Hat alapvető tévhit a napozásról! Hogyan napozzunk helyesen?

Nyári bőrápolás, fényvédelem

Sokan tisztában vagyunk már azzal, hogy a napfény okolható a korai ráncokért és az arcbőrön megjelenő sötét foltokért. Azonban még mindig számtalan tévhit és féligazság kering a napsugarak elleni védekezés témájában. Ezért jó, ha tisztába tesszük a helyes napozás és arcbőrvédelem kérdését.

Miért védekezzen még akkor is, ha nem szereti?

A napsugarak a D-vitamin segítségével „feltöltenek“ minket, azonban a hosszabb idejű kitettség kellemetlen hatásokkal jár. A napégésen kívül ez nemcsak a ráncok magasabb számában és az egyenetlen elszíneződésben nyilvánulhat meg, de sajnos megnöveli a bőrrák, a melanoma veszélyét is. Így a nőknek is van még mit javítaniuk az egészséges napozáson. Kezdjük, mondjuk azzal, hogy átvesszük a hat elsődleges, napozással kapcsolatos tévhitet.

1. Elég reggel bekennem magam.

Amennyiben már beszerezte magának a védelmet biztosító, minőségi ápolókrémet, és azt rendszeresen használja is a reggeli sminkelés előtt, úgy ez egy dicséretes szokás! Csakhogy ez nem fogja egész nap megvédeni. Az SPF pajzs 2 óra után már csökken. Azonban Ön mégiscsak arra törekszik, hogy a lehető legjobban lebarnuljon, így rendszeresen fel kell frissítenie a védelmet. Használja napközben a Piz Buin Instant Glow spray-t, amelyet könnyű textúrája és élénkítő hatása miatt mi nagyon megkedveltünk.

2. Nem kell védőkrémet használnom, mert SPF-es az alapozóm.

A legtöbb szokásos alapozó SPF 15 vagy 20 faktoros. Azonban, ha meg akarja védeni finom arcbőrét és el akarja kerülni az idő előtti öregedését, úgy a bőrgyógyászok szerint legalább SPF 30 védőfaktort kell alkalmaznia. Ez a védelmi fokozat lehetővé teszi a biztonságosabb lebarnulást. Napvédő készítmények használata mellett se feledkezzen meg a napozás időtartamának kérdéséről. Azok csak mérséklik a napsugarak káros hatását, így nem célszerű két óránál hosszabban napoznia.

3. A sötét pigmentes bőr könnyen lebarnul, így azt nem kell védeni.

Világos és szeplős arcbőr esetén valóban nagyobb a melanoma veszélye. Azonban sötétebb fototípus esetén is megjelenhet. Lehet, hogy hosszabb idejű napozáskor nem mutatja a leégés jeleit, de a melanoma veszélye mégis ugyanúgy fennáll. Tehát, a szabály rendkívül egyszerű, még természetesen sötétebb bőr esetén is védekezni kell! Nem kell a legmagasabb SPF faktort használnia, megteszi az SPF 30 is, így mindenképpen csomagolja be a nyaralásra a Bioderma Photoderm Bronz Oil száraz olaj spray-t.

4. Borús időben nem kell magunkat bekenni.

Az a káros UV sugárzás, amely árthat a bőrnek, a felhők fátylán is áthatol. Főleg azt a tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a sugarak nem melegítenek, így a hűvös idő nem jelenti azt, hogy védve van. A károsodás árnyékban, valamint borús és szeles napokon is bekövetkezhet.

5. Az alapozó lebarnulás megvéd a leégéstől.

A 90-es években szárnyra kapott tévhit azt állítja, hogy ha valaki a tengerparti nyaralás előtt szerez egy alap barnaságot, a tengernél már nem fog leégni. Ez egy hamis állítás, és ez sem vezet gyors lebarnuláshoz. De akkor hogy barnuljunk le? Nem kell kétségbe esnie, mert védőfaktoron keresztül is megszerezhető a szexi bronz barnaság. Használja az egyenletesen elkenhető La Roche-Posay Anthelios XL tápláló olajat.

6. A bőrégés csak kipirosodás, ami elmúlik.

A kipirosodás valóban elmúlik, de azok a károsodások, melyek mélyen a bőrben keletkeztek, akár évekkel később is megkeseríthetik ráncok, pigmentáció megváltozása, pikkelyes arcbőr formájában az életét. Hogyan lehet a legjobban lebarnulni és elkerülni a károsodást? Legyen mindig a táskájában a praktikus kiszerelésű Vichy Idéal Soleil SPF 50 ultra könnyű arc- és testápoló krém.

Hogyan kell a napozókrémet használni?

Legtöbben lemondunk az SPF napi használatáról, mert helytelenül megválasztott krém esetén gyakran előfordul, hogy fehér foltok maradnak utána az arcon, és az eltömődött pórusok is megjelennek. Azonban ne adja fel! Csak rá kell találnia az igazira! Ezért normál és száraz arcbőr esetén olyan olajos konzisztencia mellett döntsön, amely nem hagy fehér bevonatot. Amennyiben gondjai vannak a fényesedő arca és a fokozott faggyúképződés miatt, úgy Önnek egyértelműen az Avène Cleanance Solaire SPF 50 jelenti a legjobb választást, mivel mattítva és védve ápolja a pattanásra hajlamos arcbőrt.

A napocska nem szeret bújócskázni

Vannak a testnek olyan helyei, amelyekről általában megfeledkezünk, amikor védőkrémmel kenjük be magunkat. A helyes napozás magában foglalja a választékok, a fülcimpa és a kézfej védelmét is. Ez utóbbi különösen meghálálja az alapos ápolást, mert előrehaladott korban is megmarad fiatalos megjelenése. Ha nem védi a kézfej bőrét, úgy pigmentfoltok jelennek meg rajta, így nagyon gyorsan megöregszik a kéz.

Mit tehetünk a gyerekek és a férfiak napozásáért?

Életünk párja általában nem nagyon szereti kenegetni magát, a gyerekekről már nem is beszélve. Próbálja meg kellemessé tenni számukra a napvédelmet! Az SPF 50+ Bioderma Photoderm KID Lotion egy gyerekeknek való, különleges „hupikék“ színű napozótej. A férfiaknak pedig a Vichy Capital Soleil Beach Protect SPF 50+ többfunkciós spray-t ajánljuk, mivel nem hagy zsíros filmet a bőrön, könnyen és gyorsan aplikálható, ráadásul az izzadsággal és a vízzel szemben is ellenálló.

Amikor a napocska megkérdezi, hogy készen áll-e már, egy teljes védőhadsereg sorakozik majd fel az Ön és a családja védelmére. Élvezze ki az első nyári napokat!