Hogyan szabaduljunk meg a sarkakon keletkező bőrkeményedéstől? Készüljön a nyárra!

Bőrkeményedés elkerülése

Különösen nyáron nem szeretnénk a talpaink miatt szégyenkezni, amikor szandálba, strandpapucsba vagy nyitott papucsba bújunk. De mit kezdjen a sarkán megjelent durva a bőrrel? Tegyen valamit és szabaduljon meg egyszer s mindenkorra a kellemetlen problémától.

A nyitott lábbeliben ugyan a lábak jobban lélegeznek, ugyanakkor fölöslegesen vannak kitéve a helytelen lábbelinek, az utca porának illetve a napsugárzásnak. Ezáltal a bőr dehidráltságban szenved. Ha nem gondoskodunk róla, idővel a sarkak kivörösödnek, megkeményednek, hámlani fognak és kellemetlenül berepedeznek. Ugyanakkor a tapintásra is selymes, szépen ápolt talpakat egyszerű megőrizni.

10 topp trükk ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a talpakon keletkező bőrkeményedésektől

1. A sarokreszelés alap

Az első lépés a puha talpakhoz az elszarusodott bőrréteg rendszeres habkővel és sarokreszelővel való eltávolítása. Az ideális az, ha a megkeménykedett bőrt zuhanyzás közben egy kicsit hagyjuk megpuhulni és utána (hetente többször is) reszeljük le például a Scholl Velvet Smooth elektromos talpreszelővel. Hogy ne sértse meg a bőrt a forgófej, automatikusan ellenőrizni fogja a nyomást és kikapcsolódik, ha nagyon erősen alkalmazza. Az elektronikus reszelő vízálló variánsát ezenfelül kényelmesen használhatja a fürdőkádban is.

A specializált habköveknek köszönhetően a zuhanyzóban a vastagabb bőrtörésekről is gondoskodhat. Ilyen például a vulkanikus Magnum Natural habkő. A sarkakon és a talpon lévő kemény bőrt addig masszírozza kör-körös mozdulatokkal, amíg a durva rész sima lesz. Ahhoz, hogy bársonyosan sima felületet kapjon, a talpbőrt még reszelje át finomabb habkővel, kézi talpreszelővel, vagy az elektromos talpreszelő simító fejével.

2. Bársonyos érintés

A talpak tökéletesen simává tételéhez hozzásegít a mechanikus bőrradír is, amellyel gondoskodhat a lábfejeken és a bokákon lévő elhalt bőrsejtek eltávolításáról. Hasonló hatást lehet elérni a homokban való mezítelen lábbal való járás során is, de vigyázat – a túlzottan forró felület megégetheti és kiszáríthatja a talpbőrt.

3. Megtartja a nedvességet

Ahhoz, hogy a bőr rugalmas maradjon, gyakran kell kenegetni a nedvességet megkötő, higroszkópos összetevőket tartalmazó, specializált készítményekkel. Mint például a Scholl Cracked Heel, vagy a La Roche-Posay Lipikar Podologics. Mindkét készítmény láthatóan csökkenti a bőrkeményedést, felgyorsítja a repedezett bőr megújulását a lábakon, és finomabbá is teszi.

4. Extra adag hidratáció

A száraz talpaknak és a sarkakon lévő kemény bőrnek időnként jót tesz a sós lábfürdő. A só segít bejuttatni a vizet a mélyebb rétegekbe is, ahol magába zárja azt. Hasonló szolgálatot tesz néhány olaj is, mint például a mandulaolaj, sárgabarackolaj, argánolaj vagy olívaolaj, melyeket a vízbe kell tenni. A fürdőnek kellemesen melegnek kell lennie. A nagyon forró víz a bőr megsértheti hidrolipid rétegét és kiszárítja azt.

5. Gyors segítség

Ha az Ön lábának azonnali, nagy adag hidratációra van szüksége, a megoldás a specializált, tápláló hatású zokni pakolás. Elég bizonyos időre felhúzni a talpakra (20 percig), és a pakolás gondoskodik a mély hidratációról, valamint a sarok és talp bőrének kisimításáról. A KORIKA SciBeauty, Scholl Expert Care vagy Neutrogena Norwegian Formula® CICA Repair lábmaszkok fontos kivonatokat tartalmaznak a száraz bőr és a kemény sarkak villámgyors megújuláshoz. Ilyenek például az A- és E-vitamin, urea, bambuszvaj, glicerin, vagy az omega 6 zsírsavakban gazdag olajak. Elég pár perc relaxáció, hogy a lábak újra pihe-puhák legyenek.

6. Hámozza le

Hallott már valamit a bőrhámlasztó zoknikról? Az innovatív, megkeményedett bőrt eltávolító exfoliáló lábmaszkok át vannak itatva aktív összetevőkkel – leggyakrabban aktív sav alapúak, melyek képesek a lábakat megszabadítani az elhalt sejtektől és eltüntetik a nagyon kemény vagy megvastagodott bőrt is. A maszkot kb. 90 - 120 percig kell hatni hagyni, utána le kell a lábakat öblíteni vízzel, majd megszárítani. Első látásra a lábak selymesek, de a „csoda” csak körülbelül öt vagy több nap múlva következik be.

Az öreg bőr a talprészről ugyanis fokozatosan kezd lehámlani. Az elhalt sejtek egész hámlási folyamata (exfoliáció) a talpaknak a maszk felvitele előtti állapotától függ. Vigyázat: szabad kézzel na távolítsa el a hámló bőrt, nem ajánlott a habkővel történő és az elektromos sarokreszelés sem. A hámló részek idővel maguktól lejönnek. Mivel az exfoliáció napokig is eltarthat, előre tervezze be.

7. A felhőtlen ég alatt

Nyitott cipőben leéghetnek a lábfejei és a lábfejek oldalsó részei. Ha hosszabb ideig fog kint tartózkodni, ne becsülje alul a napvédő kozmetikumokkal való kenegetést. Este ápolja lábkrémmel a lábfejet és a talpait, valamint az összes többi testfelületet kenje be például száraz bőrre való Biotherm Oil Therapy Baume Corps testbalzsammal, amely mélyen hidratál és a sárgabarack olajnak köszönhetően segít megújítani a száraz bőr struktúráját.

8. Vitamin dopping

Tudta azt, hogy az A-vitamin hiánya nemcsak a látás rosszabbodásának az okozója, hanem a száraz bőrnek és sarkaknak is? A túlzott bőrszárazság egy a sok tünet közül, amelyből felismerhető a hiánya a testben. C-vitamin hiányában a bőr jelentősen megvastagodik, az E-vitamin a szabad gyökök ellen véd.

9. Megérdemelt relaxáció

Tegyen a talpaiért azzal, hogy gyakran pihenteti őket megemelt pozícióban. Minél hosszabb ideig áll a lábain, annál rosszabb lesz a vérkeringés bennük, és ettől szenvedhetnek. Nyáron a lábak a melegtől dagadhatnak meg, mert a bőr jobban feszül, és lehetséges, hogy repedezni kezd.

10. Megfelelő lábbeli

A megkeményedett talpbőr okozója lehet a helytelen lábbeli választás is. Ha el akarja kerülni a gombásodást, bepállást és a sarok bőrének megvastagodását, kerüljön el messziről minden szintetikus lábbelit. A talp izzadása ugyanis hozzájárul a bőr elszarusodásához.