Jól alszik? A haja lehet, hogy nem

Hogyan ápolja a haját lefekvés előtt? Összefogja vizesen további ápolás nélkül? Nem fésüli ki – ezt inkább reggelre hagyja? Főleg ha hosszú hajunk van, és nem szeretnénk, hogy töredezzenek vagy sérüljenek a hajszálak, akkor fontos odafigyelnünk a haj megfelelő ápolására este és éjjel is. A következő cikkben elolvashatjuk, hogy mire kell vigyáznunk.

Vizes haj

A leggyakoribb hiba, hogy vizes és szétengedett hajjal fekszünk le. A vizes haj hajlamosabb a töredezésre. Alvás közben a forgolódásnak köszönhetően a hajunk hozzádörzsölődik a párnához, és így mechanikusan sérül. Amennyiben a hajat egy laza copfba fogjuk vagy befonjuk, akkor csökkentsük a sérülés lehetőségét. A legjobb megoldás az, ha lefekvés előtt hagyjuk a hajunkat legalább félig megszáradni.

Hajápolás

Ne felejtsük el alvás előtt kifésülni a hajat egy gyengéd hajkefe segítségével. Ajánljuk például a Tangle Teezer fésűt vagy más Önnek megfelelő hajkefét. Egyrészt könnyebb lesz reggel kifésülni a hajat, másrészt a szakemberek sem ajánlják a lefekvést kócos hajjal, mert a haj visszavonhatatlanul sérülhet.

Lehet, hogy nem tudta, de a fésüléssel egyenletesen szétkenhetjük a faggyúmirigyek által termelt hajzsírt, mely a nap folyamán felgyülemlett. A hajzsír védi a hajat a töredezéstől. Amennyiben styling készítményeket (lakk, hab) használ, akkor mindenképpen ajánlott kifésülni este a hajat.

TIPP: Használjon szaténos ágyneműt legalább a párnára, mert ez az anyag nem sérti annyira a hajat.

Ébredjen gyönyörű hajjal – hajápoló kozmetika éjjelre

Amennyiben tudja, hogy reggel lesz elég ideje a hajápolásra, beleértve a hajmosást is, akkor alvás közben mélyen regenerálhatja a haját. Kipróbálhatja a hajolajat tartalmazó kúrák egyikét, esetleg a kedvenc hajmaszkját, de ne felejtse el fóliába tekerni a haját, és fejpánttal vagy laza sapkával rögzíteni azt.

Ne féljen kísérletezni, a hajpakoláshoz keverhet kókuszolajat, ricinusolajat, avokádó olajat, kukoricacsíra-olajat vagy makadámia olajat, esetleg a már bizonyított olívaolajat. Az olajokat mindig hidegen préselik. Ami a maszkot illeti tartalmazzon természetes vagy legalább nagy rész természetes összetevőket. Az egyes gyártók már kínálnak kifejezetten éjszakára való hajápoló termékeket. Viszont valóban megfelel erre a célra bármilyen természetes összetevőkből álló hajmaszk is. Kipróbálhatja például a Klorane mangót tartalmazó hajmaszkot, melyből elég egy kevésnyi. A legjobb megoldás összekeverni a különböző olajokat, és a hajmaszkot csak azért használni, hogy az olaj ne folyjon le a hajról. A kúrát ne a hajtövekhez vigye fel, csak a fülétől lefelé a hajvégekhez, hogy feleslegesen ne terhelje meg a hajtöveket.

Hova tovább? Nézze meg a hajápoló készítményeket, vagy olvassa el a többi hajápolásra vonatkozó cikket.

hajápolás alvás előtt