Az alapozó kor és arcbőrtípus szerinti megválasztása

Számtalan féle alapozó létezik. Különböző textúrákkal, fedési képességekkel és „tartósságokkal“ találkozhatunk. Tudja, hogy melyik illik a korához és az arcbőrtípusához?

Az „Alapozó kézikönyv“ első részében már megmutattuk, hogy az alapozó legmegfelelőbb színárnyalatának kiválasztásához hogyan állapíthatja meg az arcbőre színárnyalatát és színtónusát. Most már csak azt kell tisztáznia, hogy a korához és az arcbőrtípusához milyen fajtájú (illetve textúrájú) és milyen fedést adó alapozó a legideálisabb!

alapozó

Általánosságban érvényes, hogy minél fiatalabb valaki, annál könnyebb konzisztenciára és alacsonyabb fedési képességre van szüksége. A 20+ korosztály határán és problémamentes arcbőr esetén akár egy jó BB krém vagy könnyű hidratáló alapozó is megfelelő lehet, ám főleg nyári időszakban jó, ha SPF faktor is van benne.

Ugyanakkor az évek számának növekedésével olyan alapozókat keressen, melyek „anti-wrinkles“, „youth“ vagy „lifting“ jelzéssel vannak ellátva, mert akkor biztos lehet abban, hogy az alapozó összetétele igazodik az érettebb bőr szükségleteihez, és a nélkül fog alkalmazkodni hozzá, hogy beleülne a ráncokba, vagy esetleg kiemelné azokat. Száraz bőrre a hidratáló, fáradtra az élénkítő alapozót válassza, a zsíros bőrt pedig a mattító hatású alapozó tudja remekül kordában tartani. És mi van akkor, ha pattanásos a bőre? Úgy sok pigmentre, azonban krémesen könnyű textúrára van szüksége, mert az nem tömíti el a pórusokat! Így hát melyik az az alapozó, amivel konkrétan örömet szerez a bőrének?

Folyékony vagy krémes alapozó száraz bőrre

Ez az egyik legelterjedtebb alapozó fajta, mely rendszerint kis tubusban vagy adagolóval ellátott üvegcsében kapható. Természetesen folyékony és könnyen szétkenhető. Gyakran olyan normál, illetve száraz bőrre javasolt, ami nagyra értékeli az alapozó hidratáló és élénkítő tulajdonságait. Ezekkel a tulajdonságokkal dicsekedhet például a Max Factor Miracle Match folyékony alapozó is, melynek közepesen erős a fedőképessége.

Ha ez esetleg túlságosan „közönségesnek“ tűnik önnek, tegyen egy próbát a folyékony alapozót tartalmazó szivaccsal. Például a Lancôme Teint Idole Ultra Cushion hidratáló alapozót a szivacs megnyomásával tudja aktiválni. Így az alapozó a felszínre kerül és egyszerűen felhordható. Könnyű textúrája ellenére is tartós hatást eredményez.

A krémes alapozó valamivel sűrűbb. Szintén normál és száraz bőrre való, amit hidratál, táplál és egységesít is. Mint például a glicerint és hialuronsavat tartalmazó La Roche-Posay Toleriane Teint.

Alapozó hab zsíros és kevert arcbőrre

Tapintásra rendkívül könnyű, selymes a textúrája, mégis meglepi majd, hogy mennyire elfedi a hibákat. Általában nagyon jól kezeli a kevert, zsíros vagy a kissé problémás bőrt, mivel szépen egységesíti a színtónusát, elfedi a hiányosságokat és matt hatást eredményez. Zsíros bőrre például a Dior Diorskin Forever Perfect Mousse kifejezetten kiváló, ráadásul még a pórusokat is összehúzza!

alapozók

Kompakt alapozó érzékeny és szinte minden arcbőrre

A kompakt alapozó, amit rögtön két formában is megtalálhat, még a legkisebb retikülben is elfér. A púderes alapozó, pl.: a Clarins Face Make-up Everlasting Compact Foundation, csaknem minden arcbőrtípusra megfelelő, egyedül a nagyon száraz bőrre nem ajánlott. Annak ellenére, hogy az említett Clarins hidratáló elemekkel gazdagított, púderes textúrája nem igazán kedvez a száraz bőrnek. Azonban a nyári hőségben mégis jól jöhet, mivel gond nélkül megoldja az egyre fényesedő arcbőr problémáját (és részben akár a púdert is helyettesíteni tudja). A krémes struktúrát az érzékeny bőrre való MAC Studio Tech alapozónál is megtapasztalhatja. Ez az alapozó olyan részecskékkel gazdagított, melyek szétszórják a fényt, élénkítik és finomítják az arc kontúrjait. Gazdagon pigmentált és valamennyi arcbőrtípushoz használható!

Pattanásra való alapozó stift

Az alapozó stiftek a kompakt alapozók különleges fajtájának tekinthetők. Ezek általában a legsűrűbb, legjobban pigmentált, legtovább tartó alapozók, melyek gyakran többfunkciósak is. Az alapozót és a korrektort egyesítik magukban, mivel csak az arc problémás helyeire kell felvinni őket. Kontúrozáskor is remekül lehet velük dolgozni. Tömörségük ellenére is selymesek, mattítanak és bársonyos hatást eredményeznek. Problémás arcbőrre akár a Maybelline Superstay Stick alapozót is kipróbálhatja!