Hogyan kezelhetők a kitágult pórusok? A 10 leghatékonyabb trükk

A tág pórusok kezelése

A pórusoktól soha nem fog tudni megszabadulni, ugyanis természetes elemei a bőrnek. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet azokat tisztává és csaknem láthatatlanná tenni! Elárulunk önnek tíz olyan, hatékony trükköt, amivel összehúzhatók a pórusok, így simává, selymessé és mattá tehető a bőr.

A bőrünk a pórusokon keresztül lélegzik, itt távolítja el a faggyút és a káros anyagokat. Amikor a hormonok egyensúlyban vannak, a faggyú gond nélkül áthalad a pórusokon és szinte észrevétlenül szétterül az egész arcon anélkül, hogy kárt okozna. Azonban, ha a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, az már gondot okoz. A faggyúfelesleg összekeveredik az elhalt hámsejtekkel és a külső szennyeződésekkel, a pórusok pedig eltömődnek és kitágulnak. A fekete szín a levegő miatti oxidálódás következménye.

Kihez van szerencséje

Az áldatlanul elhíresült fekete pontok, a komedók, leggyakrabban a kombinált és zsíros arcbőrön jelennek meg, és az ellenük folyó küzdelem legtöbbször egy végtelenül hosszú folyamat. Amerikában már fogalom is született a kitágult pórusok okozta stresszre: porexia a neve. Mi itt, Magyarországon, szerencsére nem esünk túlzásba, ám akadnak olyanok, akik szinte megszállottan suvikszolják az arcukat a fekete pontok eltüntetése feletti igyekezetükben.

Miért nem sikerül?

Még ha úgy tűnik is, hogy a normál arcmosás segíthet, az egyszerű arcöblítés semmit nem old meg. A vége a bőr kiszáradása lesz, amit az agy úgy fog fel, mint egy új impulzust a faggyútermelés fokozására, így aztán az ördögi kör ismét az elejétől indul. Ugyanakkor akár több bevált mód is van az arc pórusainak kitisztítására, hogy végre örülhessen szép arcbőrének.

Top 10 tipp a pórusok összehúzására

1. A tisztítás az alap

Függetlenül attól, hogy sminkeli-e magát vagy sem, soha ne felejtse el reggel és este megtisztítani arcbőrét. Még ha egy becsületes sminkeltávolítás után fekszik is le, a bőre az éjszaka folyamán méregtelenít, így ápolásra és élénkítésre van szüksége. Ahhoz, hogy  bőre egész nap friss maradjon, kényeztesse időnként a Revolution Skincare Niacinamide arctisztító spray kamilla és niacinamide (a B3-vitamin egyik formája) zuhanyával. Ezek az anyagok segítenek szabályozni a bőr faggyútermelését, így támogatják a pórusok összehúzódását.

2. Hatékony segítőtársak

Gyakran egy láthatatlan elhalt hámsejtdarabka is elég ahhoz, hogy a pórus eltömődjön. Ezért kombinált és zsíros arcbőr esetén szükség van a bőrradír rendszeres alkalmazására. Az arcát nem csak bőrradír hatású tisztítókészítményekkel tisztíthatja. A finom mechanikus vagy elektromos arctisztító kefék, melyek elősegítik a kitágult pórusok mélyreható tisztítását és a bőr vérellátását, szintén jó szolgálatot tesznek. Az pedig már csak bónusz, hogy segítségükkel még a kitágult pórusok kezelésére szolgáló kozmetikumok is könnyebben alkalmazhatóak.

3. Csak óvatosan az érintéssel

Bármennyire is ügyel a higiéniára, a kezén akkor is nyüzsögnek a baktériumok. Ha állandóan az arcához nyúl, megnő a valószínűsége annak, hogy a pórusok is kapnak belőlük.

4. A cink segít

A cink-oxid formájú kozmetikum adalék – ásványi eredetű mikropigment – fertőtlenítő és pórus összehúzó hatású, ezáltal aktiválja az arcbőr védekező mechanizmusát és gyógyulási folyamatát. A pórusokra és az arcbőr fényesedése ellen érdemes kipróbálni a Bioderma Sébium Mat Control könnyű hidratáló krémet.

5. Átmeneti megoldások

Amennyiben szeretné az orrán vagy az arcán gyorsan ellenőrzése alá vonni a kitágult pórusokat, úgy például az egyszer használatos Holika Holika Pig Nose Clear Blackhead tisztítótapasz kiváló segítség lehet. Csak fel kell ragasztania, majd megszáradása után egyszerűen le kell húznia. A hatás még jobb lesz, ha ez előtt a procedúra előtt arcát benedvesített meleg törülközővel átgőzöli, mert így a pórusok kinyílnak és a szennyeződések jobban a tapaszra tapadnak.

Pórusösszehúzó készítmények

 

6. Használjon maszkot

Az arcpakolások eltüntetik a bőr felszínéről a felesleges faggyút és a felhalmozódott elhalt hámsejteket. Erre a célra az olyan kitágult pórusok kezelésére szolgáló lehúzható gél maszkok, mint mondjuk a Revolution Skincare Pore Refining Peel, az aktív szenet tartalmazó ázsiai fekete maszkok, valamint az édesgyökér tartalmú készítmények a legjobbak.

7. Figyeljen oda a textúra megválasztására

A pórusok kitágulására hajlamos arcbőr felszíne idővel sokkal durvább, mint a normál bőré. Azonban a sűrű, tápláló és zsíros krémek még tovább rontanak a helyzetén. Paradox módon a kitágult pórusokra olyan pihekönnyű emulziók, kisimító szérumok valók, mint a Lancôme Visionnaire, valamint az olyan üde, géles textúrák, amilyen például a Vichy Normaderm Phytosolution korrekciós ápolóé, jelentik a segítséget. A vizes bázisú, zsírmentes összetétel ugyanis nem tömíti el a pórusokat és csökkenti azok láthatóságát.

8. Mosson gyakrabban

Az arca minden éjszaka érintkezik a párnával. Ezért fordítson gondot az ágyneműre is, és cserélje rendszeresen. Arról, hogy a fürdőszobában legyen mindig egy külön arctörlő, már nem is kell említést tenni.

9. Legyen felkészülve

A kitágult pórusok az arcon és az orron „természetes“ módon is kezelhetők, például ha az érintett területeken végigcsúsztat egy jégkockát. A bőr szinte azonnal rugalmasabbá válik, eltűnik róla a felesleges faggyú, és a pórusok összehúzódnak.

10. Végre az utolsó pont!

Figyeljen oda életmódjára és arra, hogy mit eszik. Az egészségtelen étkezés, a kevés vitamin, valamint a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, illetve a fokozott stressz sokkal mélyebb nyomot hagy az arcán, mint a megélt évek száma.

Készítmények a tág pórusok kezelésére