Hogyan szabaduljunk meg az aknetól?

Őszintén szólva, ha egy olyan csodamódszert szeretne, amitől az akne egyetlen éjszaka alatt eltűnik ..., úgy csalódást okoz majd önnek ez a cikk. Az akne kezelése hosszú folyamat. A javulás jobb esetekben pár hét után látható. Amennyiben ilyen kilátásokkal is megér önnek egy pár dolgot megváltoztatni az életében, akkor kezdjünk hozzá.

jak se zbavit akne top

Az akne leggyakoribb kiváltó okai közé az öröklött hajlam, hormonális változás, betegség, valamint a helytelen életmód és a hozzá társuló stressz sorolható.

Ugyanakkor az utóbbi két tényezőt tudja a leggyorsabban megváltoztatni. Ez az oka annak, hogy a gyógyítás első lépéseként az életmódváltozás javasolt. Már régóta beszélünk a zsiradékban sült ételek, alkohol, koffein, édesség (főleg csokoládé) káros hatásáról. Annak ellenére, hogy nem ezek az akne fő okai, és a csokoládét egyébként is nyugodtan megtarthatja, a fennmaradó „tételek“ gyakran annak a helytelen életmódnak a kísérői, amely valóban szoros kapcsolatban áll a problémás bőrrel. Így aztán ez lesz az első számú változtatás.

Alapvető fontosságú az étrend

A hangsúlyt olyan friss zöldségekre és gyümölcsökre kell helyezni, melyek a minden sejt alapkövét jelentő enzimekkel látják el a szervezetet, és segítik az arcbőr regenerálódását. Ezen kívül antioxidánsokat (A-, C- és E-vitaminokat) is tartalmaznak, melyek megvédik az arcbőrt az oxidatív stressztől. Jó lenne, ha kerülné a túlédesített limonádékat, és azokat tiszta vízre cserélné (naponta testsúlyának megfelelően 30 ml/kg vizet kellene innia). Igaz, hogy a víz nem mossa el a pattanásokat, viszont segíti a test anyagcseréjét, így a hulladék anyagok eltávolítását vagy a gyulladások kezelését, melyekhez az akne is tartozik. A cukor azonban támogatja a gyulladást (erjed), ezért kell az édességet csökkenteni (azonban minőségi csokoládét igazán nyugodtan fogyaszthat).

akne

Vitaminok és ásványi anyagok

Ami a többi élelmiszert illeti, a problémás bőrnek például B-vitaminokra (banán, zabpehely, korpa, quinoa, minőségi vörös hús, magvak), a pattanások kiszárítását és begyógyulását segítő cinkre (magvak, tenger gyümölcsei és halak, hüvelyesek, leveles zöldségek) vagy például telítetlen zsírsavakra (itt a dió és a halak viszik a prímet) is szüksége van. A csalán-, gyermekláncfű tisztítóteák is jótékony hatásúak. Az akne kezelése gyakran együtt jár a hagyományos tejtermékek mérséklésével és azok erjesztett termékekkel való helyettesítésével, melyek javítják a bél mikroflóráját, azaz a teljes immunitást.

Otthoni szépségápolás

Az otthoni szépségápolás alapját az akne kezelésekor furcsa módon az alvás jelenti. Részben, mert oldja a stresszt, de azért is, mert az arcbőr legjobban éjszaka regenerálódik. Ezen kívül jó és minőségi krémre, illetve alapozóra is szüksége lesz, ha szép sminket szeretne készíteni. Melyek akne esetén a legjobb alapozók és krémek?

akne

 

Nagy segítségére lehet a La Roche Posay Affaclar. Ez a krém képes korrigálni az akne utáni hegeket, és mérsékli a további pattanások kialakulását.

Ahhoz, hogy szép sminket készíthessen magának, és úgy jelenhessen meg, hogy a legcsekélyebb mértékben se csökkenjen az önbizalma, olyan alapozóra van szüksége, ami fed, és matt hatást kelt, ugyanakkor hagyja lélegezni az arcbőrt és nem tömíti el a pórusokat. A Vichy Dermablend vagy a Vichy Dermablend 3D Correction SPF 25 pont ezt nyújtja. Az első inkább a kisebb bőrhibákat oldja meg, míg az utóbbi az akne komolyabb következményeivel is megbirkózik.

Ilyenkor nyáron legyen nagyon óvatos a Nappal is, és válassza a legmagasabb védőfaktorral rendelkező napozókészítményeket!