Hogyan válasszunk női parfümöt? Nagy útmutató az illatok világához

Parfümkalauz

A parfümök illatában mulandó szépség rejtőzik. Ha ezt sikerül megragadnia, akkor nagyon valószínű, hogy rátalál a második bőrére. Azonban az illatok világában sok olyan kifejezés létezik, amelyeket nem ismerve akadályok gördülhetnek a tökéletes párosításról szőtt álom elé. Eligazítjuk Önt, hogyan válassza ki személyre szabott parfümjét, és mi alapján tájékozódjon.

Parfümválasztás összetevők szerint

A vásárláskor sok hölgy aszerint dönt, hogy a felvitel pillanatában az illat mely összetevőit érzi meg. Azonban azt is jó tudni, hogy az egyes illatanyagok fokozatosan szabadulnak fel: minden parfümöt fejjegyre, szívjegyre és alapjegyre osztunk. Kölcsönös összefonódásuk és harmóniájuk fontos az összkép szempontjából.

 • A PARFÜM FEJJEGYEI megalapozzák az első benyomásunkat, és magukra vonzzák a figyelmet. Gyorsan párolgó jegyeket tartalmaznak, amelyek már 15 perc alatt elillannak.
 • A PARFÜM SZÍVJEGYEI a fejjegyeket követik, és meghatározzák a kompozíció jellegét. Akár több órán át is képesek illatozni, és választásunk szempontjából a legfontosabbak.
 • A PARFÜM ALAPJEGYEI mélységet és tartósságot kölcsönöznek a kompozíciónak. Körülbelül háromnegyed órával a felvitel után bukkannak fel, és összeolvadnak a szívjeggyel.

Parfümtípusok és parfümcsaládok

A parfümök összetételük szerinti besorolása a világon nem mindenütt egységes, de számos gyártó a Société Française des Parfumeurs hivatalos francia osztályzását követi. Ez hét fő illattípust (illatcsaládot) különböztet meg, ezeken belül több alkategóriával.

 • Citrusos parfümök: A legnagyobb arányban citrusfélék esszenciáit tartalmazzák, amelyeket gyümölcsös vagy virágos illatok egészítenek ki az uniszex Atelier Cologne Orange Sanguine parfümhöz vagy az Elizabeth Arden White Tea Mandarin Blossomhoz hasonlóan. A leggyakrabban könnyed eau de toilette-ek vagy eau de cologne-ok, amelyek tökéletes üde, nyári illatok.
 • Virágos parfümök: A legnépesebb a virágos parfümök családja, ugyanis a legkeresettebbek közé tartozik a parfümök piacán. A legkedveltebbek általában a rózsát, jázmint, levendulát, liliomot, nőszirmot, magnóliát, gyöngyvirágot vagy tubarózsát tartalmazó parfümök. Állhatnak egyetlen virágos jegyből (soliflor) vagy tartalmazhatják több különböző virág összeillő kompozícióját. Az édes parfümöket pedig virágos és gyümölcsös, esetleg fás (virágos-fás) vagy üde (virágos-citrusos) jegyek jellemzik. A virágos parfümök ideális tavaszi illatok.
 • Fougère illatok: Mohák, páfrányok, hamisciprusok és zuzmók dominálnak bennük, amelyeket meghökkentő módon fokoznak virágok vagy a fűszerek. Jellemzően férfiak számára készülnek, de szokatlanabb női illatokban vagy uniszex parfümökben is találhatunk fougère összetevőket.
 • Keleties parfümök: Fűszerek uralkodnak az olyan teltebb, szenvedélyes illatokban, mint például a Mugler Alien. Közéjük tartoznak többek közt a jellegzetes vaníliás parfümök, a pézsmás és púderes vagy erősen virágos-fűszeres illatok (jázmin, frézia, bolgár rózsa). Télen vagy ünnepi alkalmakkor felmelegítik viselőjüket.
 • Fás illatok: Alapillatukban fás jegyek bontakoznak ki: cédrus, rózsafa, szantálfa, ében és más nemes fafélék. Ezek leggyakrabban keleties esszenciákkal, például madagaszkári vaníliával és virágos tónusokkal keverednek. Az ilyen illatok remek példája az Armani My Way, amelyben a boróka esszenciáival vaníliás jegyek és indiai jázmin keverednek. Tökéletes őszi parfümökként Ön is kedvelni fogja őket.
 • Chypre illatok: Az 1917-es Chypre nevű parfüm után kapták a nevüket, amelyben zuzmó, pézsma, pacsuli és bergamott dominál. Ilyen illat a Narciso Rodriguez For Her Pure Musc.
 • Bőrös parfümök: Ezekben a bőrt dohányos, virágos és gyümölcsös jegyek egészítik ki. Gyakran uniszex illatok.

Az illatok más osztályzásaiban gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, mint a gourmand, aldehides, vizes, zöld vagy aromás illat. A gyártók nagyon kreatívan alkotnak új megnevezéseket, és gyakran egyesítik az egyes kategóriákat.

A parfümök összetétele koncentrációjuk szerint

Az illat tartóssága a parfüm kompozíciójának arányaitól, azaz a víz, az alkohol és az illatanyagok hányadától függ. Minél több illatesszenciát tartalmaz a parfüm, annál tartósabb és intenzívebb az illata.

 • EdF (Eau Fraîche): Egy könnyed EdF megközelítőleg 1-3% illatanyagot tartalmaz, így az év melegebb hónapjaira ajánljuk. Nem tolakodó, gyorsan elillan, és tovább tart a ruhán, mint a bőrön. Nemritkán egy ismert illat könnyebb, nyári változata.
 • EdC (Eau de Cologne): A kölnivíz kevesebb, mint 5% parfümolajat tartalmaz 70%-nyi alkoholban, ezért inkább frissítésre használandó.
 • EdT (Eau de Toilette): Az eau de toilette 4-8% illatanyagot tartalmaz 80% alkoholban. Tartósabb, ennek ellenére érdemes a nap folyamán megismételni a felvitelét.
 • EdP (Eau de Parfum): A parfümökben akár kétszer ekkora arányban található illatanyag: 8-15% parfümolaj 85-90% alkoholban. Intenzíven illatoznak, és a tartós illatot egész nap, de néha még ennél is tovább élvezhetjük.
 • P/E (Parfum/Extrait): A parfüm 15-30% parfümolajat tartalmaz koncentrált alkoholban. Természetesen ez a legdrágább, de csak igazán keveset szükséges belőle használni – a ruházaton akár több napon át is megmarad.

Hogyan igazodjunk el a parfümök világában?

4 EXTRA TIPP: Hogyan válasszunk parfümöt ajándékba?

1. Az alkalom szerint

A különböző parfümtípusok közül a helyzetnek megfelelően is választhatunk. A különleges, ünnepélyes alkalmakat a keleties, fás vagy fűszeres illatok szépítik meg, ezek viszont például munkahelyre nem valók. Az irodában inkább könnyed és üde illattal jelenjünk meg, amilyen a citrusos EdT-k vagy a virágos és virágos-gyümölcsös parfümök aromája. A romantikus találkákhoz illő érzékiséget pedig a pézsmát tartalmazó, fűszeres illatok emelik ki (mósuszos parfümök), amelyek a feromonokra hatnak. A szabadnapjainkon pedig gondtalannak érezhetjük magunkat üde, zöld (chypre, fás) vagy kék (vizes jegyeket tartalmazó) illatokkal.

2. Viselője személyisége szerint

Bizonyos személyiségtípusok mindig ugyanazt az illatkompozíciót választják. Ezért a magabiztos nők kedvelik a lényegre törő, virágos illatokat, míg a romantikus lelkű hölgyek a virágos-gyümölcsös aromákat, amilyen a Calvin Klein Eternity Eau Fresh. A szenvedélyes „végzet asszonya” típusok a keleties és fűszeres parfümökre esküsznek, az aktív életmódot folytató nők pedig szeretik a könnyedén citrusos vagy friss tengeri és zöld akkordokat. Egy laza nőt nem sérthet meg a Tiziana Terenzi Gold Kirkehez hasonló uniszex parfümmel vagy a fafélék, borsos jegyek és a dohány érzéki esszenciáival.

3. Szín szerint

Bizonyára az Ön fésülködőasztalán is egy szín uralkodik az üvegcsék között, amely általában egyben a kedvenc illattípusáról is árulkodik. A kifinomult sárga vagy átlátszó üveg gyakran a citrusfélék friss jegyeit rejti. A zöld üvegcsék a fű és a fafélék üde illatáról árulkodnak, míg a kékekben a tengervíz illata habzik, ahogyan például a Novellista Summer Flare-ben is. A rózsaszín és a lila átmenetei a gyümölcsök édes jegyeire és virágos akkordokra utalnak.

A vörös üvegcsékben gazdagon rétegzett, keleties összetevők rejtőznek, a barna, okker vagy arany árnyalatokat pedig fűszerrel szórták meg. És mivel az éjszaka színe a fekete, ezekben az üvegcsékben formabontó és érzéki összetevőket keressen, amilyen például az Yves Saint Laurent Black Opiumot csábítóvá tevő kávé vagy rózsabors.

Azonban ahogyan mondani szokás, ne bízzunk semmit a véletlenre: az üvegcsék színe csak ihletet adjon, mert ez a „különös ismertetőjel” nem használható százszázalékos biztonsággal.

4. Évszak szerint

Választását az időjáráshoz is igazíthatja. A tavasz jó alkalmat nyújt a romantikus virágos illatok vagy az élénkítő virágos-citrusos kompozíciók használatára. Nyáron tökéletesen érvényesülnek a citrusos, a zamatosan gyümölcsös vagy a gazdagon rétegzett virágos parfümök. A napfényes időszakkal jól megférnek a könnyed és üde erdei vagy tengeri akkordok. Az őszi időt illatosítsa nehezebb, édesebb alapú fűszeres illatokkal, télre pedig válasszon ízletes gourmand és keleties aromákat.

Most már szinte mindent elárultunk Önnek az illatokról, ami segítségére lehet a megfelelő parfüm kiválasztása során. Mostantól szorítunk Önnek, hogy megtalálja élete parfümjét!