Még a tengernél is megteszi.

A Notino ajánlata ennek a fotótípusnak: Bioderma Photoderm napvédő permet SPF 30Estée Lauder Double Wear Nude Water Fresh fluid make-up SPF 30Dermacol Cover extrémen fedő make-up SPF 30.

A válaszok többsége „4.“ = IV. fotótípus

Amint megjelenik a napon, lebarnul. A leégést nem ismeri, annál inkább a csodálkozó felkiáltásokat „te már megint a tengernél voltál“, ezeket gyakran hallhatja. 45 percet is kibír védőkrém nélkül, ennek ellenére az egészsége érdekében természetesen jobb, ha lekeni magát. Az alacsonyabb faktor, akár még az SPF 15-20 is elég lesz önnek.

A Notino ajánlata ennek a fotótípusnak: Lancaster Sun Beauty könnyed naptej spray formában SPF 15, Lancôme Teint Miracle élénkítő make-up SPF 15.

fototipus

UI: Igaz, hogy Európában elsősorban az I - IV. fotótípussal találkozhatunk, de létezik még az Ázsiában vagy Arábiában gyakori V., valamint a VI. fotótípus is, ami a legellenállóbb, azaz a fekete bőrű emberekre jellemző. Egyiküknek sincs problémájuk a barnulással és csak alacsony SPF-re van szükségük. Ezek közül ajánlhatjuk például: Collistar Sun Protection napozó spray SPF 10, Nuxe Sun napolaj arcra és testre SPF 10.