Ugrás a fő tartalomhoz

Mi az SPF és hogyan védekezzünk a nap ellen?

2022. május 12.Notino
A bőr naptól való védelme manapság a bőrápolás alfája és omegája. Minél többet megtud az SPF-ről, annál könnyebben tud majd válogatni nem csak a napozókrémek közül. A bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a napvédő arckrém ma már mindennapos szükséglet.

Mindenki ismeri az „SPF“ rövidítést, de nem mindig vagyunk biztosak abban, hogyan válasszuk ki vagy használjuk a napvédő termékeket. Mi is az SPF tulajdonképpen? Mennyi napvédő krémet kell felvinnem az egész testre? Használjak SPF tartalmú krémet akkor is, ha már a sminkem is tartalmazza? Nézzük meg, mi az ami Önöket érdekelheti még az SPF-fel kapcsolatban. 

Mi az SPF jelentősége?

Az SPF rövidítés a Sun protection factor, azaz „fényvédő faktor“. Laikus nyelven szólva, ez egy olyan mutató, amely jelzi, hogy mennyi ideig lehet biztonságosan a napon tartózkodni. Ha tudja, hogy SPF-tartalmú krém nélkül 10 perc alatt le fog égni, szorozza meg ezt a számot a terméken feltüntetett SPF számával. Például: SPF 15-ös napozókrém esetében 15 szorozva 10-zel. 

Az eredmény 150 perc. Éppen ennyi ideig tart a védelem. A déli napsütés a nyári hónapokban a legerősebb, valamint figyelembe kell venni a felhőzetet és a használt krém mennyiségét is. Ne feledkezzen meg a napvédelemről a helyiségekben vagy az autóban az ablak mellett ülve. Talán hihetetlennek tűnik, de az UVA-sugárzás áthatol az üvegen is és bőröregedést okoz. 

Termékek

Mi a különbség az SPF 30 és az SPF 50 között?

A 10-es faktorszámú termék az UVB-sugárzás 90%-a ellen véd, a 30-as faktorszámú az UVB-sugárzás 97%-át, az 50-es faktorszámú termék pedig az UVB-sugárzás 98%-át szűri ki. Ezért a megfelelő termék kiválasztásakor vegye figyelembe bőre igényeit. Erősen pigmentált bőr esetén például biztonságosabb az SPF 50 használata. 

És még egy dolog: Az SPF 30 és 50 között nagy különbségek lehetnek a textúrát illetően, különösen a különböző márkák esetében. Ez elsősorban főleg az ásványi eredetűekre vonatkozik, amelyek általában nehezebbek. Vannak azonban olyan márkák, amelyek még ezzel a problémával is képesek technológiailag megbirkózni. 

Biztonságos napozás

A legújabb kutatások szerint a napvédő készítmények mindennapos használata garantálja a fiatalosabb látványú bőrt. A legfontosabb azt tudni, milyen a bőre, mire van szüksége és hogyan reagál. Általában mindenki tudja, hogy a bőre jól tűri-e a napfényt, vagy érzékeny és gyorsan kipirosodik. Ez a gyors bőrpír azt a pillanatot mutatja, amikor a bőre már segítségért kiált. 

Adjon bőrének időt. Magasabb fényvédő faktorral lassabban, de tartósabban lebarnul. Szerencsére már régen elmúltak azok az idők, amikor napvédő krém használata nélkül, és különösen hosszú időn keresztül kitettük magunkat a közvetlen napsütésnek, hogy „gyorsabban lebarnuljunk”. 

Érdemes megfontoltan napozni, megfelelő fényvédő faktorú krémet használni, és fokozatosan napoztatni a bőrt.

De valamikor régen nem tulajdonítottak ilyen jelentőséget a védelemnek és a bőrrák többé-kevésbé ismeretlen fogalom volt. A felelőtlen, védekezés nélküli napozás vezethet ehhez a ráktípushoz, amelynek előfordulása az utóbbi években a többszörösére nőtt. Az éves anyajegy-ellenőrzés ugyancsak fontos megelőző intézkedés lehet. 

Mi a melanin és milyen szerepet játszik?

A melanin a bőrben, a hajban, az íriszben és a retinában található pigment, amely védi a bőrt a fény okozta károsodástól, azaz az UV-sugárzástól. Szervezetünkben a képződését a zöld növények is támogatják, ezért nyáron ne habozzon salátákat, brokkolit és zöld zöldségitalokat beiktatni az étrendjébe. 

Termékek

A legeslegelső napozókrém? Irány a gleccser!

Az SPF-hatást egy fiatal svájci vegyész fejlesztette ki. 1938-ban a hegyekben leégett a napon, majd ennek a kellemetlenségnek a hatására elhatározta, hogy kitalál egy nap elleni védőkrémet. 1944-ben egy kollégája egy vazelinfajtát használt a katonák bőrén, mint fizikai védőréteget a nap ellen. Így hát összedugták a fejüket, és kikeverték az első védőkrémet. Vazelin, kakaóvaj és kókuszolaj kombinálásával hozták létre és a „Gletcher Creme” – azaz gleccserkrém nevet kapta. 

Hogyan csoportosítjuk az UV-szűrőket?

  • UVA – az „A“ az „aging“, vagyis az öregedés rövidítése. Bőröregedést, pigmentációt és napallergiát okoz. Akkor is hat, amikor nem látjuk a napot a felhősödéstől.
  • UVB – a „B“ a „burning“, azaz a leégés rövidítése. Felelős a bőr leégéséért és barnulásáért.

A hagyományos UV-szűrők mellett egyes márkák olyan újabb összetevőket is kínálnak, amelyek fokozzák a nap elleni védelem szintjét. A jelenlegi fényvédő arckrémek olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, mint a niacinamid, vitaminok vagy hialuronsav. A gyártók tisztában vannak azzal, hogy a védőkrémek a mindennapos bőrápolási rutin részévé válnak. 

Hogyan hat a nap a bőrre?

Az egyik következménye a bőröregedés. A kollagén- és az elasztinrostok elveszítik a rugalmasságukat. Megereszkednek és a bőr idősebbnek tűnik. A napallergia a másik kellemetlen következmény. Viszkető kiütések, bőrpír vagy akár leégés, amelyekkel már sokan találkoztunk. Nehezebb a megoldás a pigmentációra, amely szintén a túlzott napon való tartózkodás eredménye.

Tudja, hogy mennyi napozókrémet használjon?

Lehet, hogy Önt is ugyanúgy meglepi, mint engem, hogy az egész testre egy golflabda nagyságú mennyiségű krémre van szükségünk. Az arcra elég három ujjra felvett mennyiség. Ne feledkezzen meg a fülekről sem, mert könnyen leégnek. A füleken lévő bőr nagyon érzékeny és sokszor védtelen.

Az SPF napközbeni használatának ezért a napi szépségápolási rutin rendszeres részévé kellene válnia. Az SPF-tartalmú krémet a reggeli rituálé végére soroljuk be. Ez azt jelenti, hogy a nappali krém tetejére még vigyen fel napvédő krémet is. A krémek választéka ma már olyan széles, hogy a legmegfelelőbb textúra megtalálása nem jelenthet problémát. Minél könnyebb állagú, annál kellemesebb az arcápoló termékek rétegelése. Az SPF-tartalmú alapozó nem helyettesíti a napvédő krém használatát. Persze előnyös, hogy még egy védőréteget hoz létre. Ez a „második bőr“ sok nőt megment az esetleges pigmentációtól.

Nem elég SPF-tartalmú nappali krémet használni?

Bár a nappali krém nyújt némi védelmet a nap ellen, önmagában nem helyettesítheti teljes mértékben a napvédő krémet. Nem nyújt egész napos védelmet (még az SPF 50-es napvédő krém sem biztosan elég egész napra). Főleg, ha a szabadban tartózkodunk és erős napsugárzásnak vagyunk kitéve. Ebben az esetben érdemes újra felvinni az SPF-et. 

De mégis hogyan?

Az SPF újbóli felvitele bonyolultan hangzik, de nem nagy tudomány. Természetesen nem szükséges eltávolítani a sminket és minden készítményt újra felvinni. Elég ha spray formájú terméket használ. Én napközben a táskámban hordom a fénylő bőr elleni SPF 50-es Anthelios arcfrissítő spray-t és könnyedén felvihető a sminkre is, ha szükséges.

Víz mellett használhatunk a tonizáló védőkrémeket. Részben helyettesítik az alapozót és tökéletes védelmet biztosítanak. Léteznek vízállók is, de mégis számoljon azzal, hogy a védelem egy részét a víz lemoshatja. Ebben az esetben a tonizáló SPF-es krémet vigye fel újra, nyugodtan az eredeti rétegre. Vegye figyelembe a törülköző használatát is, a mechanikus dörzsölés is képes a bőr védelmét megzavarni.

SPF és a gyerekek

A kisbabákat ne tegye ki a napsütésnek, a bőrük még nem képes a saját védelemre. Érzékeny, könnyen leég és felforrósodik. A gyerekeket védjük elsősorban megfelelő ruházattal a nap ellen, szabadtéri játék vagy a víz mellett ideális a legmagasabb védelem használata. Gyakran tölt időt a gyerekekkel a szabadban? Legyen kéznél mindig egy kisebb kiszerelésű, arcra való napozókrém.

Olvasson tovább