Hajhullás

hajhullás

A hajhullás olyan jelenség, amelytől nem kell kétségbe esnie. Tanulja meg felismerni a probléma okát és válassza ki azt a megfelelő eljárást, amelytől a haja ismét dússá és széppé válik. Vessünk közelebbi pillantást ennek az összetett problémának az okaira!

A hajhullás leggyakoribb okai

  • Hormonális egyensúly megbomlása (ide tartozik a szülés utáni hajhullás is)
  • Genetikai hajlam
  • Évszakváltozás
  • Stressz
  • Kiegyensúlyozatlan táplálkozás

Szülés és hajhullás

A hajhullás egyik gyakori oka a hormonális egyensúly megbomlása, ami a nőknél a terhesség időtartama alatt, a szülés után, illetve a változó kort követően jelenik meg, mivel ilyenkor jelentősen csökken az ösztrogén hormonszintje. Azonban jelentős testsúly-ingadozás esetén is megjelenhet. Nem kell tőle pánikba esnie, ugyanis azok a hajszálak hullanak ki, amelyek már túlvannak a növekedési fázison.  Ez a jelenség teljesen természetes és szerencsére csak átmeneti.

Stressz, évszakváltozás, kiegyensúlyozatlan táplálkozás

A hajhullást az okozza, hogy a hajtüszők nem tudnak megfelelően rögzülni a sérült fejbőrön. Ezt a problémát sok minden okozhatja. Leggyakrabban a stresszről van szó, ami sajnos manapság elkerülhetetlen. Meg kell tehát tanulnunk együtt élni vele úgy, hogy az sem a lelkünknek, sem a testünknek ne ártson. A stressz elleni harc leghatékonyabb eszköze a relaxálás, a mozgás és a minőségi étkezés helyes kombinációja. Egyébként az egészségtelen táplálkozás már önmagában is hajhulláshoz vezethet. A haj, akárcsak a test, fehérjében gazdag étrendet kíván. A fejbőr jó állapota cink, B-vitamin, vagy szilícium bevitelével támogatható. A szezonális hajhullás általában tavasszal és ősszel jelenik meg és rendszerint körülbelül hat hétig tart.  Ebben az esetben nem szabad megfeledkezni arról, hogy a haj sűrűsége fokozatosan helyreáll. 

hajápolás

Ápolja a haját

A hajhullás megelőzésének első lépése a fejbőr ápolásával kezdődik. Akkor erősebb a hajhullás, amikor a hajszálak nem megfelelően „rögzülnek” a fejbőrben. A hajhullás elleni kezelés alapját a magas hatóanyag tartalmú intenzív hajkúra jelenti, ami általában három hétig tart. Hajhullás elleni kúraként a Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 használatát tudjuk javasolni, amely többek között erősíti hajhagymák rögzülését a fejbőrben, ugyanakkor kíméli az érzékeny bőrt. Női és férfi változatban kapható.

hajhullás elleni kúra

Mivel a legyengült hajnak ápolásra van szüksége, minden esetben a teljes átfogó termékcsalád alkalmazása javasolt, amely a gyökerektől kezdve ápolja és erőssé teszi a hajat. Ez sampont, kondicionálót vagy pakolást jelent, melyek védelmet nyújtanak a mindennapos terhelés során. Természetesen szilikon- és szulfátmentes termékeknek kell lenniük, hogy ne terheljék feleslegesen a fejbőrt. Próbálja a Vichy Dercos Energising erősítő sampont, amely megőrzi a hajgyökerek szöveteinek nedvességét és rugalmasságát. További mindennapi használatra alkalmas samponként például a Ducray Anaphase, a kínafa kivonatot tartalmazó Klorane Quinine vagy a La Roche-Posay Kerium termékeket javasoljuk, melyek nemcsak táplálják a hajhagymákat, de megelőzik a mikrogyulladások kialakulását is.

hajápolási termékek

Bánjon kíméletesen a hajával. Legyen óvatos a túlságosan forró levegővel történő hajszárítással, a hajfestéssel és a hajának összefonásával. Igaz, hogy ezek a tevékenységek nincsenek közvetlen hatással a hajhullásra, de töredezetté és törékennyé tehetik a haját. A hajnövekedés támogatásának egyik útja lehet a fejbőr masszírozása is. Ne hagyja ki ezt a kellemes eljárást, és ne csak a fodrásznál szánjon rá időt, hanem a fürdőszobában is. A haja értékelni fogja ezt a gondoskodást és ön újra büszke lehet majd a káprázatos hajkoronájára!