Hogyan fedhetők el a pattanások sminkkel

Az akne elfedése sminkkkel

A pattanások elleni küzdelemhez kellőképpen fel kell magunkat vértezni türelemmel, mivel a kezelés gyakran olyan, mint a hosszútávfutás. Viszont ügyes segédeszközökkel szépen elfedhetők a hibák, és egységessé tehető az arcbőr. Eláruljuk önnek, hogy hogyan maszkírozhatja el a pattanásokat, valamint azt is, hogy mely termékek a legjobbak erre a célra, és ezek milyen trükkökkel alkalmazhatók. Amíg teljesen el nem tűnnek a pattanások, megtanulja szépen elfedni őket.

Mindennek az alapja az ápolás

Gondoljon úgy az arcára, mintha egy vászon lenne. Ha hibátlan eredményt szeretne elérni, akkor a vászonnak tisztának kell lennie. Ez pedig a pattanásokra hajlamos bőrre kétszeresen is igaz. Ezért mielőtt elkezdené felvinni a sminket, alaposan tisztítsa meg az arcbőrt és gondoskodjon az alapos hidratálásáról. Igen, jól értette. Az aknéra hajlamos bőr ugyanis vízhiányban szenved.

A problémás arcbőr ápolására szolgáló termékcsaládok termékeinek az a feladata, hogy kiszárítsák a zsírosodó arcbőrt. Így tartós használatukkal az arc egészséges területei is szárazzá válnak. Ezért a pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítményeket inkább helyileg kell használni. Az arcbőrt pedig, pont ellenkezőleg, hidratálni kell. Olyan krémet, szérumot és fluidot válasszon, aminek a textúrája könnyebb és vizesebb. Kerülje a mitesszerképző olajokat és vazelineket, mert azok eltömíthetik a pórusokat, így még rosszabbá tehetik a pattanások állapotát.

Használjon színes korrektorokat

Pattanások korrigálása színes korrektorokkal? A pattanások után maradt piros foltokra remek szolgálatot tesz a zöld korrektor. A zöld szín ugyanis semlegesíti a pirosat. Így, ha arcbőrét csúnya piros foltok tarkítják, próbáljon meg a pattanásokra helyileg felvinni egy kis mennyiségű zöld korrektort. A Bioderma Sébium Global Cover színezett krém a pattanások keletkezése ellen hat, egységesíti az arcbőrt, ráadásul a problémás arcbőr helyi kezelésére szolgáló zöld korrektor is van a praktikus csomagolásában.

A legjobb alapozók pattanásokra

Pattanásos arcbőr esetén is készíthető szép smink és egységessé tehető az arcbőr. Az Estée Lauder Double Wear Stay-in-Place egy valóságos ikon, mivel vízálló és nem oxidálódik a bőrön, azaz nem változtatja meg a színét. Ráadásul nem tartalmaz olajos összetevőket, és nem dörzsölődik bele a ruhába. Mi egyebet kívánhatnánk? Legalább ennyire figyelemreméltó a problémás arcbőrre való és nem mitesszerképző, jól ismert Vichy Dermablend alapozó is, amely nagyon jól felvihető és SPF 35 védőfaktorral is rendelkezik. Tizenhárom árnyalatban választható. A legsötétebből készítsen egy szép kontúrozó fedőbázist, majd ügyesen dogozza el ecsettel.

Ha saját maga akarja meghatározni a fedés mértékét, akkor az NYX Professional Makeup Total Control Drop Foundation mellett döntsön. Praktikus csepegtetőjének köszönhetően pontosan választhatja meg az alkalmazni kívánt alapozó mennyiségét, így könnyű vagy teljes fedést is készíthet vele. Matt hatásának köszönhetően az arca sem fog fényleni tőle.

Tipp: Az alapozó felvitelére vonatkozóan általános érvényű az a szabály, hogy az erősebb fedést adó alapozót ecsettel vagy sminkszivaccsal érdemes felvinni. Ezek az alapozók ugyanis csak kis mennyiségű hidratáló összetevőt tartalmaznak, így hajlamosak gyorsabban megszáradni a bőrön. Így az ujjal való felvitelük nem javasolt. A különbség pedig valóban szemmel látható.

Korrektor pattanásokra: az igazi segítség

A korrektort mindig helyileg vigye fel, majd dolgozza el, hogy egyáltalán ne látszódjon az átmenet. A pattanások úgy fedhetők el legjobban, ha helyileg viszi fel rájuk a korrektort a megtisztított arcbőrre. Ezt az ujjával is megteheti. Majd vigyen fel az arcára alapozót és ismételje meg a korrektorral a helyi fedést, amennyiben az egyes helyeken szükséges.

  • Az Eucerin DermoPure fedőkorrektor nem csupán remekül elfedi a pattanásokat, de a szalicilsavnak köszönhetően magát a hibát is segít megelőzni.
  • Sokáig tartó hatást szeretne? Úgy érdemes a Vichy Dermablend SOS Cover Stick mellett döntenie, mivel akár 16 órán át megmarad az arcbőrön, ráadásul SPF 25 védőfaktort is tartalmaz.
  • Az Yves Saint Laurent Encre de Peau All Hours Concealer többfunkciós korrektor egyetlen mozdulattal elfedi a hibákat. Nem mitesszerképző, és az egész napot kibírja. Nemcsak a pattanások, de a szem alatti karikák elfedésére is használható.
  • A luxus Lancôme Teint Idole Ultra Wear Camouflage korrektor magas fedést ad, mégis szinte nem is érzi az arcán. Nem folyik be a redőkbe és gondoskodik a teljesen természetes hatásról.

Tipp: Minél precízebben végzi a sminkelést és a korrigálást, annál szebb sminket varázsol magának. Ezeket a termékeket mindig kis mennyiségben vigye fel, majd nyomkodja az arcbőrbe. Ne csak úgy elkenje az ecsettel.

Hogyan fixálható a smink a problémás arcbőrön

Mielőtt letenné a kozmetikai tükröt, ne feledkezzen meg a smink fixálásáról és mattításáról sem. A mattítást ugyanakkor ne vigye túlzásba, hanem inkább főleg az ún. T-zónára, azaz a homlokra, állra, orra és az orr környékére koncentráljon. A Clinique Stay Matte kompakt mattító púdert bárhová magával tudja vinni, így napközben bármikor átpúderezheti az arcát.

Ne adja fel a pattanások elleni harcot

Lehet, hogy hihetetlen, de mindig létezik egy mód az arcbőr hibáinak leküzdésére. Ne féljen szakértőhöz, vagyis kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni. Ne vigye túlzásba a különböző termékekkel és márkákkal történő kísérletezést, mert árthat vele az arcának. Legyen inkább minimalista. Vértezze fel magát türelemmel, hiszen az eredmény nem jelentkezik azonnal.

Tipp: Ha a termékek és a kezelések nem segítenek, fordítson figyelmet a táplálkozásra. Csodálkozni fog, hogy milyen sok olyan élelmiszer van, ami nem tesz jót az arcbőrnek. Próbálja meg például elhagyni a cukrot.

Van saját bevált tippje a pattanások elfedésére? Írja meg nekünk a hozzászólásában és ossza meg velünk.