Göndör haj – hogyan kezelhető?

Minden nő álma a göndör haj. Természetesen általában akinek göndör a haja, egyeneset szeretne és akinek egyenes az pedig göndör fürtökről álmodik. A göndör hajnál duplán érvényes, hogy semmi sincs ingyen, mindennek megvan az ára. A szép hullámos haj alapos gondolkodást igényel és nagyon nehéz a kezelhetősége, főként a kívánt frizura elkészítése. Párás környezetben pedig kezelhetetlenné vállik. Ezért fogadjon el tőlünk pár tanácsot a göndör haj könnyebb kezelhetősége érdekében.

Göndör haj – hogyan kezelhető?


Általában a göndör haj törékeny, hajlamos a kiszáradásra és természetes fénye elvesztésére. Kiszáradásra főleg a nagyon göndör hajnál kerül sor, amely a nem elegendő hajzsír termelésnek köszönhető, továbbá okozója lehet még, hogy a hajzsír nehezebben vonja be a göndör hajszálakat és ezért nem tudja védeni a hajszálakat a gyökerektől a végekig. Gyakran probléma a kezelhetetlen göndör hajat akaratunk szerint formázni, főleg párás környezetben. Az intenzív kémiai hajfestés mélyen károsíthatja a göndör hajszálakat. Kerülje a melírezést is és válasszon kímélőbb módszert haja színezésére, amely nem károsítja annyira a haj szerkezetét. Ügyeljünk arra is, hogy ne vigyük túlzásba a hajfestést, mert egy hajfestés után hullámos hajunk könnyen legyengül és hajszálaink sebezhetőbbé válnak.

Göndör és hullámos haj frizurái

Több féle göndör illetve hullámos hajtípus létezik – a finomabb, kissebb hullámoktól, amelyeket könyebb kiegyenesíteni illetve formázni, az erősebben göndörödő hajig, amely már nehezebben kezelhető, egészen az afro frizurákig - a leginetenzívebben göndörödő tincsekig bors magvak formájában. A megfelelő frizura a hullámos haj számára nagyon fontos. Ebben az esetben ajánljuk, hogy keresse fel egy szakember – fodrász segítségét és bízza magát az ő tudására, aki megigazítja frizuráját, hogy könyebben formázható legyen és hogy hajkoronája kiemelje tekintetét. Általában érvényes, hogy a könnyebb kezelhetőség és a hullámos haj megszelídítésére a rövidebbre nyírt frizurákkal ellentétben alkalmasabb a hosszabb haj, legalább vállig érő.

Az arc körüli fokozatosan vágott frizura sem megfelelő a göndör haj szempontjából, ajánlatos egyenlő hosszúságúra vágatni a hullámos hajat. A göndör haj ápolására a megfelelő kozmetikát fodrásza is ajánlhatja Önnek, amely segít a haj formáját megadni.

Hogyan göndörítsük hajunkat

Ha természetesen hullámos a haja, szárítsa meg haját diffúzorral. Sajons nem rendelkezik göndör tincsekkel és mégis göndör hajat szeretne? Használjon hajcsavarokat vagy hajsütővasat. Lényeges dolog a hajat a göndörítésre felkészíteni, „megpuhítani“ a hajszálakat. Használjon speciális sampont, maszkot vagy nem leöblítendő ápolást hullámos hajra.

Speciálisan a göndör tincsekre kifejleszetett termékek támogatják az egyenes haj rugalmasságát is. Ha egyenes hajra alkalmas kondícionálót használ, amely nehezebb tápláló összetevőket tartalmaz, a hullámokat nagyon nehezen sikerülne létrehoznia. Nem minőségi hajkozmetikumok használatával a természetesen göndör haj kiegyenesdhet és a végeredmény nem göndör és nem is egyenes haj, hanem károsult haj. Hajvasaló használata sem a legmegfelelőbb. Hogyan göndörítsük tehát természetesen egyenes hajunkat? Hajmosás és hajápolás után vigyünk fel hajunkra egy tápláló nem leöblítendő „hajgöndörítő“ krémet. Majd alkalmazzunk hajcsvarokat vagy sütővasat. A következő egészségesebb módszer, az éjjeli göndörítés, amelyhez speciális éjjeli hajcsavarok szükségesek. Befejezésként alkalmazzunk hajlakkot, hogy frizuránk tovább tartson.

A hullámos haj megfelelő mosása

A megfelelő mosás, ápolás és végső formázás – a leglényegesebb lépések az egészséges göndör hájért. Hogyan mossuk megfelelően hajunkat? Általában érvényes, hogy a vizes hajjal óvatosan kell bánni, mert ekkor a legtörékenyebb és könnyen károsodhat. Milyen sampont használjunk – rengeteg különbőző sampon létezik speciálisan göndör hajra. A samponnak hidratálnia kellene hajunkat és elegendő tápanyaggal kellene ellátnia.

Megfelelőek az olajtartalmú samponok is. A sampont gyengéden masszírozzuk fejbőrünkbe, hogy ezzel is serkentsük a hajzsír termelését. Hajunkat elég csak egyszer megmosni . Ideális hajunk szétfésülését vagy a mosás előttre időzíteni vagy hajunkra vigyunk fel elegendő mennyiségű kondícionálót vagy maszkot (nem ajánlatos spórolni e termékek összegén, minél minőségibb termékeket használunk, annál jobb ápolást nyújtanak) és széles fogú fésűvel gyengéden fésüljük szét. Ne próbáljuk hajunkat erővel, minden áron szétfésülni, mert ezzel még nagyobb károsodást okozhatunk.

A kondícionálót összekeverhetjük egy kevés hajolajjal is a még táplálóbb ápolás érdekében.

Hajunkat alaposan öblítsük le és gyengéden törölközővel szárítsuk meg. A nedves hajra vigyünk fel regeneráló készítményt, amelyet nem kell leöblíteni – előrehajolva masszírozzuk hajunkba. Ha több időnt szánt a hajmosásra, játszadozzon el hajtincseivel – az egyes tincseket tekerje ujjai köré – ezzel segít a természetesen hullámos hajnak felvenni formáját.

A nem leöblítendő készítményekkel könnyen rögzíthetjük hajunk hullámos tincseit. Ebben a fázisban már ne fésüljük hajunkat, mert a hullámok elveszítenék formájukat és a frizura lelapultan hatna. Ha elegendő idővel rendelkezünk, hagyjuk hajunkat természetes módon megszáradni, ellenkező esetben szárítsuk meg hajunkat hajszárítóval vagy jobb esetben diffúzorral. Hajunkat fejjel lefelé szárítsuk, ezáltal megnövelhetjük térfogatukat – ha diffúzort használunk, hajunk egy részét lógassuk bele a diffúzor tárcsájába, majd a diffúzort helyezzük fejünkhez és szárítsuk meg hajunkat. Hajszárító esetén hajunk egy részét kezünkbe véve, fejünkhez helyezve szárítsuk meg. Semmiképpen sem szárítsuk hajunkat szabadon szállva, mivel ezáltal kiegyenesedhetnek göndör fürtjeink és a frizura veszíthet a térfogatán.

A végső stylinggel a göndörséget még jobban kiemelheti , de ebben az esetben is igaz, hogy mindenből megárt a sok, főként ha lágy hajjal rendelkezik – a styling készítmények leterhelhetik haját és a hullámos haj elveszítheti térfogatát. Minden hajtípusnak megvan a maga szépsége, ezért ne féljünk kipróbálni különböző termékeket frizuránk elkészítésére, például hajgyantákat, hajpasztákat, hajhabokat, hajzseléket, stb. Számos termék létezik, amelyeket bármikor a nap folyamán használhatunk és amelyek segítségével életet lehelhetünk göndör fürtjeinkbe.

Tippek a megfelelő gondoskodásért

Hajának több rugalmasságot és hidratáltságot biztosítanak a Goldwell márka samponjai. A speciálisan kifejlesztett Curl System bambusz kivonatot tartalmaz a láthatóan egészségesebb hajért, visszaadja hajának természetes fényét, rugalmasságát és dús hatását.

Az Instant Microfluid Technology meggyorsítja a hatóanyagok egyenletes eloszlását a hajszálakban.
Minőségi hajkozmetikumokat kínál göndör és hullámos hajra a Kérastase márka is. Termékeik hosszútávon védik haját a hőkárosodástól, visszaadják fürtjeinek a dús hatást és természetes fényüket a hajgyökerektől a hajvégekig. A Nutri-Huile komplex pálmaolajat tartalmaz, amely a kation polimerekkel kiegészítve visszaadja a haj rugalmasságát és lágyságát. A Curl-Protect technológia segít megtartani a tápláló anyagokat a hajszálakban. Gyengéd gondoskodást nyújtanak tincseinek a L´Oréal Professionnel termékei is.

Ha szeretné nap közben is kiemelni göndör haja szépségét, akkor tartson mindig kéznél spray-t a göndör hajra.