Az izzadásgátlók tesztje: ismerje meg a leghatékonyabbakat!

Izzadásgátlók tesztje

Az izzadás egy természetes folyamat, aminek köszönhetően a test megfelelően tudja szabályozni a hőmérsékletét és megszabadul a káros anyagoktól. Azonban ha túlzottan verejtékezik, és nem akarja a környezetét kellemetlen helyzetbe hozni, foglalkoznia kell vele. Van pár ötletünk a hónalj izzadásának elkerülésére és a legjobb izzadásgátló kiválasztására. Veronika, a tartalommenedzserünk, letesztelte Önnek a leghatékonyabbakat.

8 hatásos tanács az izzadás korlátozására

Az izzadság és a kellemetlen szag is nagyon könnyen és hatékonyan leküzdhető. Rendkívül erős izzadás (hiperhidrózis) esetén azonban érdemes inkább orvoshoz fordulnia.

 • Ügyeljen a rendszeres higiénére – azokat a helyeket, melyek a leginkább izzadnak, napjában akár többször is mossa meg.
 • A sima hónalj előnyösebb – ugyanis az izzadság önmagától nem bűzös, hiszen azt azok a gyorsan szaporodó baktériumok okozzák, melyek a nedves és meleg helyeken, valamint a szőrszálakon tanyáznak.
 • Kerülje a szintetikus anyagokat – a nem lélegző szintetikus anyagokból készülő, túl szoros ruházat csak még tovább rontja az izzadást.
 • Öltözzön át – a szag csak intenzívebbé válik, ha több napig hordja ugyanazt a ruhát.
 • Kerülje a stresszt – az olyan helyzetek, amelyekben nem érzi jól magát, beindíthatják az izzadást.
 • Figyeljen oda az egyes élelmiszerekre – a szag erőteljességét például a hagyma vagy a fokhagyma, valamint a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás is befolyásolhatja.
 • Tartózkodjon a zsíros ételektől, ne egye túl magát – amennyiben gyomrának gondot okoz az élelmiszerek megemésztése, a test a bőr nedvedzésével reagálhat.
 • Ne feledkezzen meg az izzadásgátlókról és a dezodorokról – a hónalj izzadására a lehető leghatékonyabb megoldás a minőségi speciális kozmetikumok használata.

Izzadásgátló vagy dezodor

Míg az izzadásgátló az izzadást segít megelőzni, a dezodor csupán elfedi a már kialakult kellemetlen szagot. A leghatékonyabb izzadásgátlók az alumíniumsóknak köszönhetik hatékonyságukat, mivel azok részlegesen blokkolják a verejtékmirigyek csatornáit, ezzel csökkentve a kiválasztott izzadság mennyiségét. A felesleges víz nem halmozódik fel a testben, hanem a vizelettel eltávozik vagy a test más helyein elpárolog.

Ezért az izzadásgátlót rögtön a reggeli tisztálkodás után célszerű használni, a dezodort pedig a napközbeni, szükség szerinti felfrissítésre (illatosításra). Mindkét készítményt beszerezheti spray, roll-on, folyékony púder, szilárd, illetve géles stift formájában is, attól függően, hogy melyik felhordási módot részesíti előnyben. Az izzadásgátló dezodor kombinált változata mindkét előnyt egyetlen készítményben egyesíti.

A mi izzadásgátló tesztünk: megvan a győztes!

 • 1. Eucerin Deo izzadásgátló túlzott izzadás ellen
  Mivel túlzott izzadás elleni termékről van szó, rögtön egy becsületes edzéssel próbáltam ki a konditeremben. A textúrája közvetlenül felvitel után egy kicsit ragadósabb, de a ragacsos érzés az izzadásgátló megszáradása után azonnal megszűnik. A bőröm nem reagált rá, és edzés közben sem vettem észre foltot a ruhámon. Nyugodtan állíthatom, hogy az izzadás és a szag elleni hatékonysága kiváló, annak ellenére, hogy edzés és tusolás után megint fel kell hordani.
 • 2. Biotherm Deo Pure szilárd izzadásgátló érzékeny bőrre
  Nem nagyon rajongok a szilárd izzadásgátlókért, mert felvitelkor a részecskéi néha a bőrön maradnak. A Biotherm viszont úgy látszik, hogy kivétel, mert semmilyen nyomot nem hagyott, és egészen kellemes volt a bőrnek. Felvitele után egy kicsit ragadósabb volt, mint mondjuk az izzadásgátló spray, de egész nap működött, ám estefelé már olyan érzésem volt, hogy újból fel kellene vinnem. Úgy vélem, hogy a szagok ellen valamivel jobban működik, mint az izzadás ellen.
 • 3. Borotalco Intensive golyós izzadásgátló
  Reggel, rögtön tusolás után felvittem az izzadásgátlót, és az csaknem egész nap kibírta, csak a délutáni órákban, edzés előtt kellett ismét felvinnem. Egész nap jól működött a munkahelyemen és az edzés alatt is, de szerintem a szagok ellen az Eucerin hatásosabb volt. Annak ellenére, hogy alapjában véve átment a vizsgán, és a bőrnek is kellemes volt, mégis inkább más izzadásgátlót választanék magamnak.
 • 4. Vichy Deodorant fehér és sárga foltok elleni izzadásgátló dezodor spray
  Nálam ez az izzadásgátló lett a verseny abszolút győztese. Könnyű, szinte nem is érzem a bőrömön. A spray semmilyen reakciót nem váltott ki, sőt inkább kellemesen hűsített. Az egész napot kibírta rajtam, így csak a konditeremben, edzés után használtam megint, amikor már nem volt képes meggátolni az izzadást, de ezt nem is vártam el tőle. A szagok ellen azonban egész idő alatt hatott, ráadásul a foltokkal sem volt problémám.