Bőrápolás télen

A téli fagyos napokban szüksége van a bőrünknek védelemre, tápanyagokra és hidratálásra. Ebben az időszakban ugyanis a bőrünk szenved az alacsony hőmérséklettől és a fagyos levegőtől, mely kellemetlenül kiszáríthatja. Az arcbőrünk ilyenkor még inkább hajlamos vörösödésre, viszketésre és hámlásra. A téli időszakban lelassul a bőr metabolizmusa is. Amikor a kinti fagyos hőmérsékletről bejövünk a meleg szobába, akkor a bőr vérrel töltődik fel, mely az apró hajszálerek elpattanásához vezethet. Tehát hogyan ápoljuk télen a bőrünket, és hogyan kerülhetjük el a fagy ezen kellemetlen hatását?

Védje és hidratálja a bőrét

A közkedvelt könnyű krém sajnos télen nem elég. Ilyenkor a bőrt ajánlatos zsíros és sűrű krémmel jól bekrémezni, mely megvédi az érzékeny bőrt a fagyos széltől. A téli időszakra már kaphatóak kifejezetten téli krémek (pl. La Roche-Posay vagy Bioderma márka Cold Cream termékei), melyek védőpajzsként működnek a faggyal szemben. Amennyiben szeretné, hogy a bőre jó állapotban és élénk legyen, valamint egészségesnek hasson, akkor a mindennapos ápolás mellé még használjon heti egyszer hidratáló tápláló maszkot is, mely tökéletesen regenerálja a bőrt. Szintén nem szabad elhanyagolnunk az alapos bőrtisztítást sem, de az alkohol tartalmú arclemosó víz helyett használjunk inkább hipoallergén arclemosó tejet. Hisz az alkohol télen kellemetlenül irritálhatja vagy kiszáríthatja a bőrt.

Make-up télen?

Azon gondolkodik, hogy jó -e make-up használata télen? Természetesen! Manapság a make-up -oknak hidratáló és tápláló hatásai vannak, melyek a védő téli krém hatásait is sokszorozzák. Télen inkább a folyékony make-up -okat vagy a színezett krémeket használja, kerülje el a púdereket, melyek általában szárítják a bőrt.

arcbőr száj kéz hideg hegyek

Ne feledkezzen el az ajkairól sem!

A fagyos napokon ne feledkezzen meg a szájápolásról sem. Az ajkak érzékeny bőre ugyanis fájdalmasan berepedezhet. Feleslegesen ne nyálazza a száját, hisz ezzel csak hozzásegíti a kiszáradásához és a berepedezéséhez. A rúzs sem nyújt megfelelő védelmet a fagyos idővel szemben! Ezért mielőtt kimenne a hidegbe használjon inkább speciális szájbalzsamot, mely tökéletesen hidratálja az ajkakat.

Krémezze a kezét

Mindig gondoljon arra, hogy minden bőrfelületet védenie kell, mely ki van téve a hidegnek. Ezért a kezünkre is gondolnunk kell! Bár általában kesztyűt viselünk, de előfordulhat, hogy egy rövid időre levesszük kint a kesztyűt és a bőrünket azonnal elkezdi szárítani a hideg levegő. Használjon a kezeire rendszeresen hidratáló krémet, mely csökkenti a repedezés lehetőségét a bőrén és a körmein. Nagyszerű kézkrémeket kínál a Neutrogena vagy a Mixa márka.

uva zima

Mit vigyünk magukkal a hegyekbe?

Amennyiben a hegyekben tölti a téli szabadságát, akkor ne felejtsen el magával vinni magas védőfaktorú napozó termékeket. Az alacsony hőmérséklet és az éles napsugarak kombinációja ugyanis a legyengült bőrt megégethetik ugyanúgy, mintha a tengerparton feküdne. Használjon az arcára pl. Piz Buin Mountain napozó krémet vagy esetleg Altermed Panthenol Winter terméket.

Belülről is ápolja a bőrét!

Télen fontos belülről is törődni a bőrünkkel. A leggyakoribb hiba, hogy télen nem tartjuk be a szükséges folyadékmennyiség bevitelét. Egyszerűen azért, mert nem vagyunk szomjasak. Viszont, amennyiben kevés folyadékot iszunk, a bőrünk száraz és egészségtelennek tűnik. Ideális ezért vizet vagy teát fogyasztanunk. Például a kávé, grog vagy a forralt bor kiszárítja a szervezetünket. A téli napokban pótolja a fontos vitaminokat is a szervezetébe, legyen változatos az étrendje, és ne felejtsen el gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.