Alapozó kézikönyv: Hogyan válasszuk ki az alapozó megfelelő színét?

Az alapozó megválasztása az egyik legnehezebb kozmetikai tudomány. Az alapozónak úgy kell kinéznie, hogy ne is lehessen észrevenni, és az emberek a smink helyett a hibátlan megjelenésű arcbőrét dicsérjék. Hogyan válasszuk meg a legjobb alapozót? Lehet-e online is választani?

alapozó színárnyalat

Az okostelefonok korában logikusnak tűnik az egyszerű megoldás: letöltök egy alkalmazást, ami pl. a közösségi hálókról leszedett fotó vagy az aktuálisan megjelenő arc alapján segít kiválasztani az alapozót. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy valóban létezett néhány ilyen típusú alkalmazás, de már nincs. Ha mégis talál ilyet, úgy az valamelyik konkrét márka (Oriflame, L‘Oréal...) alkalmazása, melyek a saját alapozóikat ajánlják majd. Mivel minden telefon, fényképezőgép vagy tablet optikája más, és más a beállításuk is, valamint önt is mindig más fényhatások érik, stb., bármilyen jól is néz ki, az elemzés eredményét csak iránymutatásnak szabad tekinteni. Arról nem is beszélve, hogy az alapozó végleges kiválasztásához szó szerint meg kell tapasztalnia a textúráját, a fedés mértékét vagy kopásállóságát.

Egyedül a szemében, a nappali fényben, a megfelelő helyben, ahol az alapozót leteszteli, na és mindenekelőtt az arcbőre színtónusában, ami talán a legfontosabb szerepet játssza a kiválasztásban, bízhat. Ne kapkodja el a választást, és ha valóban megfelelő alapozó színárnyalatot keres, akkor a következő három lépést feltétlenül tartsa be.

Hogyan válasszuk meg az alapozó színárnyalatát – alapszabályok:

1. Az alapozót nappali fényben próbálja ki

A mesterséges világítás szó szerint más megvilágításban mutatja az alapozó színárnyalatát. Ne kockáztassa a torzítást, ezért az alapozó mintákat mindig természetes fényben próbálja ki.

 2. Megfelelő helyen próbálja ki az alapozót

Mindig az arca szélén, és soha se a csuklóján vagy a kézfején végezze a próbát. Az arca alsó részén, az állkapcsától egészen a nyakáig vigyen fel három csíkot. Az egyiket azzal az alapozóval, aminek a színe a legközelebb áll önhöz, majd egy árnyalattal világosabbal és egy sötétebbel is. Ez után döntse el nappali fénynél, hogy melyiket választja. Lehet, hogy nagyon meglepődik majd!

 3. Határozza meg az arcbőr színtónusát 

A minta megválasztása és a tesztelés előtt azonban újból ellenőrizze az arcbőr úgynevezett színtónusát. Ez egész évben állandó, nem függ a bőr aktuális színétől, mert azon is mintha kissé átütne. Az alapozó megfelelő színárnyalatának kiválasztásakor ez alapvető fontosságú, mivel segíthet megelőzni, hogy az arca túlzottan narancssárgás vagy rózsaszínes legyen, és segít megtalálni a valóban önhöz illő alapozót.

Hideg színtónusú az arcbőre, ha a nappali fényben porcelán, rózsaszínes vagy kékes színe van. Az ezüst ékszerek illenek hozzá, és ha megnézi a csuklóján az ereit, azok nem kékes, lilás vagy zöldes árnyalatúak. Az ilyen alapozók általában C (Cold) jelzéssel vannak ellátva, és egy kicsit „porcelánosak“.

- A meleg színtónusú arcbőr kedveli az arany ékszereket, és az ilyen tónusú bőr a fényben inkább sárga, őszibarack- vagy kissé narancssárga színű. A csuklón az erek zöldek, szinte már olíva színűek. Olyan alapozók felelnek majd meg önnek, melyeket W (Warm) jelzéssel láttak el – ezek rendszerint kissé narancssárgásak.

- Semleges színtónusú arcbőr, melyhez az ezüst és az arany is illik, és napfényben inkább zöldesnek tűnik. Maga a bőr leginkább olívzöld hatású, a csuklón az erek pedig kékeszöld színűek. Amennyiben ezeket a jeleket látja magán, akkor N (Neutral) jelölésű alapozót válasszon.

alapozó színárnyalat

Kiváló színtónus jelölésű az YSL és annak Encre de Peau All Hours Foundation tartós alapozói, melyek között például Ivory, Cool Ivory és Warm Ivory árnyalatokat is talál. A True Match Max Factor, Estée Lauder (pl.: Double Wear Maximum Cover is alkalmazza a betűjelzéseket, ráadásul nemcsak arcra, de az egész testfelületre is használhatja őket, illetve ezek hosszantartó Double Wear Stay-In-Place változatait).

A MAC márka Studio alapozói közül is nagyon jól lehet a színtónusok szerint választani. Ezek rendkívül könnyű, valamint arcra és az egész testre is használható alapozók. És ha ez a kínálat nem lenne elég, nézze meg teljes alapozó választékunkat! Viszont a megrendeléssel talán érdemes még egy kicsit várnia. Az Alapozó kézikönyv következő részében elmondjuk, hogyan kell megválasztani az alapozó textúráját, valamint hogy kor vagy arcbőrtípus szerint milyen mértékű fedést érdemes választani!