A kókuszolaj hatásai és felhasználása a kozmetikában és a konyhában

Az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés a kókuszolaj és annak felhasználási módjai iránt. Egy kiváló minőségű és univerzális zsíradékról van szó, melyet használnak a kozmetikában és a konyhában is, valamint nem feletkezhetünk meg annak antibakteriális hatásairól sem. Az olaj csak 25 °C felett folyékony, egyébként szilárd. Többféle kiszerelésben készül, melyek lehetnek, de nem feltétlenül kókuszos illatúak. A megfelelően feldolgozott olaj minden gond nélkül eláll egy pár éven keresztül is.

kókuszolaj és felhasználása

Kókuszolaj arcra és hajra

A kókuszolaj kellemes aromájú és nem hagy hátra zsíros érzést, mely oly tipikus sok más zsiradékra. A kedvező tulajdonságainak köszönhetően készítenek belőle krémeket, arcmaszkokat, balzsamokat, sminkeket, hajápoló készítményeket és szappanokat is. A kozmetikai készítmények felhasználhatják a kókusz természetes aromáját, de az illatmentes finomított olaj is alapanyagként szolgálhat rengeteg termékhez.

A gyorsan beszívódó kókuszolaj hidratáló hatással van a bőrre. A hajra alkalmazott kókuszolaj megvédi azt a kiszáradástól, a töredezéstől és tündöklően fényessé teszi. A bio változatú kókuszolaj gyakran használatos a nappali bőrápolásban valamint a hajápolásban. Használható a hajra, mint hajmaszk, ebben az esetben rajta hagyjuk a hajon néhány órán át vagy akár egész éjszakán keresztül. Akár hozzá is keverhető a kókuszolaj az Ön kedvenc hajmaszkjához, vagy közvetlenül bekenheti vele a hajvégeket. Ebben az esetben viszont figyelnünk kell a használt olaj mennyiségére, hogy a haj ne tűnjön zsírosnak.

A kókuszolaj jótékony hatása kimutatható a töredezett vagy száraz körmök, a körömgyulladás és a kemény bőr kezelésénél is. Szintén nagy előszeretettel használják a masszázsoknál is, leginkább a hawaii és a thai masszázsokra.

Sok kozmetikai készítmény zsírban oldódó, így a kókuszolaj sminklemosóként is használható.

Kókuszolaj a napozásra

A kókuszolajat használhatjuk napozáshoz is, leginkább napozás utáni készítményként. Közvetlenül napozóolajként való használata vita tárgyát képezi, és nem tudjuk ajánlani otthoni napozó olaj használatához sem, mert nagyon nehéz meghatározni a készítmény faktorszámát.

 

Kókuszolaj

A kókuszolaj gyógyító hatásai

A kókuszolaj és annak egészségügyi hatásai már legendásak, amiért leginkább azok antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságai felelősek. Segít a pattanásokkal, a herpesszel, a gyulladásokkal, a hasmenéssel, a bőrgombával szemben, és részlegesen, mint izzadásgátló is használható. Jótékony hatással van a fogakra, mert segít megszabadítani a káros baktériumoktól. Csökkenti a foglepedék és a fogkő kialakulását, valamint az afták képződését.

Körülbelül a kókuszolaj felét laurinsav képezi, mely például az anyatejben is megtalálható, és ezt az anyagot szervezetünk nagyon jól képes felhasználni. Nem kis előnye az is, hogy az emberi szervezetben található jótékony baktériumok a laurinsav antibakteriális hatásainak ellenállnak.

Kókuszolaj mint szuperélelmiszer

Néhány szakember még a mai napig is a telített zsírsavak káros hatásairól szónokol, de a modern kutatások már bizonyították, hogy ezek az állítások nem felelnek meg az igazságnak. A kókuszolaj többnyire közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból tevődik össze, melyek nem rendelkeznek az egyes állati eredetű zsírok káros hatásaival. Ilyen zsiradékok nélkül a szervezetünk nem képes működni, mert a tápláláson kívül ezek biztosítják némely vitaminok és enzimek szállítását. A jótékony zsírok hosszabb ideig emésztődnek, de a cukrokkal ellentétben nem okoznak hirtelen kilengéseket a vércukorszintben, így nem vezetnek elhízáshoz. Több táplálkozási szakember szerint a kókuszolaj az egyik legkiválóbb zsír, mely használható a hideg- és a melegkonyhában is. Nem ég oda és megőrzi stabilitását 200 °C fölött is, ezért alkalmas a sütéshez is.

Bio, raw és szűz kókuszolaj

A kókuszpálmákat ültetvényeken termesztik, ellenőrzött valódi bio módszer alapján történő termesztés gyakorlatilag lehetetlen, de a pálmáknak nincs szükségük speciális műtrágyára vagy kémiai kezelésre. A bio kókuszolaj elnevezés kizárólag a termesztésre vonatkozik, nem lehet belőle következtetni a minőségére vagy a feldolgozás módjára.

A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (koprából - a kókuszdió kiszárított húsa) készített növényi olaj. Az olaj különböző megnevezése a sajtolás és a feldolgozás módjától függ. Egy liter jó minőségű kókuszolaj gyártásához, körülbelül 20 kg kókuszdióra van szükség.

A hidegen sajtolt olajat nevezik szűznek vagy raw –nak. A szűz vagy raw olaj megőrzi a kókusz illatát és ízét. A szűz kókuszolajat a konyhában is használják, valamint kiváló minőségű kozmetikai termékek készítéséhez.

További célokból készítik az illatától megszabadított hidegen sajtolt kókuszolajat. Az utolsó típus a finomított kókuszolaj, mely leginkább a sütéshez és a szappan gyártáshoz alkalmas. Egy kicsit nem helytálló a hidegen készítés kifejezés – ugyanis nem a sajtolásra vonatkozik, hanem a szárított vagy pirított korpa felhasználására. Sok olcsó olaj éppen így készül, és amennyiben nem tisztítják meg a többi anyagtól, akkor avasodásra hajlamos és rosszabbak a felhasználási tulajdonságai.

A kókuszolaj ára

Az igényesebb gyártása miatt a kókuszolaj sokkal drágább, mint a repce vagy a napraforgóolaj. A nagyobb árnak természetesen betudható az is, hogy egyre közkedveltebb, így a bio termékekért vagy a szűz olajért a finomított olaj többszörösét is fizethetjük. De persze nemcsak az ár határozza meg a minőséget, viszont a jó hírű gyártóknál rossz minőségű olajjal nem találkozhatunk. A kozmetikában kizárólag gondosan sajtolt és feldolgozott olajjal dolgoznak, mely sokáig megőrzi minőségét.

 

Eszter
christmast

Menu

hívjon minket 003642220141