Ugrás a fő tartalomhoz

Ásványi(fizikai) vagy kémiai alapú fényvédelem, erről van szó. Kiismeri magát az SPF-szűrők világában?

2022. május 13.Notino
Mindannyian szeretjük a nap melengető sugarait. A kellemes meleg, jó közérzet és a D-vitamin hasznos forrását jelentik. Ám nem szabad megfeledkeznünk azokról a negatív hatásokról sem, amelyek a megsérült ózonréteg miatt mindezzel együtt bennünket érnek. A bőrbetegségek, ráncok és pigmentfoltok hatékony megelőzése érdekében mindenképpen javaslom, hogy a napvédő készítményeket építse bele a mindennapi szépségápolási rutinjába. És nem csak nyáron!

Az SPF világát közelebbről megvizsgálva olyan kifejezésekkel találkozunk, mint a kémiai, ásványi vagy fizikai szűrő. Mi a különbség közöttük? És jobb-e az egyik a másiknál?Hogy még egy kicsit jobban összezavarjam a fejét, tisztázzuk hát a fényvédő szűrők pontos megnevezéseit. Az ásványi szűrőt, amelyet fizikai szűrőnek is neveznek, cink-oxid vagy titán-dioxid alapú tartalma miatt szervetlen szűrőnek is nevezhetjük. A szénláncokon és más kémiai vegyületeken alapuló védőszűrők második csoportja a szerves szűrők, más néven kémiai szűrők.

Hogyan működik valójában az SPF a bőrünkön?

A napvédő készítmény megakadályozza, hogy a nap UV-sugarai mélyen a bőrbe hatoljanak és ily módon károsítsák a bőrsejtjeinket. Az SPF összetevői elnyelik a sugárzást és kis mennyiségű energiává, többnyire hővé alakítják azt. Ez azonban nem olyan drámai mennyiség, amely befolyásolná a test általános hőmérsékletét. Sokkal nagyobb kockázatot jelent a test túlmelegedése, amennyiben hosszabb ideig közvetlen sugárzásnak maradunk kitéve. Ezért ne feledje, hogy nyáron a lehető legtöbbet tartózkodjon árnyékban.

A kémiai UV-szűrők a sugárzás 100%-át elnyelik és átalakítják, míg a fizikai szűrők az UV sugárzás 5-10%-át képesek visszaverni (mint egy tükör), már a bőr felszínén. A fennmaradó sugárzást az ásványi szűrős napozókrém ugyanúgy kezeli, mint a kémiai szűrős.

Honnan tudom meg, hogy mennyi SPF-re van szükségem?

Csak akkor érheti el a kívánt szintű fényvédelmet (azaz SPF 20, 30, 50 stb.), amennyiben a terméket elegendő mennyiségben használja. És higgye el, hogy ez valószínűleg több, mint azt eddig gondolta. Ez 2 mg készítményt jelent a bőrön cm2-enként. Képzelje el például, hogy átlagosan mennyi hidratáló krémet szokott használni. Ez határozottan nem elég. :)

Az egyszerűség kedvéért én a mutató- és középső ujjamat használom mérőeszközként. Az SPF krémet a teljes hosszuk mentén felviszem, és ezt a mennyiséget az egész arcra alkalmazom, beleértve a szemkörnyéket és a füleket is. Ha a nyakamat is védenem kell a sugárzástól, akkor még „egy ujjnyi“ krémet teszek rá. Amikor SPF védőfaktort alkalmazok az egész testemre, soha nem spórolok a mennyiséggel.

Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az UV-szűrők és melyiket válasszam?

Kémiai (szerves) UV-szűrő

 • A pigmentfoltokkal szemben megelőző hatású.
 • Gyorsabban felszívódik.
 • Minimális vagy egyáltalán semmilyen fehér filmréteget nem hagy a bőrön.
 • A textúra ragacsosabbnak, de hidratálóbbnak is érezhető.
 • Gyakran illik a hangsúlyosabb textúrájú arcbőrhöz (de ez nem feltétlen követelmény, minden arcbőrtípusra alkalmas).
 • Nagyon jól tűri a sminket is.
 • Több kozmetikai összetevőt is tartalmazhat, ezért használat előtt tesztelni kell az egyes összetevőkkel szembeni mellékhatások szempontjából.

A Notino tippjei a kémiai SPF védőfaktorra: 

 • Ha olyan UV-védelmet keres, amely egyúttal a sminkjével is zökkenőmentesen fog működni, a La Roche-Posay Anthelios SHAKA le fogja lenyűgözni folyékony, gyorsan felszívódó textúrájával!
 • Vichy Capital Soleil UV-Age Daily nem csak nap elleni védelemként nagyszerű az arcbőre számára, de dúsított formulájának köszönhetően hatékonyan segít megelőzni a ráncokat és a pigmentfoltokat.
 • Zsíros és pattanásokra hajlamos az arcbőre? Nyúljon az Eucerin Sun Oil Control krémjéért. Gélszerű textúrája véd a napsugarak ellen, miközben enyhén mattító hatást kölcsönöz az arcbőrnek.
 • Nappal szembeni védelmet, hidratálást és nyugtatást nyújt egyben a Nuxe Sun.

Termékek

 Fizikai (ásványi/szervetlen) UV-szűrő

 • A sugárzás egy bizonyos részét már a bőr felszínén is képes visszaverni.
 • A fő összetevője (cink-oxid vagy titán-dioxid) miatt fehér bevonatot hagyhat, ezért nem biztos, hogy megfelel azoknak az embereknek, akiknek az arcbőre sötétebb tónusú.
 • A fehér film arra csábíthat, hogy kevesebb fényvédő krémet használjunk, mint amennyire valójában szükség van.
 • A textúra általában sűrűbb, amit a száraz arcbőr értékel.
 • Gyakran mattító hatást kölcsönöz az arcbőrnek.
 • A textúrája és finom elszíneződése miatt rosszul működhet a sminkkel és morzsolódhat.
 • Egyszerűbb formulájának köszönhetően alkalmas ekcémás, pattanásos vagy érzékeny, irritációra hajlamos arcbőrhöz, valamint gyermekbőrhöz.

A Notino tippjei ásványi SPF védőfaktorra:

 • Clinique Sun SPF 30 Mineral Sun Lotion For Body ásványi fényvédő testápoló tej ideális a bőr védelmére az egész testen.
 • Az irritációra hajlamos, érzékeny bőrűek számára az parfümmentes Avène Avène Sun Minéral SPF testápoló tejet ajánljuk.
 • NeoStrata Defend alkalmas mint mindennapi ásványi napozókrém arcra, köszönhetően ultrakönnyű, folyékony és nem irritáló, antioxidánsokkal teli állagának.
 • Ásványi napozókrémet keres gyermekei számára? Válassza a Heliocare 360°-ot.
 • COCOSOLIS Natural Sunscreen Lotion védő testápoló tej a természetes kozmetikumok kedvelőinek örömet a formulájával. Ugyanis 99%-ban természetes eredetű összetevőket tartalmaz.

Termékek

Mi tehát a tanulság?

Nem lehet objektíven meghatározni, hogy az SPF-szűrő melyik típusa lényegesen jobb vagy rosszabb. A fényvédő készítmény kiválasztásakor döntsön elsősorban a saját igényei, preferenciái és arcbőrének típusa alapján. Az egyetlen megfelelő UV-szűrő ugyanis az, amelyik kellemes Önnek, és amelyet szívesen és rendszeresen használni fog.

TOP 5 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ AZ SPF KAPCSÁN

Mennyi idő elteltével kezd el hatni a kémiai és ásványi szűrő az arcbőrre történő felvitel után?

A szűrőtípusok között nincs jelentős különbség a működésük gyorsasága szempontjából. Mindkettő attól a pillanattól kezdve fejti ki hatását, hogy felszívódik a bőrbe, ami a különböző termékek esetében különböző ideig, például 20 percig is eltarthat. Ha sminket visel, növelheti a fényvédelem megbízhatóságát az arcán, amennyiben megvárja az SPF alkalmazás és a smink felvitele között a fényvédő krém teljes felszívódását.

Elegendő-e, ha a reggeli arcápolási rutinom során használok SPF védőfaktort az egész napos védelemhez?

Az egész napos, minőségi UV-védelem kulcsa a napvédő termék ismételt alkalmazása. És ez mindkét típusú tényezőre vonatkozik. Ez azért van, mert mindkettő fokozatosan elpárolog, letörlődik vagy lemosódik az arcáról és a testéről. Amennyiben egész nap napfénynek van kitéve (például az autóban is), ideális esetben 2 óránként vagy minden esetben, a napra történő kilépés előtt kenje be magát SPF fényvédővel. Ha sminket visel, legalább szivaccsal dolgozza be az SPF faktort a sminkje fölé, vagy használjon SPF-védelmet tartalmazó púdert/sminkpárnát vastagabb rétegben. 

A fizikai szűrőkben lévő cink nanorészecskék behatolhatnak a szervezetünkbe?

Méretük miatt az említett elemek nanorészecskéi nem tudnak behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, kivéve, ha sérült bőrre (égési sérülések, horzsolások) alkalmazza ezeket.

Honnan tudom meg, hogy mennyi SPF-re van szükségem?

Csak akkor érheti el a kívánt szintű fényvédelmet (azaz SPF 20, 30, 50 stb.), amennyiben a terméket elegendő mennyiségben használja. És higgye el, hogy ez valószínűleg több, mint azt eddig gondolta. Ez 2 mg készítményt jelent a bőrön cm2-enként. Képzelje el például, hogy átlagosan mennyi hidratáló krémet szokott használni. Ez határozottan nem elég. :)

Az egyszerűség kedvéért én a mutató- és középső ujjamat használom mérőeszközként. Az SPF krémet a teljes hosszuk mentén felviszem, és ezt a mennyiséget az egész arcra alkalmazom, beleértve a szemkörnyéket és a füleket is. Ha a nyakamat is védenem kell a sugárzástól, akkor még „egy ujjnyi“ krémet teszek rá. Amikor SPF védőfaktort alkalmazok az egész testemre, soha nem spórolok a mennyiséggel.

Károsítják a napozókrémek a korallzátonyokat?

Még mindig várunk a kiterjedt tudományos vizsgálatra, amely megerősítené, hogy a napozókrémek tömegesen tartósan károsítják a korallzátonyokat. A korallok számára a legnagyobb kockázati tényezőt elsősorban az éghajlatváltozás, a tengerek hőmérsékletének emelkedése, a globális vízszennyezés és a tömeges halászat jelenti. 

Ugyanakkor, ha azt tervezi, hogy az idei nyaralásra bepakolja a kémiai alapú SPF-krémet, ellenőrizze, hogy úticélja nem szerepel-e azon országok listáján, amelyek elővigyázatosságból megtiltották ezen termékek (vagy az azokban lévő anyagok) használatát a tengereiken. Amennyiben fontos Önnek a természet védelme, válasszon ásványi anyagokat tartalmazó védőszűrőt.

Olvasson tovább