A kellemetlenség, amit seborrheának hívnak. Tudjuk, hogy mi segít.

2021. október 18.Notino
Száraz pikkelyek kezdtek megjelenni a hajában? A korpásodás a bőr pH-értékének zavara, például a nem megfelelő kozmetikumok használata miatt jöhet létre.

Ha azonban a bőrön olyan olajos pikkelyes területek alakulnak ki, melyek vörösödnek és viszketnek, akkor valószínűleg seborrhoeás dermatitisről van szó.

Hogyan lehet felismerni a seborrheás dermatitist

Ha a fenti tüneteket észleli önmagán, az azt jelenti, hogy gyulladás alakult ki a bőrében, amelyet a Malassezia élesztőgomba túlburjánzása okozott. A bőr ezt a problémát a bőrsejtek képződésének felgyorsításával próbálja megoldani. Ez természetesen gyorsabban öregíti a sejteket, melyek így nagy mennyiségben leválnak. A gyulladás azokon a helyeken fordul elő, ahol fokozott a faggyúmirigyek váladékának termelése - leggyakrabban a hajban, a fülek mögött, a hajszál vonalán és az arcon.

Nem olyan bőrbetegségről van szó, amely fertőző lenne, vagy jelentősen veszélyeztetné az egészségét. Ugyanakkor azonban hatással lehet mentális jólétére, és kihathat a társadalmi életére is. 

Mi a seborrhea oka

A betegségre való fogékonyságot nagymértékben az Ön genetikai hajlama határozza meg. Az okok egyike lehet a hormonális egyensúlyhiány, az erősen zsírosodó bőr, vagy az immunrendszer zavara. Ha már találkozott a seborrhoeás dermatitisszel a saját bőrén, tudja meg orvosától, hogy nincs-e B-vitamin hiánya. A betegséget súlyosbítja (mint a legtöbb egészségügyi problémát) az egészségtelen életmód és a tartós stressz. Bár észreveheti, hogy a nyári hónapokban a seborrhea jelentősen csökken a napsugárzás hatására, semmiképpen se hagyja ki az SPF védelmet és a fejfedőt.

Mi a helyzet a hajnál jelentkező seborrheával

Amint gyanút fog, hogy problémája nem csak egyszerű korpásodás, ne féljen bőrgyógyász szakember gondozására bízni magát a lehető legrövidebb időn belül. Szerencsére már sok olyan márka van a piacon, amelynek termékei lehetőséget kínálnak arra, hogy enyhítsék a hajnál megjelenő seborrhea kellemetlen tüneteit. Ilyen seborrhea elleni sampon az  Alfaparf Milano Semi Di Lino Scalp Rebalance, amely segíti a fejbőr faggyútermelésének szabályozását, és rendszeres használata esetén visszaállítja a fejbőr természetes pH-egyensúlyát. Azonnali segítségként a viszketés ellen legyen a fürdőszobájában a Ducray Kelual DS és Vichy Dercos Anti-Dandruff sampon is, amely gyorsan enyhíti az érzékeny bőrt.

 6 alapötlet a seborrhea elleni harchoz

  1. Alaposan öblítse le a termékeket

Legyen szó tusfürdőről, samponról vagy arcbőrtisztítóról, mindig ügyeljen arra, hogy a termék teljes mennyiségét öblítse le a bőréről és hajáról. Az öblítés mindig kétszer olyan hosszú ideig tartson, mint maga a mosás vagy a tisztítás.

  1. Tisztítsa meg a bőrét

A bőr és a hajgyökerek méregtelenítéséhez javasoljuk, hogy a hajpeelinget építse be a rutinjába. Használhatja például a Fusio Scrub Énergisan terméket. Hajmosás után samponnal és vízzel öblítse le a peelinget, és kényeztesse magát egy gyengéd masszázzsal. Ezáltal eltávolítja az összes szennyeződést és az elhalt bőrsejteket.

  1. Korlátozza a kozmetikumok mennyiségét

Azokon a napokon, amikor a betegség legerősebb jelei mutatkoznak, vagy a gyógykezelés ideje alatt kerülje a hajformázó termékek, a sminkek és bizonyos ápoló kozmetikumok használatát. Próbálja a parfümöt inkább a ruhájára, mintsem a bőrére felvinni. Halassza el fodrásza látogatásának időpontját, különösen, ha a haját tervezi befesteni.

  1. Viseljen lélegző anyagokat

Tetőtől talpig hordjon természetes anyagokat. Ezek segítenek fenntartani a bőre körüli légáramlást. A mesterséges anyagok, éppen ellenkezőleg, ideális környezetet teremtenek az élesztőgombák szaporodásához.

  1. Ne feledkezzen meg a belső megtisztulásról

Bőrének állapotát mindenképpen kedvezően befolyásolja a kiegyensúlyozott étrend, az elegendő vitamin és ásványianyagok bevitele. Ezzel ellentétben, amennyire csak lehetséges, korlátozza az alkoholt és a nagyon fűszeres vagy édes ételek fogyasztását. Bár könnyebb tanácsolni, mint a gyakorlatban megvalósítani, de próbálja meg elkerülni a túlzott érzelmi megterhelést és a stresszt.

  1. Legyen következetes a seborrhea kezelésében

Tartsa be a bőrgyógyász által javasolt gyógyszer rendszeres használatát.

A seborrheától megszüntetésére nincs egyszerű tanácsunk. A seborrhoeás dermatitis ugyanis krónikus betegség, melyet nagyon nehéz megállítani. Ha azonban nem mulasztja el a szakember időben történő felkeresését és az otthoni ápolást, akkor kordában fogja tudni tartani a kellemetlen tüneteket.

Ajánlott termékek

Olvasson tovább