Hogyan kell helyesen fogat mosni? Tegye tökéletessé a mosolyát!

Helyes fogmosás

A fogmosás egy olyan mindennapi rutin, amit már kisgyermekként megtanulunk. Azonban arra, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni, gyakran csak felnőttkorban jövünk rá. A fogmosás technikája ugyanis nem csupán fontos, de nem is teljesen egyszerű! Biztos benne, hogy mindent helyesen csinál? Mi inkább utánanéztünk a megfelelő eszközöknek és lépésről lépésre a technikának.

Hogyan kell fogkefét választani

Még ha örömünket leljük is abban, hogy a kedvenc színünk szerint választunk fogkefét, jobb lenne, ha inkább az olyan dolgokra összpontosítanánk, mint a fogkefefej mérete, a sörték mennyisége és lágysága. Válassza a kisebb fejű fogkefét, mert az jobban tud alkalmazkodni a fogak alakjához. Érdemes megszabadulnia attól az érzésétől is, hogy a keményebb fogkefe biztosan jobban tisztítja a fogakat. Ugyanis a fogkefe sörtéinek inkább lágynak kell lenniük, hogy ne sértsék meg a fogínyt.

Ezek a tulajdonságok ideálisan egyesülnek a Curaprox Limited Edition Japan fogkefében, ráadásul ez a korlátozott számú kiadás minden fürdőszobapolcot egyértelműen élénkebbé tesz! Ha az elektromos fogkefékhez szokott, akkor a szónikus vibrálás elvén működő Philips Sonicare EasyClean HX6511/50 fogkefét ajánljuk, mivel nem csupán kiválóan tisztítja a fogakat, de a fogínyt is masszírozza, így javítja a vérellátását.

A kevesebb néha több

Azonban egyetlen fogkefével még távolról sem vagyunk a végén! Ugyanis az egycsomós vagy fogközkefe is hozzájárul a helyes fogmosáshoz. A TePe Compact Tuft egycsomós fogkefe feje rendkívül kicsi, ezért még a legnehezebben hozzáférhető helyeket, például a hátsó fogakat, illetve a fogak belső oldalát is szépen eléri.

A fogközkefék a legkisebb, azonban nem kevésbé fontos segédeszközök. Itt a helyes méret kiválasztásán van a hangsúly, ráadásul a fogközök eltérő mérete miatt legtöbbször egyszerre több méret is kell belőlük. Ezért célszerű olyan különböző méretű fogközkefét tartalmazó kiszerelést beszerezni, mint a TePe Extra Soft.

Hogyan kell a fogakat fogközkefével tisztítani

Ezekkel a kefékkel csak akkor távolítható el a fogak közül a lepedék, ha a kefe valóban kitölti a fogak közötti rést. Előfordulhat, hogy inkább kisebb keféket választ magának, mint amilyenre szüksége lenne, de a fogközök tisztítása így nem lesz kellőképpen hatékony. Azonban a technika valójában egyszerű! Tolja be a kefét gyengéden az ínye irányából a fogközbe, majd elég egy húzás oda és vissza, aztán fordítva - ennyi az egész.

Természetesen nem szabad elfeledkeznie a különböző méretű kefék váltogatásáról. Ha túl könnyen megy be a fogközbe a kefe, akkor lehet, hogy nagyobbra van szüksége, ugyanakkor erővel sem szabad betolni a fogközbe. A méret kiválasztásával, a technikával vagy azzal kapcsolatosan, hogy milyen gyakran kell a fogközkeféket cserélni, mindenképpen forduljon szájhigiéniás szakemberhez.

Fogmosás ragyogó eredménnyel

Valljuk be, hogy a fogkefeválasztás szabályai igazán szigorúak, de a fogkrémek esetén sokkal több lehetőségünk van! Őszintén szólva, soha nem ér fel egy szép ruha vásárlásának az élményével, de a ragyogó mosoly bármilyen ruhánál gyönyörűbb. Ha érzékeny fogai ellenére is fehérítő hatású fogkrémre vágyik, úgy a mindennapos használatra alkalmas Opalescence Whitening Sensitivity Relief fogkrémet válassza.

A MEDIBLANC Whitening fogkrém is kiváló fehérítő hatással bír, ráadásul még a fogai ellenálló képességét is erősíti. Természetes összetevőinek köszönhetően nem habzik, így ne lepődjön meg rajta, de a hatékonyságát ez egyáltalán nem csorbítja! A Marvis Cinnamon Mint viszont akár enyhe függőséget is okozhat, és nemcsak kiváló fehérítő hatása, hanem fahéjas íze miatt is.

Hogyan kell helyesen fogat mosni

Nos, minden szükséges kelléke megvan? Akkor most megnézhetjük a helyes fogmosási technikát.

  • Helyezze a kefe egyik felét a fogra, a másik felét pedig a fogínyre 45 fokban – igen, a szög valóban nagyon fontos.
  • Kezdjen kicsi, körkörös mozdulatokat végezni – így a fogakat és a parodontális zsebet is megtisztítja. A körkörös mozdulatok mellett vezesse a fogkefét lentről felfelé, hogy kellőképpen eltávolíthassa a foglepedéket.
  • Csak nagyon könnyedén tartsa a fogkefét, mert ha túlságosan nyomja, megsértheti vele a fogínyét.
  • Tisztítsa végig így a felső és alsó fogsor teljes első részét, és minden egyes fog hátsó részére is fordítson kellő figyelmet.
  • Majd helyezze a fogkefét közvetlenül a zápfogak felületére, és tisztítsa meg ezeket is körkörös mozdulatokkal.
  • Ezután tisztítsa meg az összes fogat az íny és a fog találkozásánál az egycsomós kefével, a fogközöket pedig a fogközkefékkel.
  • A fogközöket Oral B Satin Tape fogszalaggal is megtisztíthatja.
  • Na és az utolsó lépés? A baktériumok maradékát tüntesse el az Ecodenta Expert Extraordinary Whitening szájvízzel.

Felvetődik még a kérdés, hogy mennyi ideig tartson a fogmosás? Felejtse el a háromperces szabályt. Annyi ideig kell fogat mosni, amíg minden lépést el nem végez. Fogmosás után próbáljon meg a nyelvével végigmenni a fogakon, és ha teljesen simának érzi őket, célba ért. Azonban fontos tisztában lennie azzal, hogy csupán a helyes technikát taglaló cikkekből nem fogja megtanulni a fogmosást. Konzultáljon szájhigiéniai szakemberrel és rendszeresen gyakorolja a helyes menetet. A fogai igazán hálásak lesznek érte.