A szalicilsav: szövetséges a pattanások ellen

2021. szeptember 10.Notino
Ha van tapasztalata a problémás arcbőrrel, akkor bizonyosan számos terméket és összetevőt kipróbált már. Amennyiben ezek között nem szerepelt a szalicilsav, akkor elérkezett a változtatás ideje.

Ha van tapasztalata a problémás arcbőrrel, akkor bizonyosan számos terméket és összetevőt kipróbált már. Amennyiben ezek között nem szerepelt a szalicilsav, akkor elérkezett a változtatás ideje. Feltétlenül sorolja be a szépségápolási rutinjába, ha zsíros bőrtől, pattanásoktól vagy akár mitesszerektől szenved. A szalicilsav képes ugyanis szabályozni a faggyútermelést és hámlasztó tulajdonságokkal rendelkezik, tehát az arcbőrt megszabadítja az elhalt hámsejtektől és gyönyörűen kitisztítja. Milyen formában a legjobb a kihasználtsága? 

Mi is az a szalicilsav

A szalicilsav természetes anyag, amelyet a fák kérgéből nyernek ki, konkrétan a fűzfából vagy a nyírfából. A savat, magától értetődően, mesterségesen is elő lehet állítani és a kozmetikai ipar mind a természetes, mind pedig a mesterséges változatot egyformán használja. 

Milyen szerepe van a szalicilsavnak a kozmetikai iparban?

  • Hámlasztóként lép fel – eltávolítja az elhalt hámsejteket és segíti az arcbőr megtisztítását.
  • Mérsékeli a pattanások okozta hegeket.
  • Szabályozza a faggyúképződést – ezzel mintegy megelőzi a pattanások keletkezését.
  • Képes felszabadítani az eltömődött pórusokat és ezzel meggátolni a mitesszerek kialakulását.
  • Fokozza a kollagén termelést és ezáltal segíti az arcbőr öregedési jeleinek csökkenését.
  • Egységesíti az arcbőr színárnyalatát.

A szalicilsav arcbőrre gyakorolt hatása az adott termékben lévő sav koncentrációjától is függ.  Alacsony koncentrációt találunk például az arcbőr kisimítására irányuló, szalicilsavat tartalmazó krémben. A magasabb koncentráció használatának célja az alapos hámlasztás. A legmagasabb koncentrációjú alkalmazást az orvostudományban találnánk meg, de mi egyenlőre a beauty világában maradunk. 😊 

Mire kell odafigyelni? 

Habár szinte már hihetetlen, hogy milyen sikeresen küzd meg a szalicilsav a pattanásokkal, az arcbőr más részeit ugyanakkor képes feleslegesen nagyon kiszárítani. Az arcon ezáltal Ön még nagyobb káoszt okozna, mint amilyent szeretne megoldani. Hogyan kell hát a szalicilsavat használni? 

Alacsonyabb koncentráció esetén nem kell félni a termék felvitelétől az egész arcra, esetlegesen a nyakra és a dekoltázsra. Ugyanakkor, amennyiben az erősebb hatás érdekében magasabb koncentrációt választ, az alkalmazásnak ideálisan lokálisnak kell lennie – a terméket csak a segítségre szoruló helyeken használja, a további felületeket pedig testre szabott másfajta ápolással gondozza. 

Hasonlóképpen ne kombinálja további hámlasztó készítményekkel, mint például a  retinol vagy a C vitamin. Ha ezen összetevők szerepelnek mindennapos felszerelésében, oldja meg a helyzetet diplomatikusan – az egyik terméket inkább reggel, a másikat pedig este alkalmazza. 

A legjobb szalicilsavat tartalmazó kozmetikumok

Az arcbőr tisztítása

Kezdje becsületesen, rögtön az arcápolási rutin kezdetén és ehhez használja a Garnier Pure Active Charcoal Bar tisztító szappant. A szalicilsav és az aktív szén kombinációja úgy kitisztítja az arcát, hogy a tükörbe pillantva öt évvel fiatalabb önmagával fog találkozni. 

A szennyeződésektől és az elhalt sejtektől arcbőrét  a Clinique márka Anti-Blemish Solutions™ Clinical Clearing Gel szalicilsavas tisztító gélje is megszabadítja. Ezt felviheti az egész arcra, vagy csak a problémás helyekre, a felesleges kiszárítás elkerülése érdekében. 

 

Tonizálás

A kitisztított arcbőrre tonikot kell felvinni. No de nem akármilyent! Ha problémás arcbőrrel küzd, válassza a Vichy Normaderm tonikot. A szalicilsav valamennyi kedvező tulajdonságán túl kellemesen hűsít és ráadásul hipoallergén is. 

Az arcbőr tisztításának kímélő végkicsengését biztosítja a Clinique 3 Steps Clarifying Lotion 1.0 Twice A Day Exfoliator, amely kiváló hatású az azonos sorozathoz tartozó további termékek használata esetén, a lehető legjobb eredmény elérése céljából. 

 

Szérum 

Amikor arcbőre már kitisztított és tonizált, ideje körülnézni, hogy milyen szérumos alkalmazást kínál a szalicilsav. A Revolution Skincare Blemish 2% Salicylic Acid képes tökéletesen megbirkózni a faggyúval, tehát mind a pattanások, mind pedig a mitesszerek esélytelenek vele szemben. 

Ha a pattanások elleni harcban a második helyen  az arcbőr egységes tónusa szerepel, akkor a Clinique márka  Even Better Clinical™ Radical Dark Spot Corrector + Interrupter készítménye lesz az Ön igazi partnere. A termék nemcsak a pattanások után megmaradó hegeket csökkenti, de a pigmentfoltokat is és ezen túl, megelőzésként szolgál újabbak kialakulásával szemben! 

 

Testre szabott arcbőrkrém 

A krémek közül a mindennapos ápoláshoz nagyszerű például a Vichy Normaderm Phytosolution – nemcsak, hogy megküzd a faggyúval és az eltömődött pórusokkal, de a Vichy termálvíznek vagy a probiotikus kivonatnak köszönhetően az arcbőrt megerősíti és megvédi a külső hatásokkal szemben. 

La Roche-Posay Effaclar DUO (+) krém a niacinamid komponenssel gazdagította a választékot. A szalicilsav a krémet harcba küldi a problémás arcbőr ellen, a másik nagyszerű összetevő, a niacinamid alakjában, pedig a kellemes megnyugtatást és regenerálódást biztosítja. 

VÉGEZETÜL MÉG EGY TIPP: Egy további, a pattanások és pórusok ellen bevethető ügynök – a smink! Az Even Better Clinical Serum Foundation SPF 20 ápoló smink összetétele a szó legszorosabb értelmében telítve van aktív anyagokkal és Ön az árnyalatok széles skálájából válogathat. 

Olvasson tovább