Ugrás a fő tartalomhoz

Vége a nyárnak! Mire vágyik a haja?

2022. szeptember 16.Notino
Tenger, frissítő fürdőzés tóban vagy medencében... Hegyi túrák, kerékpározás... Chill out! De amíg Ön élvezte a nyarat, addig a haja egy kicsit tönkre ment bele. Sokkal maradt adósa, és ideje kárpótolni egy jó adag figyelmességgel! Hogyan tápláljuk és erősítsük fel a hajat a nyár elteltével?

A nyár a haj számára küzdelem
Napsugárzás, tenger, klóros medencevíz... ezek mind igénybe veszik és kiszárítják a hajat. Sapka, kalap, kerékpáros sisak? A haj mechanikus sérülése garantált. Többet izzad, gyakrabban zuhanyozik és többször mos hajat is. De ha nem óvatos a hajmosással, akkor károsíthatja a fejbőr természetes mikrobiomját. És végezetül, ki gondol nyáron még a kiegyensúlyozott étkezésre is? Fagylaltok, koktélok, all-inclusive...Semmi, amiben lettek volna a hajtápláló vitaminok és ásványi anyagok is.

Levágatni, vagy küzdeni a szép hajért?
Fénytelen, fakó, kreppesedő, elgyengült, töredezett? Nem csoda, hogy fel akarja adni és rögtön bejelentkezne hajvágásra. És igen, néha ez a legbölcsebb döntés, amit hozhat. „Van olyan haj, ami nyár végére annyira sérült, hogy hiányzik a kutikula, a felső pikkelyes felület, amely a megfelelő ápolással lesimul és a haj szép fényes lesz. De ha hiányzik? Akkor nincs mit kisimítani, és egyetlen megoldás az olló!” – mondta Ivana Pokorná a Formositas Esztétikai Klinika munkatársa.

Aki nem vágatja le, az táplálja és gondozza!
Nem úgy néz ki, hogy fodrászra van szüksége és szeretné menteni a menthetőt? Akkor kezdjük azzal, hogy megkülönböztetünk hajápoló és fejbőrápoló kezeléseket. Mert ez minden esetben valami mást jelent. 

 1. A fejbőr belülről igényel táplálást
  „A fejbőr olyan, mint egy virágágyás, amelyből hajszálak nőnek ki. És ha szép hajat szeretnénk, akkor azt táplálni kell”- szögezte le Ivana Pokorná. Ezért a bevásárlókosárba kerüljön elsősorban zöldség, gyümölcs, savanyított tejtermékek, halak, diófélék, gabonafélék. Kiegyensúlyozott táplálkozás. Mert döntő szerepe van. Ha ebből semmit nem ad a testének, akkor az ásványi anyagokat a fejbőrtől vonja el, amely ezek gazdag forrása.

„A test ezeket kivonhatná a csontokból, ízületekből is, de ez életet veszélyeztetné. Ha viszont tápanyaghiány miatt kihullik a haj, az nem egy életveszélyes helyzet. És éppen ezért a hajhullás, amennyiben egyébként jó egészségnek örvend, azt jelzi, hogy javítani kell a táplálkozáson, és nem csak nyár végén” – figyelmeztet a szakértő. Segítenek az hajra való étrend-kiegészítők is. „Alapvető fontosságú a magnézium, a kalcium, a szelén, a cink, a szilícium, a biotin és az A-, B-, C-, D- és E-vitamin. Azt is el szoktuk felejteni, hogy egyes vitaminok zsírban oldódnak, mint az A, D, E, K, ezért felszívódásukat segítse omega-3 zsírsavakkal. Az omega-3 zsírsavak mellett ne feledkezzen meg az úgynevezett polifenolokról, amelyeket az olívaolaj tartalmaz a szükséges omega-9 zsírsavak mellett. Elég egy kanálnyi naponta. A polifenolok nagy mennyiségben előfordulnak a dióban, a bogyós gyümölcsökben és más gyümölcsök héjában” – sorolja Ivana Pokorná, ám a javulásra még a hibátlan táplálkozás és ápolás esetén is várni kell körülbelül két hónapot.

 1. A fejbőr megérdemli a külső ápolást is
  A fejbőr külső ápolásához tartozik a sampon! De ismerni kell a helyes használatát. „A sampon ugyanis soha nem a haj hosszára kell, és ez érvényes főleg a hosszú hajra, amelyet a napozás vagy a hajfestés is károsított. A sampon dolga, hogy megtisztítsa a fejbőrt és a hajtöveket a felhalmozódott faggyú, izzadság, só és szennyeződések lerakódásaitól. De ha a sérült és kiszáradt haj hosszára is bedörzsöli, akkor csak fokozza a károkat, mert a sampon ugye zsírtalanít” – magyarázza Ivana Pokorná. 
  MILYEN A HELYES HAJMOSÁS?
  • nedvesítse be a hajat a teljes hosszán
  • vigyen fel a hajtövekhez kis mennyiségű sampont a fejbőrre, majd gyengéden, de intenzíven masszírozza be az ujjbegyekkel (ne körömmel) 
  • ha a sampon nem habzik: vagy kevés, vagy megkötik a zsírok a fejbőrről
  • ha szeretné, hogy habozzon, öblítse le és ismételje meg az eljárást
  • a nedves hajat ne dörzsölje, csak óvatosan „nyomkodja ki“ a törülközőbe és tekerje be vele
 2. A hajszálak szeretik a hajpakolást és a kondicionálót

„A hajszálaknak elsősorban a mechanikus módon okozunk károkat – már azzal is, hogy rajtuk fekszik. Hátha még hajfestéket is használ és kiteszi őket napsugárzásnak. A mechanikus károsodás főleg a hosszú hajat terheli. Míg a rövid haj fiatal, a hosszú haj esetében öt-hat éves hajról van szó. És képzelje csak el, hogy ennyi idő alatt hogyan nézne ki mondjuk a kedvenc kötött pulóvere, ha mindennap mosná, festené...” – magyarázza Ivana Pokorná.

Ráadásul tévesen úgy hisszük, hogy a hajat még táplálhatjuk, miután már lenőtt. 

De a hajszál sejtosztódás terméke, egy elszarusodott fehérje, semmi sem áramlik át rajta. Ezért is van az, hogy a haj, a körömhöz hasonlóan nem fáj, amikor vágják.

Hajtípusnak megfelelő hajpakolás

Hogyan vigyük fel megfelelően a hajpakolást? A sampont követően válasszon a hajtípusának megfelelő hajpakolást. Ha tanácstalan, forduljon ezzel kapcsolatban fodrászához. „Nem igaz, hogy minél tovább hagyja rajta, annál jobb. Főleg az első néhány alkalmazáskor elég egy-két perc, majd növelheti, ha a haja megszokta. Ha a vékony szálú, sérült hajon 15 percig hagyja a pakolást, akkor túlterhelt lesz és lelapul. Ha megerősödik a haj, több tápanyagot is elbír” – mondja Ivana Pokorná. 

Hajszérumot, legyen szíves!
Most a változatosság kedvéért még egy dolgot tegyen meg a fejbőrért. Kényeztesse haját hajvízzel, vagy hajszérummal, amelyből további tápanyagokat vehetnek fel a hajszálak. Alkalmazza az útmutató alapján, és válasszon a fejbőr állapota alapján. Ismét tanácsod adhat a fodrász, vagy még inkább bőrgyógyász. 

Jól bevált hajszérumok

És végül kondicionáló. Öblítést nem igénylő!
Most már csak az utolsó lépés hiányzik. Bedolgozni a kondicionálót a haj hosszára. Lehetőleg öblítést nem igénylőt, hogy a hajban és a fejbőrön megmaradjanak az előző folyamatok nyomai. 

Melyik öblítést nem igénylő kondicionálókat érdemes kipróbálni?

A nyár elteltével mindezzel tartozik a hajának. És ha kitartóan gondoskodik róla, már előre gondoskodik arról, hogy a következő szezont haja jó minőségűen és egészségesen várja.

Olvasson tovább