Ugrás a fő tartalomhoz
Ön tud jól fogat mosni? A leggyakoribb hibák fogmosáskor
2023. 03. 13.Jana Uhlir
5 perces olvasás
A fogápolási segédeszközök az új skincare. A fogápolás talán nem olyan szórakoztató és szexi, mint egy új smink kipróbálása, de végső soron sokat tesz az egészségünkért és a szépségünkért (illetve a pénztárcánkért is). Mindenki tudja, hogy naponta kétszer fogat kell mosni – de ezzel koránt sincs vége a fogápolásnak. Szóval mi is van még hátra?

Hogyan kell helyesen fogat mosni

A fogmosás nem egy nagy tudomány, mégis követhetünk el közben hibákat. „A fogakat naponta kétszer, különösen este kell megtisztítani. Ehhez puha, egyenes sörtéjű fogkeféket használjon“ - javasolják egyöntetűen Lucie Rozsypalová és Štěpánka Reslová a Fog & Íny dentálhigiéniai rendelőből. Az Ön döntése, hogy hagyományos vagy elektromos fogkefét választ-e. 

De hogyan kell valóban alaposan megtisztítani a fogakat és nem csak „dörzsölgetni“? „A rendelőben megtanítjuk, hogy a fogkefével körkörös vagy vibrációs mozgást kell végezni. Ügyeljen rá, hogy valóban megtisztítsa a fog teljes felületét, lehetőleg úgy, hogy a fogkefe feje mindig elérjen az ínyig.“ tanácsolja a szakember. 

Mossa a fogát, a tévé megvárja

Biztosan Önnek is ismerős a helyzet: tévénézés, a másnapi dolgok előkészítése, közben megy fogmosás. De ez nem egy olyan szokás, amiért a fogorvos vagy a dentálhigiénikus megdicsérné. „Ilyenkor előfordulhat, hogy egyes helyeket kihagyunk, vagy nem elég alaposan tisztítunk meg. Az ínygyulladás és a szuvasodás gyorsan kialakul, ezért a fogmosásra oda kell figyelni“ - magyarázza Lucie Rozsypalová. Ha képesek vagyunk tudatosan és odafigyelve enni, aludni, vagy az erdőben sétálni, akkor a tudatos fogmosással is boldogulunk. 

És a fogmosás (szinte) magától megy

Probléma esetén…

Vajon követünk-e el más olyan hibát a fogaink ápolása során, ami árthat az egészségünknek, és sokkot okozhat a fogorvosnál való fizetéskor? „Sajnos még mindig találkozunk azzal a véleménnyel, hogy a fogínygyulladás vagy az ínysorvadás gyógyítható otthon, vény nélkül kapható készítményekkel is. De ez nem így működik“ - magyarázza a dentálhigiénikus. Ha fogínyvérzés, fogkőképződés, mozgó fogak vagy szájszag miatt aggódik, forduljon fogorvoshoz vagy dentálhigiénikushoz. De tényleg azonnal.

Keresse fel a fogorvost, ha az íny visszahúzódása miatt a fognyak szabadon marad és érzékeny. Ennek többféle oka is lehet, akár gyulladásos folyamatok is. Ezt a helyzetet otthon, saját erőből nem tudja megoldani.

Hogyan válasszunk fogköztisztító kefét

Másik gyakori hiba, hogy jóhiszeműen magunk választjuk ki a fogköztisztító kefe méretét. „Ha maga választ fogköztisztítót, előfordulhat, hogy nem a szükséges méretet választja“ - folytatja a szakember. „A túl kicsi fogköztisztító nem tisztítja ki megfelelően a fogak közti rést, a túl nagy viszont megsértheti az ínyt vagy a fogzománcot.“ A megfelelő fogköztisztító segédeszközök kiválasztásában is segít a dentálhigiénikus vagy a fogorvos. 

 „A szorosan álló fogaknál, különösen az elülső fogak esetében gyakran inkább a fogselyemhez nyúlunk. Ezzel szemben a fogköztisztító kefék esetében egy méret ritkán elegendő, gyakran többfélét is kell választani“ - mondja Štěpánka Reslová. Ő maga arra törekszik, hogy háromnál több méretet ne válasszon a páciensnek, nehogy elriassza a tisztítástól. 

Bűvölje el a környezetét tökéletes fogakkal és friss lehelettel

Intuitív tisztítás

„Úgy gondoljuk, hogy a fogközök tisztítása leginkább ösztönös dolog, és nem arról van szó, hogy ügyfeleink képes útmutatókat kapjanak tőlünk arról, hogy hol és melyik fogköztisztító segédeszközt kell használniuk" - mondja a dentálhigiéniai szakértő. Ezért mindig olyan fogköztisztító kefét igyekezzen használni, amelynél érzi, hogy behelyezése után valóban tisztítja a fogak szomszédos felületeit. Ha nem, akkor a kefe túl kicsi.

Előbb a szakember, azután az otthoni ápolás

Úgy döntött, hogy valóban elkezdi rendszeresen használni a fogköztisztító segédeszközöket, ahogyan azt minden alkalommal megígéri magának, amikor elhagyja a fogorvosi rendelőt? Először is kérjen időpontot egy dentálhigiénikushoz. A hatékony otthoni ápolás ugyanis csak akkor kezdődhet, ha a fogközöket megszabadították a fogkőtől és az olyan lerakódásoktól, amelyeket otthon nem tud eltávolítani. 

A dentálhigiénia nem egy kozmetikai beavatkozás, hanem gyógyászati folyamat.

Főként a fogkefékbe fektessen be

A fogak tökéletes megtisztítása a szakember szerint mindig a kézi munkáról, vagyis a fogkefe és a fogköztisztító használatáról szól. Minden egyéb csak kellemesebbé teheti ezt a folyamatot. A szájzuhany remek segítség lehet a hidak tisztításakor, vagy utolsó lépésként a fogközök megtisztítása után. Nem helyettesíti az alapvető eszközöket. 

szájvíz pedig egyfajta szájdezodor. „Segít, hogy kellemesen érezze magát, felfrissíti a leheletét. Bizonyos esetekben a fogorvos ajánlhat szájvizet a gyorsabb gyógyulás érdekében, de önmagukban ezeknek a segédeszközöknek nincs nagyobb jelentőségük. Inkább az alapvető tisztítási segédeszközökbe: a fogkefékbe és a fogköztisztítókba fektessen be“ - javasolja Lucie Rozsypalová.

Már tudja, hogyan tisztítsa meg helyesen a fogakat és a fogközöket? Próbálja meg a rendszeres esti rutin részévé tenni. Csak néhány plusz perc, és a fogai hálásak lesznek érte!

Olvasson tovább