Minden idők 5 legkedveltebb parfümje!

Összetéveszthetetlenek, egyediek, luxusosak és hosszan tartóak - ilyen a valaha létezett 5 legkedveltebb parfüm.

parfümök

5. Nina Ricci L'Air du Temps

Ez az időtlen illat, amely híressé tette a Nina Ricci márkát, az eddig létezett egyik legfontosabb parfüm kreációk közé tartozik. Az illat Robert Ricci, Nina Ricci fiának kezdeményezése alapján készült, ugyanis azt szerette volna, hogy édesanyja divatháza ajtót nyisson a parfümök világába is. Ez pedig egy pazar elképzelés volt. Ezen virágos-orientális parfüm szegfű illatán alapszik, bergamot, rózsafa, jázmin és rózsa kivonatával megbolondítva. A cédrus és szantálfa tónusaival tökéletesen harmonizál az ibolya és az írisz. Az illat nőiességét és érzékiségét pedig a pézsma és az ámbra adja meg.

nina ricci l air

Ez a parfüm röviddel a második világháború után, 1948-ban keletkezett. A parfüm kivitelezése legalább olyan híres, mint maga az illat. A palack kupakja galamb formájával dominál, amely a békét szimbolizálja. Ez a kiszerelés közel 70 éve változatlan, az illat viszont minimális változáson keresztül ment - az eredeti Nina Ricci L'Air du Temps gazdagabb és feltűnőbb volt. Ennek ellenére viszont az illat még mindig a valaha létezett öt legkedveltebb és legkeresettebb parfümök közé tartozik! Egyike a nagy klasszikusoknak, szappanos illata lehet, hogy elsőre nem fogja lenyűgözni, de higyje el - ez olyan illat, amelyhez "meg kell érnie" !

4. Yves Saint Laurent Opium

Ez a híres parfüm többé-kevésbé az „orientális illat“ szinonímájává vált az idők során. Már 1977 óta a piacon van. Hogy mennyire népszerű alátámasztja az a tény is, hogy 2009-ben új kiadásban került a polcokra, új kivitelezésben, melynek megálmodója az YSL márka vezetője. Az Opium egy igazán erős, fűszeres-orientális illat, amelynek 2009 óta legfőbb összetevői a bergamott, jázmin, mandarin és mirha. Ez az illat végképp nem hétköznapi viseletre lett megalkotva, így amennyiben használni szeretné, inkább a hosszú, téli estékre fújja be magát vele.

ysl opium

Az Opium nemcsak orientális illatáról, de a neve által alkotott bortányról is híres lett. Az USA-ban megalapítottak egy koalíciót az amerikai kínaiak, melyben a parfüm nevének megváltoztatását és Yves Saint Laurent hivatalos bocsánatkérését kérvényezték, mivel a parfüm egy olyan drog nevét viseli, amely Kínában többek életét tette tönkre. Viszont, ahogy az lenni szokott, ez a kezdeményezés tökéletes marketingfogásnak bizonyult, így az Opium a botrány terjedésével a legeladottabb parfümmé vált.

3. Guerlain Shalimar

Jacques Guerlain 1925-ben dobta piacra ezt az összetéveszthetetlen illatot, mikoris a párizsi Dekoratív Művészetek Nemzetkozi Kiállításán bemutatták. A parfüm üvegjét Raymond Guerlain tervezte és elnyerte a kiállítás első díját. A parfüm illata a férfi és nő szerelmét szimbolizálja – nevét Shan Jahan által épített kertről kapta, mely a feleségének készült, akinek halála után emlékül elrendelte a híres indiai templom, a Taj Mahal megépíttetését.

guerlain shalimar

A parfüm alapját vanília képezi, amelyet Jacques Guerlain annyira szeretett illataiban, így miután feltalálták a szintetikus vaníliát (ethylvanilin), nem habozott használni azt. A vanília tökéletes harmóniát alkot a bergamottal és a füstös tömjénnel. Nagyon intenzív parfüm, különlegesen hosszú hatással. Igazán kifinomult és fényűző illat, tehát használja inkább esténként vagy különleges alkalmakra.

 

2. Jean Patou Joy

Jean Patou, francia divattervező, 1930-ban hozta létre ezt a parfümöt. Megalkotásánál ragaszkodott hozzá, hogy egy igazán egyedi és luxus illat jöjjön létre. A piacra abban az időben dobta, amikor a világot gazdasági válság súlytotta, ennek ellenére hatalmas bátorsággal mutatta be az illatot, mint „a világ legdrágább és legluxusosabb parfümje“ -ként. A Jean Patou divatház ezen parfümnek köszönhetően vészelte át ezt az időszakot, míg a többi divatház csődöt mondott. Az illat még a legfontosabb ügyfélkörökben is nagy népszerűségnek örvendett és komoly ellenfele lett az addigi legeladottabb parfümöknek, így a mai napig is a sarkukban lohol. Mindemellett, 2000-ben a „parfümök Oscar-díján” a FiFi Awards –on is az „évszázad legjobb parfümje“ kinevezést kapta, háta mögött hagyva legnagyobb riváliság – a Chanel No.5-t.

jean patou joy

Rendkívül kifejező virágos illatát a Joy parfümnek 10 600 jázmin virág és 28 tucat rózsa alkotja – ez a mennyiség szükséges 30 ml előállításához! A hozzávalók listáját bővíti még az írisz, pézsma és szantálfa.

 

1. Chanel No.5

A Chanel No.5 egy parfüm ikon! Nincs szükség rá, hogy bemutassuk. Minden idők leglegendásabb, legkedveltebb, legeladottabb parfümje! Amennyiben még nem nyűgözte le magát, biztos lehet benne, hogy varázserejének egy idő után nem tud majd ellenállni – hiszen nem véletlenül keringenek róla legendák.

Coco Chanel élete első parfümjét alkotta meg benne, Ernest Beaux kémikus együttműködésével, kinek elődei az orosz császári udvar parfümkészítői voltak. A parfümöt 80 hozzávaló alkotja, amely a saját idejében úttörőnek számított. Alapvető összetevői a jázmin, rózsa, írisz, ylang-ylang, vanília, ámbra és szantálfa.

chanel no5

A parfüm elnevezése tehát „ötös számú“, állítólag Coco gyerekkorából származik, amikoris az aubazine-i árvaházban tartózkodott, amelyet a ciszterci rend alapított. A ciszterci rend nagy hangsúlyt fektet a numerológiára, a rend számára az ötös szám misztikus jelentőséggel bírt  és mindenhol megjelenítették. Ennek a számnak a szimbolikáját vette át Coco Chanel is, így parfümjét is erről nevezte el. Egy másik legenda azt mondja, hogy Coco Chanel 5 különböző kompozíció közül választotta ki éppen az ötös számút a parfüm végleges illatához. Mindenesetre az elnevezést ma már mindenki ismeri! Ha elhangzik a parfüm szó, az emberek többsége automatikusan a „Chanel No.5“-el hozza összefüggésbe. Ez a „világ legjobb parfümje“ lett a legtöbb gyönyörű nő szerelme a világon – mint például Marilyn Monroe, Catherine Deneuve, Nicole Kidman vagy Audrey Tautou.