A haj táplálása: hogyan használjuk a hajkondicionálót, a hajpakolást és a hajbalzsamot?

Hajápolási termékek használata

A hajkorona a hajszálak mélyre ható hidratálása nélkül soha nem lesz élettel teli és fényes. Ugyanis a kiszáradt hajszálak töredeznek, jobban zsírosodnak és összességében fáradtnak tűnnek. A kócos „madárfészek“ azonban gyakran az olyan, a haj táplálására szolgáló készítmények elégtelen és helytelen használatának következménye, mint a hajkondicionáló, a hajpakolás, a hajbalzsam és egyéb hajápoló termékek.

Nem elég csak megmosni

Tudta, hogy nem elég csak sampont használni? A sampon összetevői a haj megtisztítására, nem pedig a táplálásra szolgálnak. Vagyis kívülről mossák le a faggyút és a szennyeződéseket a hajról és távolítják el a hajformázók maradványait és az elhalt hámsejteket a fejbőrről. Ráadásul a bevizezéskor a hajszálak felszíne kissé meg is duzzad, így a vizes hajkorona sokkal érzékenyebb a mechanikus és a hőhatásokra.

Itt lépnek be a hajkondicionálók, hajpakolások és hajbalzsamok

Ahhoz, hogy ismét egészséges legyen a haja, a hajszálakat védő és szépítő anyagokkal kell táplálni. Egyedül így lesz a haja kellőképpen hidratált, erősebb, ellenállóbb és formázható.

Ne vesszen el a fogalmakban: extra hajtáplálás

 • Leöblítendő hajkondicionáló – Minden samponos hajmosás után célszerű alkalmazni. Összetevőivel kisimítja a hajszálakat és egy olyan képzeletbeli pajzsot hoz létre, amelynek köszönhetően rugalmasabb lesz a frizura. Gyakran tartalmaz kifésülést segítő összetevőt is. Ilyen például a hat értékes, hidegen sajtolt olajat tartalmazó Bumble and Bumble Hairdresser´s hajkondicionáló.
  A hajkondicionáló egészen a következő hajmosásig megőrzi a hajszálak természetes hidratáltságát, így a haja fényesebbé válik. Például a száraz és sérült haj ápolására szolgáló Framesi Morphosis Re-structure tengeri kollagénnel és gyöngyprotein által fénnyel „vonja be“ a hajszálakat, ezáltal maximális hatást garantál. Ugyanakkor az összes kondicionáló csak a hajszálak felszínén hat, ezért a mélyre ható tápláláshoz még intenzívebb ápolószerekre van szükség.
 • Nem leöblítendő hajkondicionáló – Hiba lenne azt gondolni, hogy a nem leöblítendő hajkondicionáló spray kiválthatja a klasszikus változatot. Talán inkább nem leöblítendő ápolószernek kellene nevezni, mivel az előző ápolást erősíti, így a hajápolás harmadik lépéseként alkalmazandó. A leöblítendő kondicionáló vagy hajmaszk után kell egyenletesen felvinni a nedves vagy a száraz hajra. Feladata, hogy extra ápolást adjon a hajnak, például, megvédje a hajszárítás közbeni hősokktól, az összetevői megelőzzék a kreppesedést, támogassák a hullámokat, esetleg hidratáljanak, ilyen például a Moroccanoil Hydration vagy a Schwarzkopf Professional BC Bonacure Hyaluronic Moisture Kick.
 • Hajbalzsam – Összetéveszti a hajkondicionálót a hajbalzsammal? Ez bizony hiba. Az előbbi sokkal könnyebb összetételű és a hajszálak felszínén hat, míg a hajbalzsam a hajszálak mélyére hatol és a konkrét problémákat (szárazságot, károsodást és hasonlókat) veszi célba.
 • Hajkúra vagy hajmaszk – A sérült és dehidratált hajkorona nem képes önmagától regenerálódni, így hajkúrákkal (hajmaszkokkal) kell neki segíteni. Ezeknek a hatóanyagai mélyebben hatolnak be a hajszálak szerkezetébe, mint a kondicionálóké és balzsamoké, és belülről regenerálják azokat. A hajmaszkot mindig a haj aktuális igényének megfelelően kell megválasztani.
  Nedvességhiány esetén olyan száraz és sérült hajra való hajkúrát válasszon, mint például a Goldwell Dualsenses Rich Repair, Alfaparf Milano Semi di Lino Reconstruction Reparative vagy a Wella Professionals Invigo Nutri-Enrich. Ugyanakkor a Kérastase Chronologiste Masque Intense Régénérant helyreállító hajmaszk a hajszálak korai öregedésének problémájára jelent megoldást, a szőke haj narancssárág tónusát pedig a Kérastase Blond Absolu Masque Cicaextreme mélyre hatóan regeneráló hatóanyagaival regulázza meg.
 • Hajolajok – A hajolajok az utóbbi évek egyik legnagyobb slágerei. Képesek mindössze pár cseppjükkel mélyre hatóan hidratálni, kisimítani, táplálni és ragyogóvá tenni a hajszálakat. Ráadásul az olajok képesek megakadályozni a haj statikussá válását, és megvédik a napsugaraktól is. Remekül alkalmazhatóak a hullámos, kreppesedő és nehezen kezelhető hajra is, mivel visszaadják a haj puhaságát és fényét.
 • Hajpakolások – A hajmaszkokhoz hasonlóan ezeknek is mélyre hatóan regeneráló a hatása, viszont általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek meleg hatására aktiválódnak. Ezért a készítmény felvitele után érdemes a hajat fóliával becsomagolni és még egy törülközővel is betekerni. A hajkúrákhoz hasonlóan, ezeket sem kell túl gyakran, azaz hetente egyszer is elég alkalmazni.

Gyönyörű és egészséges haj

Helyes alkalmazás

Hogyan kell használni a hajkondicionálót?

A készítmény felvitele előtt nyomkodja ki a hajából a vizet, ugyanis a túlságosan vizes hajkoronáról lefolyik a hajkondicionáló. Vigyen fel diónyi mennyiséget a hajtövektől kb. 2-3 cm távolságtól. Az ápoló egyenletes eloszlatása érdekében az ujjaival vagy széles fogú fésűvel célszerű óvatosan átfésülni a hajat (mivel a vizes haj fésüléskor sérülékenyebb), majd leöblíteni. A hatóidőt a csomagoláson mindig jelzik, és általában nem olyan hosszú. A hajkondicionáló gyakorlatilag azonnal hat, így a megadott idő túllépése nem javít az eredményen. Mivel az összetevői nem nehezítik el a hajat, mindennapi ápolásra is alkalmas.

Hogyan kell használni a hajbalzsamot?

A hajbalzsam textúrája gazdagabb, mint a hajkondicionálóé és a fejbőr táplálására is alkalmas. Viszont, hogy ne nehezítse el a hajkoronát, legfeljebb heti két alkalommal érdemes használni. Hatóideje általában 5 perc.

Hogyan kell használni a hajmaszkot?

A hajmaszk textúrája gazdagon krémes, a haj hosszára kell felvinni és a gyártó előírásának megfelelően több percig fent kell hagyni. A gyártó általában arra is felhívja a figyelmet, hogy kell-e utána még kondicionálót is használni. Néhány cég esetén ugyanis a hajmaszk összetétele csak táplálja, de nem zárja le a hajszálakat. Azonban ez nem minden esetben van így, ezért ne feledkezzen meg a használati útmutató áttanulmányozásáról. A hajmaszkok egyáltalán nem mindennapi használatra valók, gyakori használatuk ugyanúgy elnehezítheti a hajat, mint azt a balzsamnál említettük, és ellenkező hatást válthatnak ki.

Hogyan kell használni a hajolajat?

A hajolajok bármikor, ráadásul száraz és nedves hajra is használhatóak. A haj esetleges gyorsabb zsírosodásának elkerülése miatt csupán az alkalmazott mennyiségre kell ügyeli. Valóban egy pár csepp is elég belőlük. Finom szálú haj esetén a haj hosszára és a hajvégekre vigye fel, hullámos illetve erősen károsodott hajnál mindenütt végigmehet az ujjaival.

Mit érdemes megjegyezni?

 • A leöblítendő hajkondicionálót minden hajmosás után vigye fel.
 • A nem leöblítendő kondicionáló nem helyettesíti a leöblítendőt.
 • A hajbalzsam nem azonos a hajkondicionálóval, mélyebben hatol be a hajszálakba és konkrét problémákat céloz meg.
 • A hajmaszk regenerálja a hajszálak sérült belső szerkezetét, és legfeljebb hetente egyszer érdemes használni.
 • A hajolajból csak egy kis mennyiséget kell felvinni, egyébként túlságosan zsírossá teszi a hajat.
 • A hajpakolásnak melegre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse a hatását.

Milyen hajápolót szeret legjobban használni? Van saját kedvenc készítménye, vagy inkább kísérletezik? Felfedezett valamilyen must have darabot? Ossza meg velünk!